2017-11-02

#1559: DC komiksový komplet 22: Superman - Supermanova smrt - 35 %


DC komiksový komplet 22: Superman - Supermanova smrt (Superman: Death of Superman)
Vydalo Eaglemoss Collections v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako čísla 18 a 19 série "Superman: The Man of Steel", "Justice League of America 69", "Adventures of Superman 497". "Action Comics 684" a čísla 74 a 75 série "Superman" a jako "Superman 21" v nakladatelství DC Comics. České vydání se prodává v plné ceně za 229 Kč na stáncích. Předplatit je možné sérii na stránkách nakladatele.

Scénář: Dan Jurgens, Jerry Ordway, Louise Simonson, Roger Stern
Kresba: Jon Bogdanove, Tom Grummett, Jackson Guice, Dan Jurgens

Tohle prostě zní zajímavě. "Supermanova smrt". To je titulek, který zaujme. Asi každého fanouška by zajímalo, jak to vlastně dopadne se Supermanem, nebo s jiným jeho oblíbeným superhrdinou. Každý přece má někde konec svojí cesty, nikdo není nesmrtelný, nebo alespoň skoro nikdo. U Supermana těžko říct, přece jenom, je to mimozemšťan, ale i on je podle všeho smrtelný. Alespoň v tomto příběhu se tvůrci rozhodli, že ukáží, jak to může se Supermanem dopadnout. Já osobně bych tyhle příběhy měl celkem rád, kdyby se nejednalo třeba jen o příběhy, které většinou nemají následky. Anebo jsou napsány opravdu špatně. Následky tady nepoznáme, příběh je uzavřen skutečně Supermanovou smrtí, ale asi je celkem jasné, že to není smrt konečné, že se Superman přece jen vrátil.

Problém je ale celkově v tom, že komiks není nijak skvěle napsaný. On je vlastně až nečekaně jednoduchý. Když už chcete zabít Supermana, učiníte tak ve velkém příběhu. Chce to něco epického, ale zároveň silně emotivního. Autoři DC v čele s Danem Jurgensem se rozhodli, že dají do hlavní role neporazitelného záporáka, který se bude jmenovat "Doomsday, tedy Soudný den, aby to vypadalo fakt jako cool. Kde se vzal? Na to v podstatě pořádnou odpověď nedostaneme. Ono je to v konečném důsledku celkem jedno, protože autorům šlo jen o to, aby Supermana zabili. A tak sledujeme celkem zdlouhavý souboj Supermana s jedním záporákem, souboj, který má předem daný výsledek. Není v tom žádné překvapení, není v tom nic světového, není v tom ani nic silně emotivního. Jako kdyby Jurgens a spol. nedokázali z tak silného základu skutečně vykřesat emoce.

Jak se jim něco takového podařilo? Prostě se rozhodli, že tohle bude jen o Supermanovi a že jeho největší síla je vlastně v tom, že je sám, že se sám rozhodne jít proti zdi a že jediné řešení, jak by mohl umřít, je to, že se bude mlátit do posledního dechu. Proč neodnesl Doomsdaye mimo planetu? Proč mu nepomohl někdo z dalších superhrdinů? Prostě jednoduchý příběh, který jako kdyby ignoroval bohatost DV univerza, které se práva poskládalo do jednoho světa prostřednictvím příběhu "DC komiksový komplet: Krize na nekonečnu Zemí". Tohle rozhodně nepatří k velkým Supermanovým příběhům, i když se tomu musí člověk hodně divit. Jediné, co bych skutečně vyzdvihl, to je styl kresby a rozložení posledních 4 kapitol. Sešit "Adventures of Superman 497" má na každé stránce 4 panely, sešit "Action Comics 684" má na každé stránce tři panely, "Superman: The Man of Steel 19" dva panely a finální "Superman 75" pak na každé straně jen jeden panel. Zajímavé řešení odpočítávání. Jako nápad je to lepší než všechno, co se objevilo v příběhu. Celkem smutné.

Kniha "DC komiksový komplet 22: Superman - Supermanova smrt" je rozhodně promarněná příležitost, navíc bonusový retro komiks "Superman 21" ukazuje, že se se Supermanovou smrtí pohrávalo od začátku dost blbě. Siegel a Shuster, Supermanovi tvůrci, nechali Supermana zemřít hned v čísle 21, ale jedná se celkem logicky o kamufláž v jednom pitomém zločinu. Je vidět, že autoři brali supermana jen jako samozvance, který má za úkol bojovat s obyčejnými zločinci, což tak nějak popírá jeho super podstatu, která se v těch příbězích jeví zbytečná. Tohle by zvládnul každý trouba ve spandexu. Jeden se pak diví, kam se vlastně podařilo Supermana posunout a že z něj další autoři zvládli udělat funkční postavu. Kniha "DC komiksový komplet 22: Superman - Supermanova smrt" to sice nepotvrzuje, ale aspoň tady máte jednu verzi toho, jak Superman zemřel. Není dobrá, ale asi to odráží scenáristickou impotenci mainstreamu v 80. letech, kterou naštěstí narušili schopnější autoři.

Na Comics Blogu najdete také recenzi na knihy:
"DC komiksový komplet 1: Batman - Ticho, kniha první"
"DC komiksový komplet 2: Batman - Ticho, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 3: Green Lantern - Tajemství původu"
"DC komiksový komplet 4: Batman a syn"
"DC komiksový komplet 5: Superman - Utajený počátek"
"DC komiksový komplet 6: Batman - Dlouhý Halloween, kniha první"
"DC komiksový komplet 7: Batman - Dlouhý Halloween, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 8: Green Lantern - Rok jedna"
"DC komiksový komplet 9: Superman - Pro zítřek, kniha první"
"DC komiksový komplet 10: Superman - Pro zítřek, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 11: JLA - Babylonská věž"
"DC komiksový komplet 12: Superman - Poslední syn Kryptonu"
"DC komiksový komplet 13: Superman/Batman - Nepřátelé státu"
"DC komiksový komplet 14: JLA - Rok jedna, kniha první"
"DC komiksový komplet 15: JLA - Rok jedna, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 16: Harley Quinn - Preludia a nokurňa"
"DC komiksový komplet 17: Superman - Muž z oceli"
"DC komiksový komplet 18: Batman - Smrt v rodině"
"DC komiksový komplet 19: Lex Luthor - Muž z oceli"
"DC komiksový komplet 20: JLA - Země 2"
"DC komiksový komplet 21: The Brave and the Bold - Vládci štěstí"
"DC komiksový komplet: Krize na nekonečnu Zemí"

Žádné komentáře:

Okomentovat