2015-06-26

#945: Bleach 15: Beginning of the Death of Tomorrow - 60 %

Bleach 15: Beginning of the Death of Tomorrow (Bleach: Beginning of the Death of Tomorrow)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2014. Původně vyšlo jako kapitoly 124 až 130 v sérii "Bleach" (japonsky ブリーチ, v transkripci Burīchi) souborně v roce 2004 u Shueisha, Inc. Kniha v originále nese název "Beginning of the Death of Tomorrow" (anglický název, který je použitý pro české vydání, byl použit i pro japonské), tedy něco jako "Začátek zítřejší smrti". České vydání má 184 stran a prodává se v plné ceně za 189 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Tite Kubo
Kresba: Tite Kubo

Patnáctým dílem jsem se zase o něco přiblížil aktuálnímu dílu, který je na trhu, ale ještě mi jich pár zbývá. Důležité však je, že se někam posouvá i příběh. Aha, a to je možná ten problém. On se zase tak moc někam neposune a my sledujeme to, co se dělo minule. Postavy si dávají takovou menší pauzu od hlavního dění a připravují se na to, co přijde. Takový Ičigo se připravuje celkem aktivně, ale ostatní jsou hodně statičtí, anebo se s nimi díváme do minulosti. Flashbacky jsou v sérii poměrně časté a je vidět, že se Tite Kubo snaží, aby každá postava měla dostatek prostoru. Nakonec to vede k tomu, že ho ani jedna nemá dost.

Ičigo je borec, což se tak nějak ví. Jen v tomhle dílu musí trénovat, aby dokázal zvládnout techniku, která už je skutečně náročná. V tomhle díle se bohužel nestačíme dovědět, jestli se mu to skutečně povedlo, či nikoli. Quincy má hodně prostoru na začátku, kde se uzavírá jeho souboj. Alespoň se víc dovídáme o jeho schopnostech a o tom, že některé postavy stále žijí, i když jsme si mysleli, že je to s nimi opravdu nahnuté. Tohle mě trochu mrzí, protože Tite Kubo svých postav drží zuby nehty. Je to trochu škoda, protože by celé dění mohlo být o něco dramatičtější.

Ve zbytku děje se v knize objevuje velké množství postav, což je rozhodně na škodu, protože budete mít problém se orientovat v tom, na koho se vlastně díváte a jaký je jeho přínos pro děj. Flashbacky pak orientaci ještě trochu komplikují, ale díky tomu, že stránky s flashbakcy mají černé pozadí, je pochopení mírně zjednodušeno. Stejně se ale neubráníte dojmu, že tohle je nucené zpomalení, kdy se autor připravuje na něco velkého, co má přijít. Jen doufám, že to přijde brzy a nebudeme muset čekat tři knihy, nebo třeba ještě déle. Dalo by se však říct, že tohle je něco, co se u tak rozsáhlé série dalo očekávat. Půda pro pořádnou akci se musí připravit.

"Bleach 15: Beginning of the Death of Tomorrow" není zklamáním, ale je to prostě jeden z těch slabších dílů série, které v rámci děje nepřinesou nic zásadního, jen náznaky, které musejí být rozepsány v dalších knihách. Čtenář se tak napíná a drží se v tomto napětí pro pokračování. Myslím, že Kubovi už se podařilo vytvořit tak zajímavé postavy, že vás další díly stejně zajímat budou. Jen by to chtělo, aby postav nebylo tolik, protože hledat přehled v dění je pak náročné, navíc si ani nejste jistí, jestli všechny scény budou mít pro další dění nějaký význam, anebo se jen jednalo o scény, které zaplní několik stránek. Nejlepší částí knihy je první část, kde Quincy bojuje se šíleným oponentem. Ten souboj je skvěle vygradovaný.

Komiks "Bleach 15: Beginning of the Death of Tomorrowzakoupíte na stránkách knihkupectví Arkham.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Bleach 1: The Death and the Strawberry"
"Bleach 2: Goodbye Parakeet, Goodnite My Sista"
"Bleach 3: Memories in the Rain"
"Bleach 4: Quincy Archer Hates You"
"Bleach 5: Rightarm of the Giant"
"Bleach 6 The Death Trilogy Overture"
"Bleach 7: The The Broken Coda"
"Bleach 8: The Blade and Me"
"Bleach 9: Fourteen Days for Conspiracy"
"Bleach 10: Tattoo on the Sky"
"Bleach 11: A Star and a Stray Dog"
"Bleach 12: Flower on the Precipice"
"Bleach 13: The Undead"
"Bleach 14: White Tower Rocks"

Žádné komentáře:

Okomentovat