2020-03-09

#2109: Komiksový výběr Spider-Man 11: Pomsta Sinister Six


Komiksový výběr Spider-Man 11: Pomsta Sinister Six
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2020. Původně vyšlo jako čísla 18 až 23 série "Spider-Man" v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích.

Scénář: Terrence Kavanagh, Erik Larsen
Kresba: Erik Larsen, Scott Alan McDaniel

Sérii "Spider-Man" začal skvělý Todd McFarlane, který především v příběhu "Komiksový výběr Spider-Man 5: Utrpení" svoje schopnosti a to, že je možné pojmout Spider-Mana i trochu jinak. Ale sérii netvořil nijak závratně dlouho, pokračovali v ní však další. A tím, kdo jej nahradil, byl Erik Larsen. Na kresbě by se skoro zdálo, že to je někdo, kdo chtěl pokračovat v McFarlaneových stopách, ale když se do komiksu "Komiksový výběr Spider-Man 11: Pomsta Sinister Six" začtete, zjistíte, že to skutečně není to samé a že dva, pokud dělají něco podobně, skutečně nedělají to samé. Říká se to sice trochu jinak, ale tady se mi hodila spíše tato parafráze. A tak, pokud budete číst komiks "Komiksový výběr Spider-Man 11: Pomsta Sinister Six" a budete si myslet, že to bude něco podobného jako "Komiksový výběr Spider-Man 5: Utrpení", budete zklamáni. No, co si budeme povídat, pokud taková očekávání mít nebudete, zklamání se přesto může dostavit.

Jak název komiksu "Komiksový výběr Spider-Man 11: Pomsta Sinister Six" napovídá, Spider-Man se bude muset postavit Sinister Six, i když v tomhle případě to spíš vypadá tak, že se musí postavit Doctoru Ockovi s tím, že tomu jsou za zadkem další parchanti, které vydírá, aby mu stáli po boku. Rozhodně se nejedná o spolupráci, která by měla fungovat, ale Doc Ock je aktuálně v takové formě, že nikoho moc nepotřebuje. Spider-Man je na druhou stranu zase ve formě, kdy je slabý a jediné, co mu v tomhle případě jde, je kecání. Aby to ale bylo hláškování dobré, to se také říct nedá, jen toho nakecá tolik, až je to skutečně otravné. U Spideyho se mi moc často nestává, aby mi to kecání vadilo, ale tady toho bylo tolik, navíc skutečně nudné plkání, až jsem doufal, že dojde na scénu, kde Spidey nebude a bude tam třeba trochu ticho. To se bohužel nestalo, jako kdyby měl Erik Larsen slovní průjem.

Zajímavá je skutečnost, jak je ve druhém a třetím díle příběh rozdělen a objevuje se zde příběh navíc, což je zapříčiněno tím, že Erik Larsen měl tragédii v rodině, i přes tu ale dovedl komiks dokončit, jen tam došlo k přidání tohoto příběhu navíc, aby se jeden příběh od Larsena rozdělil na dvě a on měl tak posunutou uzávěrku. Tohle je obdivuhodné, to se musí nechat, bohužel to nic nemění na tom, že ten příběh je sám o sobě tragický a Spider-Man je zde v takové roli, kde ho moc nemusím. Asi mám raději jeho sólovky. Tahle týmovky, navíc hodně šroubovaná a další postavy se tam objevují tak nějak prostě proto, že Larsen chtěl, aby se tam objevily, mi přišla hodně šroubovaná. Navíc s Hulkem si dovedu představit trochu lepší bitvy. Nějak mi nesedělo, že ho Doc Ock tak snadno porazil. Ale jo, Larsen chtěl, aby to ke konci bylo velké, a ono asi i bylo, ale ani to nic nezměnilo na tom, že mě to vlastně vůbec nebavilo.

Komiks "Komiksový výběr Spider-Man 11: Pomsta Sinister Six" má jeden velký problém. Erik Larsen chtěl, aby to bylo tak strašně cool, že se z toho nakonec stala slátanina, která možná mohla být vtipná v době, kdy to vyšlo, možná to přijde vtipné někomu, kdo od příběhu se Spideym moc nečeká, ale mě se na McFarlaneovi líbilo, že dokázal dojít trochu dál, byl hlubší, ať už třeba v psychologii, takže to bylo trochu náročnější čtení, trochu jiné. Erik Larsen nic takového nemá. Chtěl svoje čtenáře bavit, ale tak moc tlačil na pilu, že to není ani moc zábavné. Jen takový podivně splácaný příběh, kde nefungují motivace postav, kde sami postavy nefungují a prostě jde jen o to, aby Spidey sám nebo v týmu někoho zrubal, respektive našel způsob, jak někoho zrubat, tak aby byl zase chvíli klid. Z tohohle příběhu mi prostě v hlavě nic nezůstane, byl celkem zbytečný a skvadra postav, jež se zde objevuje, se mi nezamlouvala. Po docela dobrých příbězích v rámci série "Komiksový výběr Spider-Man" je tohle jeden z hodně slabších kousků.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
Komiksový výběr Spider-Man 1: Úhel pohledu
Komiksový výběr Spider-Man 2: Klonová sága
Komiksový výběr Spider-Man 3: Zlo v lidských srdcích
Komiksový výběr Spider-Man 4: Zvířecí instinkt
Komiksový výběr Spider-Man 5: Utrpení
Komiksový výběr Spider-Man 6: Smrt Jean DeWolffové
Komiksový výběr Spider-Man 7: S velkou mocí...
Komiksový výběr Spider-Man 8: Mutantský faktor
Komiksový výběr Spider-Man 9: Padlé město
Komiksový výběr Spider-Man 10: Pavučina

Žádné komentáře:

Okomentovat