2017-07-05

#1473: Thorgal 11: Tanatlokovy oči - 80 %

Thorgal 11: Tanatlokovy oči (Thorgal: Les yeux de Tanatloc)
Vydalo nakladatelství Egmont v brožované vazbě v roce 2017. Původně vyšlo v roce 1986 jako "Thorgal: Les yeux de Tanatloc", jedenáctý díl série "Thorgal". České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 179 Kč.

Scénář: Jean Van Hamme
Kresba: Grzegorz Rosiński

Nakladatelství Egmont se po odkoupení nakladatelstvím Albatros docela staví na nohy (myslím pokud se komiksu týká), a tak se k nám dostává nejen "Zlatá klasika" Disneyho příběhů, ale opět vychází i Thorgal a to novými sešity, které u nás doposud nevyšly. Tím prvním je "Thorgal 11: Tanatlokovy oči", který navazuje na knihu "Thorgal 10: Země Qaa", jež u nás už vyšla v roce 2004, i když tenkrát to bylo ještě pod spoluprací nakladatelství BB/art a Crew. Nakladatelstvím Egmont je už v podstatě pátým, jež sérii převzalo. Nejprve to bylo nakladatelství S. Press s příběhem "Thorgal 7: Dítě z hvězd". Pak se téměř deset let čekalo na to, až sérii převezme Crew a vydá tři díly v rámci první edice "Modré Crwe". Jednalo se o komiksy "Modrá Crew 6 - Thorgal 9: Lukostřelci", "Modrá Crew 9 - Thorgal 3: Nad jezerem beze dna" a "Modrá Crew 10 - Thorgal 4: Černá galéra". Crew pak ve vydávání pokračovala ve spolupráci s nakladatelstvím BB/art, pod jejichž hlavičkou vyšly celkem čtyři sešity, konkrétně díly "Thorgal 5: V říši stínů", "Thorgal 6: Pád Brek Zarithu", "Thorgal 8: Alinoë" a právě "Thorgal 10: Země Qaa".

Pak zase na několik let vydávání série přestalo, když se jí chopilo nakladatelství CooBoo, které také patří pod Albatros Media. Pod značkou CooBoo vyšly knihy, které už jsou recenzovány i na Comics Blogu. Konkrétně se jedná o knihy "Thorgal 14: Aaricie", "Thorgal 15: Vládce hor" a "Thorgal 16: Vlčice", ale také o úplně první příběhy s Thorgalem, tedy "Thorgal 1: Zrazená čarodějka" a "Thorgal 2: Ostrov v ledových mořích". Následně se u nás série odmlčela na dalších pět let, abychom se - pro mě trochu nečekaně - v roce 2017 dočkali sešitu "Thorgal 11: Tanatlokovy oči". Bohužel sešit "Thorgal 10: Země Qaa" jsem nečetl, což mě trochu mrzí, ale to neznamená, že se u sešitu "Thorgal 11: Tanatlokovy oči" nebudete bavit.

Pokud znáte předchozí díly série "Thorgal", rozhodně si čtení sešitu "Thorgal 11: Tanatlokovy oči" užijete víc, protože vám spousta věcí bude dávat větší smysl. Přesto ale nevadí, pokud se k Thorgalovi teprve dostáváte, základní popis je v textovém úvodu, pak už se rovnou dostáváte do akce. Thorgal je vydírán a aby zachránil svého syna a nakonec i sebe a svou ženu Aaricii, musí se spojit s ženou jménem Kriss a pokusit se svrhnout jednoho z bohů v zemi Qaa. Zde jsou dva bohové - tím prvním je Tanatloc, který by měl být tím dobrým, druhým je Ogotaj, který by měl být tím zlým. Thorgal, Aaricie, Kriss a mladý Tjalle, u něhož nevíte, na čí straně vlastně je, se musí džunglí dostat až do města Mayxatl, kde má Ogotaj své sídlo. To vše vyvedeno v úžasné kresbě Grzegorze Rosińského, který ani tentokrát nezklame, naopak velmi potěší barvenými kompozicemi.

Celý sešit "Thorgal 11: Tanatlokovy oči" je koncipován vlastně jako komiks-cesta, kdy putujete s hrdiny, ale s tím, že je to prostříháváno na Jolana, Thorgalova syna, který je prozatím vězněn v Tanatlokově městě, kde se Jolan o umírajícím starci a o sobě samém dovídá nové věci. Zde se Van Hammovi povedlo zajímavě spojit historii a vědu s filosofií a mýty a podat to způsobem, který je zajímavý, který má hloubku a který vás v rámci tohoto akčního komiksu dovede přemýšlet. Ale ono to není jen akční, je to přemýšlivé, je to lidské, je to citlivé a jsou zde postavy, kdy u některých ani po dočtení nebudete vědět, co si myslet. Já jsem trochu zklamaný z toho, že tohle je otevřená kniha, kde se mnoho v ději neposuneme - tím ale rozhodně neříkám, že by se nic nedělo - a tak nezbývá než doufat, že záměr Egmontu vyjde a my se budeme moct těšit i na zbylé dvě knihy z čtyřdílného příběhu "Země Qaa". Vydání knihy "Thorgal 11: Tanatlokovy oči" je pro mě rozhodně jednou z největších komiksových událostí roku 2017.

Komiks "Thorgal 11: Tanatlokovy oči" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Žádné komentáře:

Okomentovat