2015-01-12

#826: Bleach 10: Tattoo on the Sky - 55 %

Bleach 10: Tattoo on the Sky (Bleach: Tattoo on the Sky)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2013. Původně vyšlo jako kapitoly 80 až 88 v sérii "Bleach" (japonsky ブリーチ, v japonské transkripci Burīchi) souborně v roce 2003 u Shueisha, Inc. Kniha v originále nese název "Tattoo on the Sky" (anglický název, který je použitý pro české vydání, byl použit i pro japonské), tedy něco jako "Tetování na nebesích". České vydání má 204 stran a prodává se v plné ceně za 189 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Tite Kubo
Kresba: Tite Kubo

Mám sérii "Bleach" hodně rád, protože je to tak správně trhlé, je to místy dětinské, ale přitom dobře akční, jsou zde vtípky, které jiným budou připadat ubohé nebo trapné, ale já se u nich velmi bavím. To nic nemění na tom, že některý díl se mi nemusí zase tolik líbit. I když tolik... Pořád si myslím, že to je dobrá část, protože jsou zde zajímavé scény a zajímavé pasáže, ale na druhou stranu si myslím, že se tady až moc roztahuje děj a v podstatě se nic pořádného neděje. Tohle je obecně problém mangy, která je v podstatě nekonečná, protože autor má prostor si s dějem dělat, co se mu zachce a o čem si myslí, že to čtenáři ještě snesou. Tite Kubo zůstal v limitech toho, co se dá snést, ale přece jen může sem tam nudit.

Ičigo je v Soul Society, respektive na jejím okraji a potřebuje se dostat do města, kde je vězněna Rukie, kterou chce zachránit. Snad z vděčnosti, snad proto, že se pro něj obětovala. No, a když vám řeknu, že většina knihy je o tom, jak se chtějí dostat do vnitřní Soul Society, a to pomocí jednoho celkem děsivého vynálezu a způsobu dopravy, který rozhodně není tradiční, dojde vám, že to zdlouhavé je. Tite Kubo kolem tohoto jednoho nápadu poskakuje jako tajtrlík, který se ho nemůže nabažit. Daří se mu celkem děj oživit nějakými zajímavými nápady a vtípky, sem tam je náznak toho, jak by se mohl vyvíjet vztah některých postav, ale všechno je spíše v náznacích a jde o to se nechat vystřelit.

Ještě v téhle knize se skupina s Ičigem v čele dostane na místo určení a je zde hned jeden pořádný souboj, ale tím kniha končí a vy se musíte smířit s tím, že se opravdu moc nestalo. Ta akční sekvence na konci, která je poměrně dlouhá, to může trochu vynahradit minimálně v tom, že Kubo je v zobrazování akce docela dobrý a většinou máte přehled o tom, co se děje a kdo na koho útočí. Přece jen je to ale trochu málo a vy dočtete tuto knihu s tím, že ji máte za sebou a ještě rádi se pustíte do další, kde snad dojde k něčemu, co bude alespoň trochu zábavnější. Dokonce i těch vtipů zde bylo celkem málo, jako kdyby měl Kubo splín, když tuhle část své série psal.

Beru knihu "Bleach 10: Tattoo on the Sky" jako nucené zlo, které se může v dlouhých manga sériích objevit. V tak rozsáhlé sérii prostě musí být hluchá místa, ale já doufám, že to bylo jen dočasné a že v další knize, kterou načnu už druhou desítku, se objeví něco, co bude mít ten správný náboj, co bude zase dobře ujeté a možná i trochu úchylné. Myslím, že tohle k sérii patří a docela mi to v desáté knize chybělo. Když už nic jiného, Tite Kubo se alespoň malinko vyřádil v bonusové kapitolce, která je sama o sobě jedním velkým vtípkem, který alespoň trochu navnadí na další dění a možná i pozvedne koutky vašich úst. Nezbývá, než se těšit na díl jedenáctý.

Komiks "Bleach 10: Tattoo on the Sky" zakoupíte na stránkách knihkupectví Arkham.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Bleach 1: The Death and the Strawberry"
"Bleach 2: Goodbye Parakeet, Goodnite My Sista"
"Bleach 3: Memories in the Rain"
"Bleach 4: Quincy Archer Hates You"
"Bleach 5: Rightarm of the Giant"
"Bleach 6 The Death Trilogy Overture"
"Bleach 7: The The Broken Coda"
"Bleach 8: The Blade and Me"
"Bleach 9: Fourteen Days for Conspiracy"

Žádné komentáře:

Okomentovat