2020-03-12

#2112: Komiksový výběr Spider-Man 12: Svatba


Komiksový výběr Spider-Man 12: Svatba
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2020. Původně vyšlo jako čísla 290 až 292 série "The Amazing Spider-Man", "The Amazing Spider-Man Annual 21" a "The Amazing Spider-Man: Parallel Lives" v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích.

Scénář: Gerry Conway, David Michelinie
Kresba: John Romita Jr., Paul Ryan, Alex Saviuk

Na začátek takové menší vyznání: Pár Peter Parker a Mary Jane Watson je pro mě jedním z nejdokonalejších párů, jaké jsem kdy viděl nebo četl. Ta láska, kterou si navzájem prokazují, mi přišla vždycky naprosto dokonalá. Jasně, jsou zde pak komiksy a eventy a filmová zpracování, která říkají něco jiného, je zde Peterova minulost, kterou jsem v době, kdy jsem poprvé viděl Petera a M. J. spolu, neznal, ale ani poté, co jsem poznal více příběhů se Spider-Manem, zjistil jsem, že jeho vztah s M. J. vlastně neměl šťastný konec, takový ten z červené knihovny, jsem nikdy v duchu neupustil od myšlenky, že tohle je vztah, který je pro mě dokonalý. Jasně, trochu jsem si ho pro sebe přibarvil, vytvořil jsem si vlastní verzi a ignoroval spoustu událostí, ale tohle už prostě nezměním a nechci. Peter a Mary Jane jsou pro mě dokonalý pár. A kniha "Komiksový výběr Spider-Man 12: Svatba" jen ukazuje krásné završení jejich vztahu. I když toho pak bylo ještě mnohem víc...

Kniha "Komiksový výběr Spider-Man 12: Svatba" nám ukazuje, jak Peter Parker požádal Mary Jane o roku (první kapitola knihy), jak ona měla trochu jiné problémy (druhá kapitola), jak si to ale nakonec za dramatických okolností vyříkali a Mary Jane navíc trochu rozproudila vztahy ve své rodině (třetí kapitola), aby do toho tedy nakonec praštily (čtvrtá kapitola knihy) a my jsme pak v páté kapitole viděli, jak se vlastně míjeli a setkávali, až došlo na jejich svatbu a po ní přišly další celkem dramatické události. Hlavně ten poslední příběh je takový trochu navíc, prostě jen výplň, aby tohle číslo nebylo moc tenké, díky němu je naopak dost tlusté. To proto, že se zde opravdu shrnuje příběh Petra a Mary Jane, až se zákonně spojí a oni se postaví Doctoru Octopusovi, který je jedním ze Spideyho osudových nepřátel. I proto se k potvrzení sňatku a jeho síly hodí velmi dobře. Ale popravdě, i když je tohle shrnutí krásně kresleno, více mě zajímal příběh prvních čtyř kapitol knihy.

První tři kapitoly vyšly jako čísla 290 až 292 série "The Amazing Spider-Man", čtvrtá kapitola pak jako "The Amazing Spider-Man Annual 21". Hezky na sebe navázalo a kniha "Komiksový výběr Spider-Man 12: Svatba" tak může přinést to, co má ve svém názvu. A je to přesně takové, jaký je vztah Petera a Mary Jane. Je to krásné, dojemné, místy dramatické, ale vždy to má dobrý konec. No dobře, je to jako vztah Petera Parkera a Mary Jane tak, jak se usadil v mé hlavě. A jo, z té nostalgie, z toho, jak to dobře dopadne, se mi tenhle příběh prostě líbil, i když se snaží místy opravdu o červenou knihovnu... Peter se vysloví, i když v pěkně blbou chvíli, Mary Jane z toho není nadšená, moc spolu nemluví, ale pak si promluví, aby si spolu sedli, vyřešili jeden pořádný problém a nakonec i to, jestli se nakonec opravdu vezmou. Jo, je to trochu telenovela, ale jak je to o těch dvou, je to prostě super. Navíc je tam pořád pěkně praštěný akční příběh, který už je tak ujetý, že se ani nedá brát vážně. Ale proč ne, taky to tam sedne.

Kniha "Komiksový výběr Spider-Man 12: Svatba" je pro mě prostě... no vyloženě vysněná kniha asi ne, ale je to kniha, kterou jsem si prostě přečíst chtěl a věděl jsem, že mě nemůže zklamat, i když nebude příběh nijak oslnivý. Šlo jen o to, co název knihy sliboval, a to jsem dostal. Takže jsem spokojený. Jasně, rozhodně to není nejlepší Spider-Manův příběh, to ani zdaleka, ale prostě je to jeden z těch příběhů, které jsem si o Spideym a jeho milostném životě prostě chtěl přečíst. To jsem udělal a teď nezbývá než se těšit na to, jaké další příběhy nám tahle skvělá - skvělá hlavně pro fanoušky stěnoleza, ale nejen pro ně - přinese. A myslím, že je toho ještě hodně zajímavého, čeho se dočkáme. Hned další komiks "Komiksový výběr Spider-Man 13: Noir" by mohl být něčím jiným, zajímavým, možná i ve Spideyho světě originálním. No, však brzy uvidím. Na recenzi se určitě můžete těšit.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
Komiksový výběr Spider-Man 1: Úhel pohledu
Komiksový výběr Spider-Man 2: Klonová sága
Komiksový výběr Spider-Man 3: Zlo v lidských srdcích
Komiksový výběr Spider-Man 4: Zvířecí instinkt
Komiksový výběr Spider-Man 5: Utrpení
Komiksový výběr Spider-Man 6: Smrt Jean DeWolffové
Komiksový výběr Spider-Man 7: S velkou mocí...
Komiksový výběr Spider-Man 8: Mutantský faktor
Komiksový výběr Spider-Man 9: Padlé město
Komiksový výběr Spider-Man 10: Pavučina
Komiksový výběr Spider-Man 11: Pomsta Sinister Six

Žádné komentáře:

Okomentovat