2020-03-16

#2113: Komiksový výběr Spider-Man 13: Noir


Komiksový výběr Spider-Man 13: Noir
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2020. Původně vyšlo jako čísla 1 až 4 série "Spider-Man Noir" a jako čísla 1 až 4 série "Spider-Man Noir: Eyes Without a Face" v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích.

Scénář: David Hine, Fabrice Sapolsky
Kresba: Carmine Di Giandomenico

"Komiksový výběr Spider-Man 13: Noir" je skutečně jiný Spider-Man. Tvůrci zde měli volnou ruku, protože se nejedná o příběh, který by zapadl do klasické série. Ani to není moc možné, i když ono nakonec díky paralelním světům k propojení stejně došlo. Na tom ale teď nezáleží, protože v knize "Komiksový výběr Spider-Man 13: Noir" se k nám dostávají dva uzavřené příběhy, které vycházely jako "Spider-Man Noir" a "Spider-Man Noir: Eyes Without a Face", přičemž obě minisérie měly po čtyřech dílech, což je super, protože se obě do knihy "Komiksový výběr Spider-Man 13: Noir" vešly celé. Je to tedy celkem špalíček a vám se jako milovníkům Spider-Mana dostává docela dost čtení s tímhle stěnolezem. I když pravda, není to ten klasický Spider-Man, jak jste na něj zvyklí. Ale vůbec to nevadí. Spíš naopak. Užijete si ho trochu jinak, i když pořád budete mít pocit, že ho moc dobře znáte. Nebo alespoň většinou.

Jsme na začátku roku 1933 v Americe. To není zrovna nejlepší období pro obyčejné lidi, i když je pravda, že to nejhorší má ekonomika za sebou. Nebo alespoň ti nahoře si to myslí. Ti dole to ale pořád mají těžké, přicházejí o práci a svět pro ně prostě není hezké místo k životu. Všude vládne korupce, gangy a nikdo se nechce ozvat, i když je na tom špatně, protože má aspoň život. Anebo se nechce ozvat proto, že je taky podmáznutý. A v tomhle světě žije Peter Parker, který se snaží podporovat svou tetu May, poměrně oblíbenou agitátorku, která v podstatě vzývá k revoluci lidu. Ano, May je tu mnohem aktivnější, než ji známe. A Peter je také jiný, co si budeme povídat. Zrovna mu zemřel strýček Ben, za což podle všeho může gang okolo tajemného Goblina, a tak je v něm zlo, které musí nějak ven. A zrovna se seznámí s Benem Urichem, novinářem, jehož tu každý trpí. A ten vztek může konečně ven. Nemluvě o tom, že je pokousán nějakým podivným pavoukem.

Ten zrod je trochu jiný a hodně jiné jsou i některé postavy. A to platí pro oba příběhy, které jsou součástí knihy "Komiksový výběr Spider-Man 13: Noir". A je to dobře, protože to není jen třeba to, že Peter Parker má vystřelovače pavučin od kousnutí, nikoli sestrojené. Je to i v tom, že je jiná jeho povaha. A to j hodně dobrý prvek. Doktor Otto Octavius (ve druhém příběhu) je velmi odlišný od toho, jak ho známe z klasické série. A jsou to i další prvky. Ben Urich má také jiný charakter, skvěle napsanou postavou je pak Felicie Hardy. Tohle všechno, k tomu detektivní příběhy, morálně pokleslý svět, který se hodí spíše do světa Batmana, temní hrdinové a celkově noirové pojetí, dělají z knihy "Komiksový výběr Spider-Man 13: Noir" hodně specifické čtení, které si můžete snadno zamilovat a bude vám líto, že těch příběhů nevyjde ještě o něco víc. A nemusíte být nutně jen fanoušci noiru a Spider-Mana v jednom.

Kniha "Komiksový výběr Spider-Man 13: Noir" přináší skvělou alternativu k tomu, co představuje klasický Spider-Man a je velmi dobře, že někoho tenhle příběh napadl a nakonec ho dal dohromady. Je to skvělé čtení, a to nejen jako variace na Spider-Mana. Ten příběh je hodně povedený, je o dost temnější než klasický Spider-Man a musím říct, že by se mi trochu temnější podoba Spider-Mana docela zamlouvala. Takhle je kniha "Komiksový výběr Spider-Man 13: Noir" alespoň epizodním nahlédnutím do trochu jiného spidermanovského světa. A stačí to, i když s tou postavou, která vskutku hodně připomíná českého Péráka, by se dalo ještě docela dobře pracovat. Zapojení nácků jsem si pak užíval, stejně jako skutečnost, že se tu moc nehraje na nějaké nadpřirozené prvky (samozřejmě kromě kousnutí pavoukem a získání hodně specifických schopností), ale hodně toho vyznívá tak, že by to skutečně bylo do jisté míry možné. O to hlubší dopad na vás příběh může mít.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
Komiksový výběr Spider-Man 1: Úhel pohledu
Komiksový výběr Spider-Man 2: Klonová sága
Komiksový výběr Spider-Man 3: Zlo v lidských srdcích
Komiksový výběr Spider-Man 4: Zvířecí instinkt
Komiksový výběr Spider-Man 5: Utrpení
Komiksový výběr Spider-Man 6: Smrt Jean DeWolffové
Komiksový výběr Spider-Man 7: S velkou mocí...
Komiksový výběr Spider-Man 8: Mutantský faktor
Komiksový výběr Spider-Man 9: Padlé město
Komiksový výběr Spider-Man 10: Pavučina
Komiksový výběr Spider-Man 11: Pomsta Sinister Six
Komiksový výběr Spider-Man 12: Svatba

Žádné komentáře:

Okomentovat