2019-10-21

#2049: Obrázky z moderních československých dějin (1945–1989)


Obrázky z moderních československých dějin (1945–1989)
Vydalo nakladatelství Knižní klub v pevné vazbě v roce 2016. Vydání má 136 stran a prodává se v plné ceně za 249 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Jiří Černý
Kresba: Lukáš Fibich

Pokud chcete dětem představit naše nedávné dějiny, myslím, že je kniha "Obrázky z moderních československých dějin (1945–1989)" docela vhodným způsobem. Jedná se o sbírku stránkových i delších komiksů, kdy každý zachycuje jednu událost, jedno období nebo jednu osobnost. Něčemu je věnováno hodně prostoru, možná až trochu zbytečně, ale je pak vidět i to, jaké jsou autorské preference, politické názory, atd. Takže překvapivě hodně prostoru dostávají bratři Mašínové, i když se jejich příběh v této knize jeví tak nějak neuzavřený, stejně tak hodně prostoru dostává i Václav Havel, kde už je to trochu pochopitelnější, a to především vzhledem k tomu, jaký vliv tato osobnost měla na jednotlivé události, co znamenal pro osoby jež stály proti režimu, a celkově, jakým symbolem se stal.

Kniha "Obrázky z moderních československých dějin (1945–1989)" obsahuje zásadní momenty z let 1945 až 1989 a vede až k sametové revoluci, která byla vrcholem všech snah o svržení režimu, který více jak čtyřicet let uzurpoval život a vývoj naší země. A nakonec se to podařilo, i když to nebyla jen zásluha našich lidí, byla to zásluha i dalších zemí, že se SSSR nakonec poroučelo a komunismus celkově padl. Rozhodně se ale nedá upřít kredit těm, kdo se u toho snažili u nás. Líbí se mi, že Černý a Fibich nevěnují zbytečně moc prostoru jen politickým událostem a politickým osobnostem, ale do popředí se dostává i kultura, která měla v minulosti krásné podoby. Jeden si až říká, kam se to podělo, proč něco podobného, v takovém měřítku není i dnes. Snad proto, že kultury je celkově moc, člověk si může vybírat a přebírat a najednou už tu třeba není nic, co by tak vynikalo.

Trochu mi na komiksu "Obrázky z moderních československých dějin (1945–1989)" vadí skutečnost, že je zde hodně osobností a jsem si jistý, že pokud nejste historik, nebudete je znát. Tedy ne všechny. To malinko kazí dojem z toho, co je vám prezentováno, navíc s tím, že mnohé osobnosti tu mají minimální prostor a není k nim víc řečeno, a to i přesto, že třeba měly v danou chvíli roli zásadní. V tomhle je kniha "Obrázky z moderních československých dějin (1945–1989)" celkem omezená, ale s tím se dalo počítat. Jejím smyslem není dokonalé pokrytí dějin v období, které je sice poměrně krátké, ale nedávné a navíc skutečně napěchované událostmi, o nichž e možné vyprávět. To zásadní se ale v knize "Obrázky z moderních československých dějin (1945–1989)" dozvíte, a to je myslím to hlavní, co měla přinést.

Při čtení knihy "Obrázky z moderních československých dějin (1945–1989)" jsem si zase po nějaké době říkal, že je fajn, že žijeme v době, jaké žijeme, i když i ona má svoje negativa. Ta svoboda, kterou ale máme, je nezaplatitelná. Stejně má ale člověk pocit, že někteří vlastně svobodu nechtějí, raději se nechají strhnout idiotskými názory, ať už jakékoli strany, a slepě jdou za nimi. Jako kdybychom si ještě nezvykli na to, že můžeme myslet sami za sebe. Ne, komiks "Obrázky z moderních československých dějin (1945–1989)" rozhodně není o tom, aby na nás nějak agitoval, tohle je čistě můj pocit. A právě skutečnost, že to není agitace, že to je zjednodušený ale pořád dobrý přehled o naší nedávné historii, je podle mě kniha "Obrázky z moderních československých dějin (1945–1989)" jednou z těch, které by děti mohli přečíst, aby nezapomněli, v jaké zemi se narodili a že i ona má temnou minulost.

Žádné komentáře:

Okomentovat