2017-05-12

#1435: Modrá Crew 3: Okko - 80 %

Modrá Crew 3: Okko
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2017. Vydání má 104 barevných stran a prodává se v plné ceně za 249 Kč.

Scénář: Hub
Kresba: Hub

Za sebou máme sešity "Modrá Crew 1: Ekhö - Zrcadlový svět" a "Modrá Crew 2: Ekhö - Zrcadlový svět", kde se nám představil svět, který už tak trochu známe, protože "Ekhö" vycházelo i v původní "Crew2". Ale se třetím dílem se k nám dostává novinka, série "Okko". "Ekhö" a "Okko" na první pohled vypadají trochu podobně, minimálně tím názvem, když je napsaný takhle vedle sebe, ale nebojte, v "Modré Crwi" nebudou vycházet jen díla, která mají čtyři písmena v titulu a ještě se celkem podobně vyslovují. Už příště je možné se těšit na sérii "Třetí zákon". A co bude následovat? To už je na předplatitelích, kteří o tom rozhodnou sami. Na stránkách "Modré Crwe" je možné vybírat. A že je z čeho.

"Modrá Crew 3: Okko" nám představuje sérii, která má celkem čtyři cykly a každý se jmenuje podle elementu. Ten první je cyklus vody. Dohromady se vždy jedná o dva sešity, které jeden cyklus tvoří. A jeden cyklus je uzavřený příběh, i když samozřejmě se stejnými postavami. Právě uzavřenost je pro příběh rozhodující, protože "Modrá Crew" stojí na tom, že bude představovat kratší příběhy, které jsou ukončené, které nevycházejí v rozsáhlých sériích a u nichž vám tak bude stačit jen několik sešitů, abyste měli celou sérii kompletní. A nutno říct, že výběr rozhodně nebyl špatný, protože "Okko" je komiksem, který dovede zaujmout. Proč? Nabízí se celkem jednoduchá odpověď - protože samurajové.

Takže jako další Usagi? Ne, to rozhodně ne. Zaprvé, v komiksu "Okko" nejsou žádná antropomorfizovaná zvířata. Anebo alespoň nemají žádnou hlavní roli. Hlavní roli mají totiž celkem čtyři osoby. Tím prvním je Okko, podle kterého dostala série svoje jméno. Je to ronin, který cestuje se dvěma přáteli. Těmi jsou mnich Našin, který neustále chlemtá sake, a někdo nebo něco, co se skrývá za maskou a říká si Noburo a je to divoký bojovník. Tahle trojka je v podstatě námezdným týmem, který se vám postará o nějakého toho démona, který se vám objeví na prahu. A dělají to za peníze, samozřejmě. Japonsko, které je nám v komiksu "Okko" představeno, je totiž plné démonů a stvůr, funguje zde elementární magie a všechno je jednoduše tak trochu jinak, než jak jsme zvyklí. Čtvrtou postavou je Tikku, který je jejich novým klientem.

Série "Okko" se vyznačuje tím, že je zde humor, postavy mnohdy vypadají jako karikatury, a tak i v tomhle lehce připomínají sérii "Ekhö". Pak ale najednou dojde na pořádně krvavou scénu, případně je zde jiná forma explicitnost, a to rozhodně není na škodu, naopak to funguje a ukazuje se, že komiks může mít v sobě víc než jen to, co se obecně považuje za přístupné. Čtenář si zaslouží něco víc než jen mnohdy sterilní americký komiks, který se extrémů bojí. Netvrdím, že je nutné číst evropský komiks, protože je lepší, ale najdete zde příběhy, které k vám od superhrdinů nepřijdou. Navíc je v tom krásná dávka představivosti, která vás na některých panelech dovede ohromit. Je vidět, že Hub má Japonsko, japonskou mytologii a samuraje rád.

"Okko" tak do jisté míry navazuje na "Ekhö" i v tom, že se v obou případech jedná o fantastické světy, kde se příběhy odehrávají, o alternativní verze světa našeho. Oba jsou komiksy, jež jsou spíše zasazeny do historie než do současnosti, případně mají takový historicko-fantasy charakter. Vůbec to nevadí, protože v obou případech se jedná o krásnou ukázku toho, jak může fantasy bavit, jak může být humorné, ale případně i temné. A hlavně se ukazuje, že evropský komiks má českému čtenáři co dát. A vzhledem k tomu, že i v dalších dílech "Modré Crwe" se objeví evropské komiksy, je vidět, že na českém trhu je po něčem evropském hlad. Pokud to bude tak kvalitní, zábavné a zajímavé jako "Okko", rozhodně je o co stát.

Komiks "Modrá Crew 3: Okko" zakoupíte na stránkách Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Modrá Crew 1: Ekhö - Zrcadlový svět"
"Modrá Crew 2: Ekhö - Zrcadlový svět"

Žádné komentáře:

Okomentovat