2016-12-26

#1336: Češi 1948: Jak se KSČ chopila moci - 95 %

Češi 1948: Jak se KSČ chopila moci
Vydalo nakladatelství Mladá fronta v brožované vazbě v roce 2016. Kniha má 128 stran a prodává se v plné ceně za 299 Kč.
Knihu můžete zakoupit na stránkách Minotaur.

Scénář: Pavel Kosatík
Kresba: Karel Osoha

Ze série "Češi" se stala jedna z nejzajímavějších sérií, které u nás v poslední době vycházely, a to přesto, že je to v první řadě "jen" adaptace seriálu, který byl vysílán na České televizi. Poslední kniha (i když ne chronologicky po letech, ale tím, jak byly jednotlivě vydávány) jen dokazuje, jak zajímaví tvůrci se při tvorbě jednotlivých dílů sešli. Karel Osoha je ročník 1991, ale ukazuje zde kresebnou a částečně i scenáristickou vyspělost, protože je to on, kdo upravoval Kosatíkovy dialogy do příběhu, který je zde prezentován. Kosatík přišel se zajímavým námětem a společně s Osohou mu dali skutečně démonickou podobu.

Na jednu stranu by se dalo říct, že jsou využívány vypravěčské nástroje, které jsou možná až moc jednoduché, že to, jak je příběh prezentován, skutečně démonizuje jednotlivé postavy, ale na druhou stranu, režim, který přinesly, skutečně démonický byl a znamenal pro nás dlouhou dobu temna, kdy sice stále mohly růst zajímavé osobnosti v různých odvětvích, ale svoboda byla potlačena. Právě to démonizující pojetí tohle zdůrazňuje, což je potřeba, protože musíme dobu chápat takovou, jaká skutečně byla a jaké byly její dopady na národ. Komunistická strana Československa je zde prezentována jako skupina, které jde o jediné - o moc. A v jejím čele je ďábelský Kléma, který má všechno spočítané. Jako kdyby upsal duši ďáblu pro to, aby moc získal, anebo jako kdyby byl sám ďáblem, čemuž napomáhá i skutečnost, že je zde prezentován jako kouzelník.

Celkové pojetí, respektive gradace dění, má formu magického realismu, a já jsem si vzpomněl na "Mistra a Markétku". Jako kdybychom sledovali postavy podobné těm z románu, ale takové, které jsou nám mnohem bližší, protože byly součástí našich dějin a podílely se na tom, jak národ v současné době vypadá. Příběh ale není dán jen tak jednoduše, nejedná se pouze o záznam událostí, které vedly k onomu známému výroku: "Právě se vracím z Hradu od prezidenta republiky. Dnes ráno jsem panu prezidentu republiky podal návrh na přijetí demise ministrů, kteří odstoupili 20. února tohoto roku. A současně jsem panu prezidentu navrhl seznam osob, kterými má býti vláda doplněna a rekonstruována. Mohu vám sdělit, že pan prezident všechny mé návrhy, přesně tak jak byly podány, přijal." Vedle příběhu Gottwalda je i příběh skupiny dětí, která chce mít pro svoje aktivity klubovnu. Jejich prostřednictvím si teprve silně uvědomíte, jak se změnila a jaká následně byla atmosféra národa. Tím, jak komiks graduje, si uvědomíte, jak děsivě vlastně slova zní, co vyjadřují a přinášejí.

Rovnou se přiznám, že mě z čtení komiksu "Češi 1948: Jak se KSČ chopila moci" mrazilo. Není to tím, že by byl historicky naprosto věrný, nejsem si jistý, že je věrný v obraze postav, ale to vůbec nevadí, protože tohle dílo má být metaforou toho, co přicházelo. A jako takové funguje dokonale. Žádný z dílů série na mě neudělal dojem jako tenhle, a tak prostě musím hodnotit opravdu vysoko. Tohle je čtení, které nás přiměje si připomenout, co jsme vlastně zažili, a pokud ne my, tak naši rodiče. Doba dnes není skvělá, ale musíme si připomínat, jaká byla před rokem 1989. Bylo to špatně a nesmí se to opakovat. Je skoro až zarážející, jak skvěle dokázal dobu vykreslit člověk, který se narodil až po Sametové revoluci. Karlovi za tohle patří mé uznání. Jeho spolupráce s Pavlem Kosatíkem skvěle uzavírá celou sérii, která se bude vyjímat v každé knihovně, a to nejen komiksového fandy. Tohle jsou knihy, které mají co říct. Kniha "Češi 1948: Jak se KSČ chopila moci" především.

Komiks "Češi 1948: Jak se KSČ chopila moci" můžete zakoupit na stránkách Kniha.cz.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Češi 1918: Jak Masaryk vymyslel Československo"
"Češi 1938: Jak Beneš ustoupil Hitlerovi"
"Češi 1952: Jak Gottwald zavraždil Slánského"
"Češi 1942: Jak v Londýně vymysleli atentát na Heydricha"
"Češi 1968: Jak Dubček v Moskvě kapituloval"
"Češi 1977: Jak z Jak z rock'n'rollu vznikla Charta 77"
"Češi 1989: Jak se Havel stal prezidentem"
"Češi 1992: Jak Mečiar s Klausem rozdělili stát"

2 komentáře:

  1. Super recenze, tahle série mě zatím míjela, ale čím dál víc přemýšlím, že ji komplet skoupím. (V prvním odstavci na čtvrtém řádku máš špatné íčko, jen upozorňuji:) )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc za upozornění chyba napravena :-)
      Sérii bych šanci dal.

      Vymazat