2020-05-26

#2123: Caravaggio


Caravaggio (Le caravage)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě a v pevné vazbě v roce 2020. Původně vyšlo jako sešity "Le caravage". České vydání má 120 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč (brožovaná) a 499 Kč (vázaná).

Scénář: Milo Manara
Kresba: Milo Manara

Rovnou se přiznám výtvarné umění tak dobře neznám, mám povědomí o těch nejznámějších umělcích, i když spíše z dob impresionismu, který mi učaroval, stejně jako jiné formy moderního umění. Když jsem četl komiks "Caravaggio", uvědomil jsem si, že to jméno je pro mě jen nějaký pojem, ale jeho tvorbu vlastně vůbec neznám, natož pak abych znal jeho život, který se ukázal neméně zajímavým. Alespoň tedy v tom podání, jak ho prezentuje Milo Manara ve svém komiksu, který původně vyšel jako dvojsešitový. My se rovnou setkáváme s kompletním vydáním, a to opět v rámci oblíbené edice "Mistrovská díla evropského komiksu", kterou vydává nakladatelství Crew. A i za tento komiks patří nakladatelství velký dík. Nejen že je to Manara, který je tak nějak obecně dobrý, ale je to komiks, který ukazuje, že tenhle autor skutečně umí vyprávět a umí vyprávět zajímavý způsobem.

Jasně, část úspěchu v mém případě může dělat skutečnost, že jsou pro mě životní etudy mladého umělce neznámé, vlastně jsem ani nevěděl, jak starý zemřel, za jakých okolností, jak divoce prožíval svůj život, aniž by chtěl, jací démoni ho trápili. Na druhou stranu Milo Manara využívá relativně malý prostor celkem ani ne 120 stran k tomu, aby Caravaggiův život prezentoval tak, že vás to nadchne, chcete sledovat, co bude dál. Vybral tedy jen momenty, které jsou dostatečně strhující, dal do toho romanticko-tragickou linku a pak ještě linku umělce, který se pro svoje umění a pro život samotný souží a nějak netuší, jak by měl vlastně žít tak, aby se neustále netrápil. A pak už se jen snaží neustále utíkat, protože padl v nemilost a měl by být zatčen. Aneb jak série špatných rozhodnutí a příliš horká hlava vedou k tomu, že se osoba ocitne v sebedestruktivní spirále.

Milo Manara nám ukazuje své ilustrátorské mistrovství, kdy ale tentokrát nečekejme nahotinky za každou cenu. Většina lidí obdivuje Manaru hlavně proto, že dokáže úchvatně kreslit ženy a jen málokdo se mu v tom vyrovná. Ale on knihou "Caravaggio" dokazuje i skutečnost, že je dobrým komiksový vypravěčem a že se rozhodně naučil mnoho za svou kariéru, mnoho od svých scenáristických kolegů, kteří jeho schopnosti ještě o něco pozvedli. Však se také jedná o jeho nejnovější komiks, který naplno ukazuje, jak vyzrál. Ale v klidu, těch nahotinek se dočkáte, ženy jsou zde pořád krásné a sexy, jen komiks není primárně erotický, nahota je většinou prezentována tak, jak by prezentována měla - jako součást lidského života, nikoli jako něco, co chce každý vidět, ale přitom je to obecně tabuizované.

Komiks "Caravaggio" je velmi příjemnou ukázkou toho, jak se Milo Manara jako autor vyvinul, jak je schopen oslnit nejen svou kresbou, ale i tím, co vypráví. a to se mu v tomhle případě skutečně podařilo. Není to jen nějaká blbina jako v případě komiksu "Klik" nebo "Vůně neviditelného", ale je to příběh, který má svou hloubku, je to příběh, který skvěle prezentuje jednoho velmi slavného umělce, jehož éru jsme nikdy zažít nemohli, ale jehož dílo je doteď oceňováno. Komiks "Caravaggio tuhle skutečnost prezentuje ve formě, která je velmi čitelná, je čtenářsky zajímavá, ale především je výtečným spojením ilustrace se scénářem. Milo Manara si jako scenárista sedl a jako kreslíř ze sebe vydal to nejlepší, nikoli už za každou cenu poplatný erotickému žánru, ale skutečně spíše umění. A to se musí v případě jeho díla ocenit.

Komiks "Caravaggio" zakoupíte na stránkách Crew v brožované vazbě nebo v pevné vazbě.

Žádné komentáře:

Okomentovat