2016-06-21

#1196: Češi 1977: Jak z rock'n'rollu vznikla Charta 77 - 65 %

Češi 1977: Jak z rock'n'rollu vznikla Charta 77
Vydalo nakladatelství Mladá fronta v brožované vazbě v roce 2016. Kniha má 80 stran a prodává se v plné ceně za 269 Kč.
Knihu můžete zakoupit na stránkách Minotaur.

Scénář: Pavel Kosatík
Kresba: Jiří Husák

Při čtení komiksu "Češi 1977: Jak z Jak z rock'n'rollu vznikla Charta 77" jsem si uvědomil jednu věc. To, že o něčem slyšíte, ještě neznamená, že to skutečně znáte. Charta 77 je v naší historii pojem a já jsem si myslel, že tak nějak vím, jak vlastně vznikla, ale to bylo skutečně jen tím, že se o ní pořád ještě dost mluví a vzpomíná se na ni. Takže komiksu "Češi 1977: Jak z Jak z rock'n'rollu vznikla Charta 77" děkuji minimálně za to, že mi konečně trochu více ukázal, jak to s Chartou 77 bylo, jak vznikala a jak se dostala do světa. I když mi nesedí vizuální pojetí, i když komiks není pro nikoho, kdo neví ani zbla o historii, tak informační hodnota zde je.

Jiří Husák se chopil svého úkolu stvořit komiks po svém. Rozhodl se, že vizuální stránku pojme jako mozaiku, kdy postavy zde budou zobrazeny pomocí fotografií, které jsou různě umně spojovány do celků. Tahle lepená tvorba mi prostě nějak nesedí a automaticky ve mně vyvolává negativní pocity, které se přenášejí i do četby komiksu. Ty se trochu násobily i tím, že je zde až moc epizod, až moc postav, které sice můžete poznat podle fotek, ale nemusíte... Naštěstí je zde materiál v závěru, který vám v tomhle ohledu hodně pomůže. Proto bych si před čtením nejprve přečetl závěrečné medailonky osobností a pak se pustil do četby samotného komiksu.

Co se ale vizuální formě musí nechat, to je skutečnost, že souzní z dobou i s tím, o co se osobnosti snažily. Charta 77 je částečně spojena se skupinou Plastic People of the Universe, i když následně se přeměnila v něco mnohem většího - lidé kolem Charty 77 nechtěli jenom to, aby Plastici mohli hrát, ale chtěli, aby se kultura obecně vytvářela a nebyla omezována. Je jedno, jestli ji bude provozovat Marta Kubišová anebo undergroundová kapela, jejíž písničky se ani mnohým představitelům Charty 77 nelíbily. Šlo o princip, šlo o snahu najít slabinu systému a kopnout do ní tak, aby to cítil. Vizuální forma primárně souzní s oním undergroundem a onou potřebou bojovat za nejistoty, a to jakoukoli formou, jen proto, aby byl člověk svobodný, anebo měl alespoň pocit, že za svobodu skutečně bojuje.

Musím uznat, že i když se mi vizuální stránka tolik nezamlouvá, Jiřímu Husákovi se díky ní podařilo vystihnout podstatu a atmosféru celého historického období a jedné zásadní události, která bude ještě dlouho vzpomínána. Díky Kosatíkovým rešerším je pak zajištěno, že je zde skutečně i historická hodnota komiksu. Docela rád bych šel s hodnocením ještě výš, ale když ve mně komiks nevyvolává na první pohled dobré pocity, když se mi díky vizuální stránce až tak dobře nečte, je to prostě důvod k tomu, abych hodnocení snížil. Přesto se musí sérii nechat, že se nesnaží jen o to, aby zajímavě prezentovala dějiny, ale snaží se i o to, aby vizuální stránka byla pokaždé jiná. Prozatím se to daří.

Komiks "Češi 1977: Jak z rock'n'rollu vznikla Charta 77" můžete zakoupit na stránkách Kniha.cz.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Češi 1918: Jak Masaryk vymyslel Československo"
"Češi 1952: Jak Gottwald zavraždil Slánského"
"Češi 1942: Jak v Londýně vymysleli atentát na Heydricha"
"Češi 1968: Jak Dubček v Moskvě kapituloval"
"Češi 1989: Jak se Havel stal prezidentem"
"Češi 1992: Jak Mečiar s Klausem rozdělili stát"

Žádné komentáře:

Okomentovat