2015-10-13

#1014: Batman - Temný rytíř 3: Šílený - 75 %

Batman - Temný rytíř 3: Šílený (Batman - The Dark Knight Vol. 3: Mad)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě, v pevné vazbě a v limitované verzi v roce 2015. Původně vyšlo jako čísla 16 až 21 série "Batman - The Dark Knight" a jako "Batman - The Dark Knight Annual 1" v rámci restartu "The New 52" u DC Comics. Souborné vydání vyšlo u DC Comics poprvé v roce 2014. České vydání má 176 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč (brožovaná vazba), 599 Kč (pevná vazba) a 999 Kč (limitovaná edice).
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Gregg Hurwitz
Kresba: Ethan Van Sciver a Szymon Kudranski

Gregg Hurwitz dle mého názoru dělá s touto sérií divy. Tam, kde David Finch začal hodně průměrně, tam to Hurwitz převzal a přetváří sérii v něco, co se mi více jak zamlouvá. Ani jsem nečekal, že by mě Batman mohl bavit tak moc, tedy alespoň v rámci této série, ale skutečnost se stala pravdou, když jsem poprvé měl opravdu pocit, že série dostála svého názvu a tohle je příběh o temném rytíři. A je to příběh skutečně šílený, jak naznačuje jeho název. Jsem si jistý, že se "Šílený" nemusí líbit, že může být kritizován pro svou béčkovost a jednoduchost v některých bodech zápletky, ale právě béčkové pojetí, thrillerové momenty a nečekaná brutalita, to jsou aspekty, které pro mě tuhle knihu dělají zajímavou, vybočující, a to i přesto, že ten finální průběh je relativně očekávaný.

Kniha nám představuje jeden uzavřený příběh, který není překvapivě nijak epický, ale drží se celkem při zemi. Neřeší se všichni padouši najednou, i když Batman nejprve musí zjistit, proti komu vlastně stojí. A překvapivě se neřeší tolik ani dopad na Gotham jako takový, i když je tohle jeden z dílů, kde rozhodně zemře nejvíce lidí. Mnohem důležitější je skutečnost, že celý příběh je o tom, kde je Batmanova hranice a jak daleko je Batman schopen zajít pro to, aby pomáhal městu a aby chránil jeho obyvatele. Líbí se mi skutečnost, že Batman tu prostě není proto, aby zachránil všechny lidi, on není Superman, ale je to člověk, který se snaží pomáhat tak, jak nejlépe to umí. A někdy prostě nedovede být na správném místě včas.

Příběh nám začíná tak, že v Gothamu mizí lidé. Neví se, kdo za tím stojí, ale nečekejte nějaké zdlouhavé vyšetřování. Batman celkem rychle přijde na to, kdo je tím únoscem ve velkém. Ale padoucha není nikdy tak snadné chytnout. V rámci děje pak dochází k zajímavé skutečnosti, kdy Batman vlastně nezjišťuje to, co vedlo padoucha k tomu, aby jednal tak, jak jednal. Tyhle niterné motivace jsou představeny pouze čtenáři, a Batman se tak dostává do situace, kdy on je jen vyšetřovatelem, který se snaží zamezit tomu, aby se pokračovalo v násilí na lidech a jejich ovládání. Právě ale podstata toho, proč se to děje, je velmi magická a ve svém adaptování klasiky krásná a bizarní zároveň. To, jak si Hurwitz hraje s dějem a přetváří krásnou vzpomínku na něco odporného, je velmi silným aspektem celého příběhu.

Jak jsem již napsal, na komiksu je také překvapivé, jak je brutální. Jsou zde scény, a to skutečně plně vykreslené, které jsem v mainstreamovém komiksu od DC - a to přesto, že se jedná o Batmana - prostě nečekal. Jsou zde popravy lidí, které jsou vážně kruté. Přišlo mi to jako velmi dobré oživení příběhu a hlavně jako adekvátní prezentování světa, v kterém Batman žije. Tohle je svět šílenců, který není pěkný, svět, v kterém se i ten Temný rytíř může snadno stát magorem. Díky kresbě Ethana Van Scivera pak scény vyznívají přesně tak brutálně, jak je potřeba, stejně jako vyznívají přesně tak temně, jak si příběh zaslouží. Používání trochu jiné kresby pro flashbacky je pak standard, ale tady bych vychválil barvy.
Obálka limitované edice

Z některých mých předchozích recenzí na superhrdinský komiks se dalo snadno poznat, že jsem supráky už docela unavený, ale kniha "Batman - Temný rytíř 3: Šílený" mi dává důvod, proč takové komiksy stále číst. Skutečně jsou zde příběhy, které stojí za to, jen si ty správné musíte najít. Tento oceňuji proto, že je relativně jednoduchý ve své zápletce, ale právě díky své béčkové jednoduchosti a některým klišovitým postupům, mohou vyniknout jednotlivé postavy a jejich snažení, které je někdy vskutku překvapivé. Navíc klasika literatury, která je zde použita, je moje zamilovaná a pro hororové pojetí se hodí dokonale. Jen překlad jmen těch dvou obtloustlých postav bych klidně volil ten, jež je použit i ve zmiňované klasice, kterou se tak okatě snažím neprozradit. Závěrem: Jestli máte rádi drsné béčkové příběhy, tenhle si užijete. Docela by mě zajímalo, jak velké budou ty následky na vývoj postavy Batmana.

Komiks "Batman - Temný rytíř 3: Šílený" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou v pevné vazbě i v brožované vazbě.

Na stránkách najdete recenze na komiksy:
"Batman - Temný rytíř 1: Temné děsy"
"Batman - Temný rytíř 2: Kruh násilí"

Žádné komentáře:

Okomentovat