2018-12-19

#1873: Modrá Crew 9: Orbital 1 a 2 - 65 %


Modrá Crew 9: Orbital 1 a 2
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2018. Vydání má 112 barevných stran a prodává se v plné ceně za 249 Kč.

Scénář: Sylvain Runberg
Kresba: Serge Pellé

Jsem rád za každý nový komiks, který se na našem trhu objeví. Zvlášť pokud je to něco, co není americké a superhrdinské. Tam už vím, co čekat, ale třeba evropský a japonský komiks mě ještě dokážou překvapit, stejně jako americký komiks, který není mainstreamový. Je to jako objevovat něco nového, něco, co čeká na odhalení. I proto si moc o sériích nečtu dopředu, aby to odhalování bylo o něco silnější. A tak jsem byl zvědavý na to, jak v tomhle odhalování dopadne série "Orbital", která je dílem dvou autorů, s nimiž jsme v překladovém komiksu ještě neměli tu čest. Tím lépe, že se nám z té evropské stáje představuje něco dalšího, úplně nového. A navíc je to sci-fi. I když sám třeba už sci-fi tolik netvořím, je to žánr, na němž jsem vyrůstal a pořád mě baví. Jak jsem poměrně obšírně rozepsal, očekávání byla celkem velká. K jejich úplnému naplnění nedošlo.

Sešit "Modrá Crew 9: Orbital 1 a 2" nám prezentuje dva první příběhy ze série, která má k datu psaní této recenze zatím sedm dílů. Lze tedy předpokládat, že se s komiksem "Orbital" ještě v rámci "Modré Crwe" setkáme. Minimálně hned u desátého čísla, kde se objeví třetí a čtvrtý díl této série. To, co sledujeme v knize "Modrá Crew 9: Orbital 1 a 2" je příběh uzavřený, který byl rozdělen na dvě části. I když na konci jsou určité náznaky toho, jak by se mohlo pokračovat, končí "Modrá Crew 9: Orbital 1 a 2" docela dobře, uzavřeně. V tomhle se celému projektu "Modrá Crew" musí nechat, že je redaktorsky skutečně velmi dobře zvládnutý a jsou vybírány takové série, s jejichž čtením je možné přestat u toho, co je nám nabídnuto. Ale jasně, pokud moc budeme chtít, určitě vyjdou i další díly. Třeba "Modrá Crew 8: Ekhö - Zrcadlový svět 5 a 6" je toho pěkným příkladem.

Komiks "Modrá Crew 9: Orbital 1 a 2" rozhodně dokáže zaujmout kresbou, protože Pellé - neplést s legendárním fotbalistou - se odkazuje na sci-fi klasiku jako je "Blade Runner", "Vetřelec" nebo "Star Wars", ale já bych tu viděl i něco z "2001: Vesmírná odysea", tedy nikoli ve vyznění příběhu, ale spíše v ilustracích a podobě světů, které zde Pellé prezentuje. Pokud se příběhu týká, ten pří přece jen blíže ke "Star Wars", kdy se zde řeší meziplanetární problémy, které mají být uklidněny skupinkami, konkrétně dvojicemi diplomatů. Ti nemají světelné meče, ale své jazyky jako zbraně a slova jako náboje. Ne, nemějte strach, o akci rozhodně ochuzeni nebudete, i když se na ni můžete těšit především ve druhém dílu. Ten první je dost vysvětlovací a nemá ještě správné tempo. O to je pak lepší, že jsou pro české čtenáře oba v jedné knize. Jenže Sylvain Runberg holt vytvořil velmi komplikovaný vesmír, a tak je potřeba nám ho celkem rozsáhle představit.

Pochopíme tedy, že je zde organizace, jež se snaží ve vesmíru zachovat mír. Lidé nejsou zrovna oblíbenou rasou, ale jsou zde i další, zajímavější. Hlavními hrdiny jsou Caleb (člověk) a Mézoké (sandžar), jejichž rasy jsou hodně nesvářené. Ale to je celá strategie IDO, prostě hlavně diplomacie a ukázat, že i rozdílné povahy spolu vyjdou. Runberg se na případný konflikt hlavních postav vůbec nezaměřuje. Jde mu spíše o politiku ve větším měřítku a ukazuje nám jiné rasy, které si nesednou. Jde vlastně jen o jednu těžební planetu a o to, kdo na ni má nárok. My jen sledujeme, jak diplomatická mise dopadne a kdo je zde vlastně hajzl. Dějově je příběh v knize "Modrá Crew 9: Orbital 1 a 2" trochu slabší, není zde nic vyloženě nečekaného, ale jsou zde rozvrženy docela zajímavé postavy ať už hlavní nebo vedlejší, které vypadají slibně. Scénář hodně posouvá kresba, která je prostě parádní. Především díky ní stojí komiks "Modrá Crew 9: Orbital 1 a 2" za pozornost.

Komiks "Modrá Crew 9: Orbital 1 a 2" zakoupíte na stránkách Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Modrá Crew 1: Ekhö - Zrcadlový svět"
"Modrá Crew 2: Ekhö - Zrcadlový svět"
"Modrá Crew 3: Okko"
"Modrá Crew 4: Třetí zákon 1 a 2"
"Modrá Crew 5: Třetí zákon 3 a 4"
"Modrá Crew 6: Dlouhý John Silver 1 a 2"
"Modrá Crew 7: Dlouhý John Silver 3 a 4"
"Modrá Crew 8: Ekhö - Zrcadlový svět 5 a 6"

Žádné komentáře:

Okomentovat