2019-07-09

#2011: Modrá Crew 11: Hrobař 1 a 2


Modrá Crew 11: Hrobař 1 a 2
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2019. Vydání má 116 barevných stran a prodává se v plné ceně za 249 Kč.

Scénář: Xavier Dorison, Ralph Meyer
Kresba: Ralph Meyer

Mám rád western. Nemyslím si, že to je mrtvý žánr, tedy minimálně z pohledu vypravěčského, i když se musí uznat, že co se obliby týká, rozhodně se v současné době nejedná o žánr, který by byl nejvyhledávanější. Z hlediska zájmu čtenářů, potažmo diváků je to skutečně žánr na ústupu. Ale hororový autor Laird Barron v jednom rozhovoru řekl - a teď parafrázuji - že nezáleží na tom, v jakém žánru je příběh napsán, pokud je napsán dobře. Dobrý příběh prochází žánry a je mu jedno, jestli to je western, komedie, drama, romance, horor, fantasy, vědecká fikce nebo cokoli jiného. Já s jeho názorem souhlasím, sám jsem něco podobného uvedl v knize "Zatracenci", kterou jsem napsal a vydal. Však je to také western. Barronova slova pak dokazuje i komiks "Modrá Crew 11: Hrobař 1 a 2", který je další výbornou ukázkou toho, že pokud je příběh dobrý, vůbec nevadí, že to bude western, protože ten bude fungovat i v dnešní době. Ne nadarmo se komiks "Hrobař" stal v roce 2015 nejpopulárnější francouzskou sérií.

Sešit "Modrá Crew 11: Hrobař 1 a 2" mají na svědomí Xavier Dorison, kterého dobře známe díky komiksům "Modrá Crew 4: Třetí zákon 1 a 2", "Modrá Crew 5: Třetí zákon 3 a 4", "Modrá Crew 6: Dlouhý John Silver 1 a 2", "Modrá Crew 7: Dlouhý John Silver 3 a 4" a také "Asgard", který vytvořil spolu s Ralphem Meyerem. Ano, právě autorem komiksu "Modrá Crew 11: Hrobař 1 a 2". Ani jedno jméno tedy pro nás již není neznámé a oba tvůrci v sešitu "Modrá Crew 11: Hrobař 1 a 2" ukazují, že jim spolupráce sedla a že rozhodně mají co říct. A vůbec nevadí, že je to western, protože prostředí si skvěle nastudovali a přišli s postavami, jež jsou zajímavé. A to i z pohledu titulního hrdiny, u nějž by se dalo čekat, že to bude takový klasický drsňák. Jasně, to platí, ale přece jen je to komplikovanější postava, než by se na první pohled zdálo. A Dorison nám jeho minulost dávkuje přesně v takových úsecích a v takové gradaci, aby všechno přesně sedlo. Neplatí to jen o hlavní postavě, ale i o postavách dalších.

Hrobař je muž v černém, který dělá svou práci dobře. Umí to s mrtvými, jak se záhy přesvědčujeme, protože není jen tím, kdo vykope jámu, hodí ta tělo a zase ho zasype. Ne, je to i schopný balzamovač. Dostává celkem zajímavou zakázku. Tedy ona zpočátku vypadá naprosto banálně - má se vydat do těžebního městečka Anoki, kde si ho objednal jeden klient. Překvapení pak nastává ve chvíli, kdy Hrobař zjistí, koho má vlastně pohřbít. Je to sám majitel dolů, který je podle všeho ještě naživu. Je ale přesvědčen o tom, že druhý den ráno bude po smrti. Má pak jednoduché přání. Chce své tělo nechat dopravit na místo, kde začal kdysi svou těžbu, do svého prvního dolu. Tohle přání mu mají splnit jeho guvernantka, čínská služka a samozřejmě titulní hrobař. Jenže pak tu jsou ještě horníci, kteří by docela rádi buď doly anebo zlato, které po mrtvém prostě muselo zůstat. Kromě westernu pak v sobě má komiks i něco ze samurajských příběhů, protože čest je zde jedním ze základních prvků.

Sešit "Modrá Crew 11: Hrobař 1 a 2" předkládá western takový, jaký ho očekáváte. Jsou zde dobře napsané postavy, jsou zde dramatické momenty, pak ještě dramatičtější scény, jsou zde postavy, s nimž se život nepáral, nechybí ani překvapení a dějové zvraty, které se vskutku jeví nečekané. Pak je tu ale prvek, který mi vůbec nesedl, a to je humor. Já si prostě myslím, že by měl být ve westernech minimálně, což komiks "Modrá Crew 11: Hrobař 1 a 2" v podstatě celou dobu splňuje, ale pak je zde závěr, který chystá určitý vývoj pro další dění. A to mi nesedělo. Hodně subjektivní pohled, ale přišlo mi, že tímhle se chtěli tvůrci zalíbit publiku a přece jen to trochu odlehčit. Myslím si ale, že by si zrovna tenhle příběh klidně zasloužil temnější notu. Nic to ale nemění na tom, že v ostatních ohledech příběh exceluje. Ať už dějově, nebo jednotlivými prvky jako jsou sup, pohřebák, krásná zrzka, Číňanka, honba za zlatem, akční scény anebo jen podoba hlavního hrdiny, která je zapamatovatelná.

Komiks "Modrá Crew 11: Hrobař 1 a 2" zakoupíte na stránkách Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Modrá Crew 1: Ekhö - Zrcadlový svět"
"Modrá Crew 2: Ekhö - Zrcadlový svět"
"Modrá Crew 3: Okko"
"Modrá Crew 4: Třetí zákon 1 a 2"
"Modrá Crew 5: Třetí zákon 3 a 4"
"Modrá Crew 6: Dlouhý John Silver 1 a 2"
"Modrá Crew 7: Dlouhý John Silver 3 a 4"
"Modrá Crew 8: Ekhö - Zrcadlový svět 5 a 6"
"Modrá Crew 9: Orbital 1 a 2"
"Modrá Crew 10: Orbital 3 a 4"

Žádné komentáře:

Okomentovat