2018-12-20

#1874: Saudek: Technické noviny 1971-1977 - 100 %


Saudek: Technické noviny 1971-1977
Vydalo nakladatelství Plus v pevné vazbě v roce 2018. Vydání má 116 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.

Scénář: Kája Saudek
Kresba: Kája Saudek

Kája Saudek je prostě ikona českého komiksu a je celkem jedno, co u nás od něj vyjde, ten zájem zde bude. Mimo jiné třeba i proto, že budou vyházet komiksy, které ani tak moc neznáme, protože původně vycházely jen ve slovenské části Československa. A to je právě případ komiksů, které jsou publikovány v zajímavě řešené sbírce "Saudek: Technické noviny 1971-1977". Zajímavě mimo jiné proto, že formát je netradiční, i když naprosto souzní s tím, jak byly komiksy vydávány - jako stripy v rámci "Technických novin", tedy jako proužky, které ale rozhodně neměly ten americký charakter. Kája Saudek si hrál s formou a kompozicí, i když je možné říct, že v případě těchto komiksů se držel formy panelů ve dvou řádcích. Ale on se prostě nenechal nějak výrazně limitovat, prostor využíval, jak jen mohl a jak mu jeho hravost a cit pro kompozici dovolovaly. A někdy je to skutečně parádní pokoukání. Je až neuvěřitelné, jak schopný jako kreslíř Kája Saudek byl.

Sbírka "Saudek: Technické noviny 1971-1977" obsahuje celkem pět kompletní stripových komiksů, které vycházely v "Technických novinách" v uvedených letech. Jedná se o následující příběhy:

  • Tieň na hranici času (33 stran)
  • Objav (10 stran)
  • Hor sa, do hlbín! (15 stran)
  • Skaza balóna Kysibelka (10 stran)
  • Príbeh plechového pokladu (17 stran)
Těch stránek není úplně málo, navíc se k nám dostávají komiksy, které nejsou v České republice až tak dobře známé, i když se rozhodně dá říct, že povědomé vám budou, a to jak v případě komiksu "Tieň na hranici času", tak třeba v případě komiksu "Skaza balóna Kysibelka". Kája Saudek ve své tvorbě celkem rád opakoval určité náměty, ale zároveň e někdy pustil do toho, že jednu látku, kterou již pro komiks vytvořil, znovu přepracoval. To je například případ i komiksu "Tieň na hranici času", který se c roce 1980 přetransformoval na "Trať se ztrácí ve tmě", což už je přece jen příběh, který je i českému čtenáři dobře znám. A je to i případ dalších příběhů, ale o tom už si můžete přečíst v textu v závěru knihy "Saudek: Technické noviny 1971-1977", který si vzala na starost osoba maximálně povolaná, tedy komiksový teoretik a historik Tomáš Prokůpek. Nepodává zbytečně moc informací o Saudkovi jako takovém, ale věnuje se jen období, které je prezentováno v knize a jeho případným následkům.

Komiksy, které jsou součástí knihy "Saudek: Technické noviny 1971-1977" nejsou dokonalé. Scenáristicky se jedná o příběhy, které nemusí vždy vyloženě nadchnout, někdy jsou prostě slabší. Třeba taková "Skaza balóna Kysibelka" se zdá až moc dlouhá na to, jak je příběh banální. Ale Kája Saudek se zde - ve všech případech - mohl skvěle vyřádit s kresbou i s typografií. Prohlížejte si ty panely, kochejte se jimi, protože Kája Saudek byl skutečně natolik jedinečný, že zde jiný podobný autor není. Jeho linky jsou prostě dokonalé a je strašná škoda, že nedostával mnohem více prostoru, který by si zasloužil. Saudkova kresba je prostě úchvatná a musí se nechat, že se restaurování těchto příběhů povedlo opravdu na výbornou. Tady patří dík Filipovi Konečnému. "Saudek: Technické noviny 1971-1977" není knihou dokonalých komiksových příběhů, ale je to skvělá ukázka Saudkovy kresby, která vás nadále dovede připravit o dech.

Žádné komentáře:

Okomentovat