2018-02-14

#1633: Modrá Crew 6: Dlouhý John Silver 1 a 2 - 90 %


Modrá Crew 6: Dlouhý John Silver 1 a 2
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2018. Vydání má 112 barevných stran a prodává se v plné ceně za 249 Kč.

Scénář: Xavier Dorison a Mathieu Lauffray
Kresba: Mathieu Lauffray

Jak název napovídá, sešit "Modrá Crew 6: Dlouhý John Silver 1 a 2" nám přináší nový příběh. "Třetí zákon" se uzavřel, alespoň jeho první část. Ale v sešitu "Modrá Crew 6: Dlouhý John Silver 1 a 2" se nám nepředstavuje nový scenárista, protože tento komiks píše také Xavier Dorison, jehož jsme si představili právě prostřednictvím sešitů "Modrá Crew 4: Třetí zákon 1 a 2" a "Modrá Crew 5: Třetí zákon 3 a 4". Tentokrát se ale kreslířem komiksu stal Mathieu Lauffray, jenž má na českém trhu premiéru. Minimálně tedy v nějakém větším díle, ale nepodařilo se mi dohledat, že by dělal i na něčem menším v nějaké sbírce. A je to dobře, že "Dlouhého Johna Silvera" kreslil právě Mathieu Lauffray, protože on očividně piráty umí skvěle.

Komiks "Modrá Crew 6: Dlouhý John Silver 1 a 2" má asi celkem jasné základy, alespoň pokud se troch zajímáte o dobrodružnou anebo vlastně i klasickou literaturu. V roce 1883 vydal skotský autor Robert Louis Stevenson knihu, kterou znají i dnešní kluci. Jedná se o knihu "Ostrov pokladů", kde nám představil příběh o chlapci, který se dostane do honby za pokladem. Ale i když je Jim Hawkins formálně hlavní postavou, je to Dlouhý John Silver, který zaujme pravděpodobně každého čtenářem, Dlouhý John Silver, který se jeví jako archetypální pirát, ale přitom je to postava, u které nevíme, co čekat. I když jeho chování je celkem jednoduché - jde mu o zisk, ale přitom si chce za každou cenu zachránit krk. Přitom ale není vyloženě sobecký, má určitá pravidla. A očividně má slabost pro mladé kluky, i když v tomhle případě bych nehledal nějaké postranní úmysly, ale člověk si může myslet cokoli.

Příběh dvou dílů, které jsou obsaženy v komiksu "Modrá Crew 6: Dlouhý John Silver 1 a 2" (celkem má příběh čtyři díly, takže skončí v další "Modré Crwi") začíná v době několika let po událostech, k nimž došlo v knize "Ostrov pokladů". Nesledujeme Jima Hawkinse ani další známé postavy, ale zaměřujeme se na kapitána Hastingse, který trpí pradávnou potřebou, převážně mužskou. Potřebuje najít tolik zlata, kolik ještě nikdo neměl. A tak se vydal do Jižní Ameriky, aby zde objevil zlaté město. A možná se mu to i povedlo, ale zrovna v tu chvíli se vracíme do britského království, kde lady Hastings dávno nečeká na svého manžela v počestnosti. Jenže se dovídá, že jejím manžel žije a že nejspíš bude pracháč. Trochu jí to kříží plány, protože je těhotná s někým jiným. A tak všechno vede k tomu, že se sama nalodí na cestu do Jižní Ameriky. Ale posádku si vybere sama. Doktor Livesey, o němž ví, že znám muže, který by jí mohl pomoct, jí představí Dlouhého Johna Silvera.

Doktor Livesey, postava z knihy "Ostrov pokladů", je vypravěčem příběhu, který nás nejprve zavádí do společnosti Dlouhého Johna Silvera, s nímž si lady Hastings myslí, že zamete, a pak i na loď Neptun, která má všechny zúčastněné dostat do Jižní Ameriky a za pokladem. Xavier Dorison, vytváří takovou zvláštní atmosféru, kdy máte pocit, že je to vyprávěno trochu v nadsázce, ale pak vás dovedou srazit pořádně drsné scény. Bere si vývoj některých postav z původní knihy, ale přetváří je a dává jim novou podobu, nový styl. Najednou je jeho příběh skutečně temnější. A tomu dopomáhá i kresba Mathieua Lauffraye, která je na moři krásně živelná, ale jeho silnou jsou stránky postavy, které jsou skutečně skvěle navržené. I když jste si Dlouhého Johna Silvera mohli představovat trochu jinak, v tomhle provedení se v něm skvěle spojují všechny jeho vlastnosti. Nevíte, co od něj čekat. A popravdě nevíte, co čekat od další části příběhu. O to víc se na ni budete těšit. Ne, pirátské příběhy nejsou mrtvé a "Modrá Crew 6: Dlouhý John Silver 1 a 2" je ohromujícím důkazem.

Komiks "Modrá Crew 6: Dlouhý John Silver 1 a 2" zakoupíte na stránkách Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Modrá Crew 1: Ekhö - Zrcadlový svět"
"Modrá Crew 2: Ekhö - Zrcadlový svět"
"Modrá Crew 3: Okko"
"Modrá Crew 4: Třetí zákon 1 a 2"
"Modrá Crew 5: Třetí zákon 3 a 4"

Žádné komentáře:

Okomentovat