2015-01-13

#827: Ultimate Spider-Man a spol. 18 - 60 %

Ultimate Spider-Man a spol. 18
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2014. Vydání má 98 barevných stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Komiks koupíte v knihkupectví Minotaur.

Obsah čísla:
Spider-Man: Veřejný nepřítel (5. díl) - původně jako číslo 32 série "Ultimate Spider-Man"
  • Scénář: Brian Michael Bendis
  • Kresba: Mark Bagley
X-Men: Rozhodující boj (3. a 4. díl) - původně jako čísla 3 a 4 minisérie "Ultimate War"
  • Scénář: Mark Millar
  • Kresba: Chris Bachalo
X-Men: Návrat krále - původně jako číslo 26 "Ultimate X-Men"
  • Scénář: Mark Millar
  • Kresba: Ben Lai

Tak nám skončilo vydávání dalšího magazínu. Pokud držíte v ruce časopis "Ultimate Spider-Man a spol. 18", je to poslední číslo, které si přečtete, protože nakladatelství Crew ukončilo vydávání tohoto magazínu, který prostě neměl tak vysoké prodeje, aby se zaplatil. Je to škoda, protože i když se Crew podařilo ukončit vydávání ve chvíli, kdy se uzavřely dílčí příběhy, v případě Spider-Mana i X-Menů se jedná o takový konec, kde chcete vědět, jak to pokračovalo, co bylo dál. Nedá se však nic dělat, čtenářstvo jasně řeklo svoje a budeme muset doufat, že třeba zase později někdo zkusí vydávat superhrdiny pravidelně. Tenhle formát u nás ale prostě moc nefunguje.

Spider-Man dostal v posledním, osmnáctém čísle magazínu celkem málo prostoru, ale to jen proto, že pouze jedno číslo stačilo na to, aby byl vypovězen příběh, který se zde odehrával. Jednalo se o dějovou linii, kde musel Spider-Man bojovat proti někomu, kdo se za něj vydával. Tahle linie končí poměrně překvapivě jednoduše, ale Brian Michael Bendis věděl, že síla tohoto příběhu není v tom, jak se Spidey vypořádá se svým zlým "dvojčetem", ale v tom, jaké to bude mít dopady na jednotlivé postavy. A těmito událostmi jsou ovlivněni všichni, především pak Peter, Mary Jane a Gwen. Tohle je přesně ta rovina, která by mě zajímala, a proto je škoda, že byla takto ukončena, protože co se vztahů týká, mohla by být série "Ultimate Spider-Man" skvělá. Ona v tomhle směru excelovala doposud.

Větší prostor dostali X-Meni, a to proto, že bylo potřeba ukončit jejich zápolení s Ultimates a následně bylo možné vložit ještě jeden jednosešitový kraťas, který je také nalákáním na další dění, které si holt budeme muset přečíst v angličtině. Pokud vás to tedy zaujalo natolik, abyste měli zájem si sérii dočíst. Vypořádání se Ultimates s X-Meny rozhodně nekončí nějak zásadně tragicky, ale ani zde nechybí mnoho, co je potřeba ještě vyřešit. Magneto je zpátky a má zájem na tom, aby se svět změnil k obrazu jeho. Dokáže to? Tohle je zásadní otázka, která nás bude pálit. Stejně jako to, co teď bude s X-Meny, když zrovna nejsou nejoblíbenějšími tvory na Zemi, a dokonce i samotní Ultimates jsou proti nim.

"Ultimate Spider-Man a spol." končí tak nějak stejně, jako celou dobu vypadal. Je to čtení, které je celkem kvalitní, je to fajn, sem tam se zasmějete, sem tam můžete obdivovat skvělou akci, sem tam budete překvapeni z toho, co se stalo, ale sem tam se také budete nudit a některé sešity prostě jenom přelétnete, protože na nich nebudete vidět nic, co by vás tak moc mělo dostat. Spider-Man je můj dlouhodobý oblíbenec a v podání teenagera se mi líbil. Bendis ví, jak psát pro mladé a více méně moc nenudit. Jak se Millar chopil X-Menů, to už se mi tak nezamlouvalo, ale nejde mu vzít, že se také snažil, aby se něco dělo. Jen jsem měl často pocit, že v jeho případě je všechno hlavně o čekání na to, co přijde někdy později. Nakonec nepřijde. Je škoda, že série skončila, jede se dál a před námi je hromada dalších komiksů.

Na Comics Blogu najdete recenze na sešity:
"Ultimate Spider-Man a spol. 1"
"Ultimate Spider-Man a spol. 2"
"Ultimate Spider-Man a spol. 3"
"Ultimate Spider-Man a spol. 4"
"Ultimate Spider-Man a spol. 5"
"Ultimate Spider-Man a spol. 6"
"Ultimate Spider-Man a spol. 7"
"Ultimate Spider-Man a spol. 8"
"Ultimate Spider-Man a spol. 9"
"Ultimate Spider-Man a spol. 10"
"Ultimate Spider-Man a spol. 11"
"Ultimate Spider-Man a spol. 12"
"Ultimate Spider-Man a spol. 13"
"Ultimate Spider-Man a spol. 14"
"Ultimate Spider-Man a spol. 15"
"Ultimate Spider-Man a spol. 16"
"Ultimate Spider-Man a spol. 17"

Žádné komentáře:

Okomentovat