2019-10-17

#2048: Modrá Crew 12: Hrobař 3 a 4


Modrá Crew 12: Hrobař 3 a 4
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2019. Vydání má 112 barevných stran a prodává se v plné ceně za 249 Kč.

Scénář: Xavier Dorison
Kresba: Caroline Delabie, Ralph Meyer

Těšil jsem se na pokračování komiksu "Hrobař", i když mi nakonec trvalo docela dlouho se k němu dostat. Western m baví a v tom komiksovém podání prostě vypadá i v dnešní době dobře. Jen to ukazuje na to, že western prostě není mrtvý a že pořád žije, že jsou tu autoři, kteří ho dovedou k lidem přivézt zpátky, a to v příbězích, které jsou prostě dobré. A takový je i "Hrobař". A je takový i v případě dalších dvou dílů, a to těch, které jsou obsaženy v komiksu "Modrá Crew 12: Hrobař 3 a 4". Ty navazují na to, co se událo v knize "Modrá Crew 11: Hrobař 1 a 2", i když zde se řeší nový příběh, který zabere rovnou oba sešity, jež jsou zde obsaženy. První se jmenuje "Lidožrout ze Sutter Campu" a druhý "Hippokratův stín" a hlavní postavou obou je - samozřejmě kromě Hrobaře a jeho dvou dámských společnic a supa - také muž, kterému říkají Lidožrout. Jménem si pak říká Jeronimus Quint.

Jeronimus Quint je zajímavá postava, a co si budeme povídat, za ty dva díly na sebe strhne tolik pozornosti, že vám možná přijde zajímavější než ti kladní hrdinové. Je to i proto, že se jedná o postavu, která je jednoznačně ambivalentní. Na jednu stranu byste ho rovnou nejradši nechali jít na šibenici, na stranu druhou, když ho budete chvíli poslouchat, nebudete mít pochyb o tom, že v tom, co dělá, je něco, co by alespoň trochu mohlo být prospěšné nejen pro jedince, ale i pro lidstvo. Na jednu stranu skutečně bestie, na stranu druhou člověk velmi inteligentní, který vás dovede dostat. Asi ho nebudete mít rádi, ale něco v sobě prostě má. Něco zajímavého, co vás možná nepřiměje mu fandit, ale budete doufat, že se ještě v nějakém příběhu objeví, protože to je charakter, který do příběhu přinese něco nového.

Hrobař se ze staré známosti vydává po stopě Lidožrouta, o němž si myslel, že je dávno mrtvý. Je to hon kočky s myší, ale vše je tak dobře podáno, že vlastně nevíte, kdo je liška a kdo je myš. Tohle je na komiksu "Modrá Crew 12: Hrobař 3 a 4" skutečně povedené, nemluvě pak o tom, že je místy hodně drsný a to, co Jeronimus Quint někdy vymyslí - a vymyslí tedy potažmo i Xavier Dorison - je skutečně zarážející, zajímavé a až dechberoucí, pokud vás baví psychologie výborných záporáků. A to zrovna mě baví. dojem z knihy "Modrá Crew 12: Hrobař 3 a 4" mi trochu kazil všudypřítomný humor, kdy já bych klidně ocenil dramatičtější příběh s menší dávkou humoru. Třeba takový, který prezentoval právě hlavní záporák. Některé jeho vtipy jsou tak černohumorné a tak drsné, že to skvěle sedí k jeho osobnosti. Na první pohled takový hodný medvídek, na pohled druhý šílenec. Nebo génius. to už je na vás, jak si to přeberete.

S knihou "Modrá Crew 12: Hrobař 3 a 4" nám nakladatelství Crew přineslo pokračování skvělého westernového příběhu. Vůbec by mi nevadilo, kdybychom podobných westernů mohli číst více. Je to něco, co mě skutečně babí a co jen dokazuje to, co si já myslím už nějakou dobu - western vůbec není mrtvý žánr, jenom je třeba, aby se ho chopili schopní autoři. Jejich příběhy pak budou stát za to a western zase ukáže, že má smysl, že v jeho žánru je pořád co vyprávět. A trojice Dorison, Delabie a Meyer rozhodně prezentují, že tomu tak je, jsou těmi schopnými, kdo může western posouvat. Možná je trochu paradoxní, že western nejlépe umí Evropané, ale stačí se podívat na nejlepší westerny filmové. Ten úplně nejlepší najdete u italského tvůrce. A Francouzi podle všeho tenhle žánr umí také dobře.

Komiks "Modrá Crew 12: Hrobař 3 a 4" zakoupíte na stránkách Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
Modrá Crew 1: Ekhö - Zrcadlový svět
Modrá Crew 2: Ekhö - Zrcadlový svět
Modrá Crew 3: Okko
Modrá Crew 4: Třetí zákon 1 a 2
Modrá Crew 5: Třetí zákon 3 a 4
Modrá Crew 6: Dlouhý John Silver 1 a 2
Modrá Crew 7: Dlouhý John Silver 3 a 4
Modrá Crew 8: Ekhö - Zrcadlový svět 5 a 6
Modrá Crew 9: Orbital 1 a 2
Modrá Crew 10: Orbital 3 a 4
Modrá Crew 11: Hrobař 1 a 2

1 komentář:

  1. Tak po jednotke som sa na toto naozaj tešil a sklamaný som neostal. A ten Bud Spencer v úlohe ludožrúta bola pecka.

    OdpovědětVymazat