2020-03-17

#2114: Sunstone 3


Sunstone 3 (Sunstone 5)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2020. Původně vyšlo jako kniha 5 série "Sunstone" v roce 2017. České vydání má 264 stran a prodává se v plné ceně za 589 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Stjepan Šejić
Kresba: Stjepan Šejić

Na konci knihy "Sunstone 2" jsme měli docela zásadní zápletkový zvrat a já jsem si říkal, jak se do toho Stjepan Šejić pustí dál, co z toho vlastně udělá. A vzhledem k tou, že tu moc jiných možností nebylo, tak se rozhodl, že půjde přesně tou cestou, která se dala očekávat. "Sunstone 3" je v první řadě romantická kniha. A to s sebou nese i určité nedostatky, což si myslím je patrné nejvíce právě na této třetí knize, kdy v některých případech jsem si říkal, že už je to opravdu moc ukecané, natolik, že je to skoro až unavující. Hlavně ze začátku, kdy si postavy uvědomovaly, co udělaly špatně, ale nechtěly to změnit, prozatím, mi to přišlo opravdu zdlouhavé. Mimo jiné i proto, že se zde nedostával prostor k tomu, aby se autor opět blýsklo tím, co ho v rámci série "Sunstone" zdobilo především - tedy BDSM scény na pozadí romantického příběhu. Ze začátku je to prostě jen telenovela.

Ale dobře, asi se nebudeme hádat o tom, že vás postavy Ally a Lisy zaujaly, jinak byste se nezajímaly o třetí knihu, která v téhle sérii vyšla. Jsou skutečně skvěle napsané. Jak zazní v samotném komiksu, máte pocit, že to jsou reálné osoby, nejen nějaké papírem šustící charaktery, které se nepodobají lidem, jež skutečně žijí. Obě ženy - a nejen ony - by skutečně mohly mít předobraz v reálných postavách. Natolik jsou uvěřitelné. A tak jsem jim odpustil i to, že - hlavně tedy Lisa - jsou neskutečně ukecané a někdy je toho co se nám snaží sdělit, opravdu moc. Možná až příliš. Ale zase to vede Stjepana Šejiće k tomu, že se může trochu vyřádit, a to myslím ve smyslu kompozic jednotlivých panelů, kdy některé jsou skutečně krásné, ať už tou romantickou rovinou, kdy panely s okvětními lístky jsou prostě parádní, anebo jen tím, jak najednou změní strukturu panelů. Jsou tu velké, pak najednou malé, pak je struktura úplně nekonzistentní, ale je to jen v souladu s tím, co je v danou chvíli vyprávěno.

Stjepan Šejić na komiksu "Sunstone 3" ukazuje, že je skutečně schopným kreslířem a ilustrátorem, a to nejen proto, že se předvádí jako výborný vypravěč, ale i proto, že sem tam dokáže změnit styl podle toho, jak je to v příběhu potřeba. Takže dostáváme třeba až manze příbuznou kresbu jen proto, aby se expresivně zdůraznily emoce, nebo na druhou stranu je použita celkem komplexní malba, kdy je vše krásně, skoro až fotograficky vyvedeno a my jen zíráme na to, jak skvěle může vypadat ženské tělo. Ano, i v tomhle směru dokáže autor stále překvapovat. Ale k tomu se dostává především až ve druhé polovině knihy, kdy dojde i na to, proč série tolik zaujala. Ano a ilustrace jsou skutečně fascinující, místy naprosto dechberoucí a je neuvěřitelné, že autor stále dovede přijít s takovými nápady, jež vás naprosto chytnou. A není jich málo. Ke konci jsem jen zíral, jak mě i třetí díl nakonec dokázal pohltit.

Komiks "Sunstone 3" skvěle završuje tuhle - v českém případě trilogii, i když původně se jedná vlastně o pět knih. Ano, do jisté míry je to konec, ale Stjepan Šejić jede stále dál, o čemž se můžete přesvědčit na jeho deviantart profilu, kde publikuje další kapitoly, i když pravda, už není zaměřen na Ally a Lisy, ale na další postavy, což je ale již nastíněno v autorově dovětku v knize "Sunstone 3". Budu docela rád, pokud další díly ještě vyjdou, na druhou stranu v případě příběhu Ally a Lisy se zdá, že je vše uzavřeno, za což jsem rád, to je jen dobře. Dostali jsme jeden kompletní příběh, který má svoje finále. A je to hezké, je to velké a je to i místy krásně úchylné. A nebudu lhát, ta trochu úchylnější pasáž se mi hodně líbila. Autorovi se však podařilo vybudovat to finále na skvělých motivacích postav, to se mu prostě musí nechat.

Komiks "Sunstone 3zakoupíte na stránkách Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
Sunstone 1
Sunstone 2

Žádné komentáře:

Okomentovat