2015-10-14

#1015: Usagi Yojimbo 24: Návrat Černé duše - 100 %


Usagi Yojimbo 24: Návrat Černé duše (Usagi Yojimbo: Return of the Black Soul)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2015. Původně vyšlo jako čísla 103 až 109 série "Usagi Yojimbo" u Dark Horse. Souborně vyšlo v roce 2010 v nakladatelství Dark Horse. České vydání má 192 stran a prodává se v plné ceně za 249 Kč.

Scénář: Stan Sakai
Kresba: Stan Sakai

Králík nezklame. Je to opravdu až neskutečné, ale Stan Sakai dokáže přijít s dalšími příběhy, které vás naprosto odrovnají, které vás pohltí a vyplivnou až ve chvíli, kdy je dočtete do konce. Navíc je na nich skvělé, že tohle nejsou příběhy, které by na sebe nenavazovaly, ale skutečně zde návaznosti jsou, ve staré dobrém duchu klasických mainstreamových komiksů, ale s celkově lepším propracováním děje a celé mytologie. Naprosto zaslouženě je pak titulem celé série "Usagi Yojimbo", protože tohle je kronika života jednoho bojovníka, který se po smrti svého pána stal roninem a dál putuje Japonskem, aby pomáhal lidem. Prožívá malé epizody, ale také velké příběhy. Tohle je jeden z těch velkých.

Stan Sakai je tak schopný autor, že si klidně může dovolit i něco, co by mi u jiného komiksu vadilo. V tomto případě je to záporný hrdina, který ne a ne chcípnout. Tímto velkým Usagiho nepřítelem je Jei, který sám sebe považuje za ruku boží a za toho, kdo musí svět očistit od všeho zlého. Usagi se s ním setkal již dávno, dokonce jej měl i zabít, ale tato kniha ukazuje, že Jeie není možné tak snadno zabít, pokud je vůbec možné se ho zbavit. Na tuto temnou postavu se kniha "Usagi Yojimbo 24: Návrat Černé duše" soustředí maximálně, natolik, že místy Usagi úplně chybí. Zase tolik vám to ale vadit nebude, protože ten příběh je pořád neskutečně dobrý.

Začneme ale zlehka šestistránkovou povídkou "Jedné temné deštivé noci", která je klasickým japonským hororovým příběhem, který si Usagi prožije na vlastní kůži. Vychází se z jeho potřeby někde složit hlavu, když prší. A tohle místo, které nalezne, je krásně duchařské, krásně hororové, stejně jako pointa celého příběhu. Netvrdím, že je to příběh originální, ale do nálady vás díky způsobu Stanova vyprávění dostane. Pak už na vás čeká o něco delší příběh, který se jmenuje "Temnota a duše". To je ten příběh, kde naprosto chybí ušatý ronin, a to proto, že je smyslem tohoto příběhu ukázat, jak se vlastně zrodil Jei a jaká je pravděpodobně jeho podstata. Stan nesklouzne ke klišé, ale zachovává poetiku japonské mytologie, přechází od příběhu v duchu romantismu ke skutečnému hororu, jehož finále je až překvapivě tragické a drsné. Stan ale neprozradí zase tolik a případně si ještě nechává něco na později.

Tím později je nejdelší příběh "Vrabci", který byl původně rozdělen do pěti komiksových sešitů. Sledujeme děj, kde se skupina lovců odměn snaží zabít jednu ženu, na kterou je vypsána odměna. Mohla by ona být Jeiem? Čtenář už ví své, ale Usagi a jeho přátelé musí pravdu zjistit. Kromě toho, že se zde odehrává tento příběh, jsme také v chrámu s mnichem Sanshobo a sledujeme budování mytologie okolo postavy Jeie. Tohle je akční příběh, který je opět prodchnut hororem a všechno je míseno takovým způsobem, aby to dokonale sedělo, a vás v závěru překvapila i pointa, která změní celkové rozložení sil. Stan Sakai je tak dobrý vypravěč, že vás dovede strhnout, a pointa se pak jeví skutečně jako překvapivá, i když by u jiného autora mohla vyznít mnohem banálněji.

Kniha "Usagi Yojimbo 24: Návrat Černé duše" nezklamala a ani zklamat nemohla. Velmi potěšila, natolik, že se člověk až bojí, že před ním je vlastně zatím už jen pět knih, které vyšly anglicky, což se zdá skutečně málo. Naštěstí Stan Sakai pracuje na dalších příbězích, a to i po těžké události, která zasáhla jeho soukromý život. Já mohu Stanovi jen popřát, aby v práci našel sílu a dál byl schopen rozdávat radost a psát své neskutečné příběhy, které jsou nenahraditelné a které navždy zůstanou v srdci těch, které si je přečtou. "Usagi Yojimbo 24: Návrat Černé duše" rozhodně patří k těm nejlepším v sérii, což je z mého pohledu dáno i drsnějším pojetím některých pasáží.

Komiks "Usagi Yojimbo 24: Návrat Černé duše" zakoupíte na stránkách knihkupectví Arkham.

Žádné komentáře:

Okomentovat