2016-05-19

#1169: Češi 1968: Jak Dubček v Moskvě kapituloval - 85 %

Češi 1968: Jak Dubček v Moskvě kapituloval
Vydalo nakladatelství Mladá fronta v brožované vazbě v roce 2016. Kniha má 80 stran a prodává se v plné ceně za 269 Kč.
Knihu můžete zakoupit na stránkách Minotaur.

Scénář: Pavel Kosatík
Kresba: Karel Jerie

Když projekt "Češi" začal knihami "Češi 1918: Jak Masaryk vymyslel Československo" a "Češi 1942: Jak v Londýně vymysleli atentát na Heydricha", popravdě jsem mu příliš nevěřil a nemyslel jsem si, že se z tohoto projektu podaří získat něco, co by mohlo být skutečně přínosné, zábavné nebo jednoduše nějakým způsobem výjimečné. Jenže jak jsou postupně vydávány další knihy, konečně mám pocit, že zde skutečně je důvod k tomu, aby podobné komiksy vznikly a aby byly poměrně nedávné dějiny prezentovány způsobem, jakým podány jsou. Spolupráce Pavla Kosatíka a Karla Jerieho je spolu s knihou "Češi 1952: Jak Gottwald zavraždil Slánského" zatím vrcholem této série.

Kniha "Češi 1968: Jak Dubček v Moskvě kapituloval" ukazuje, jak strašně důležitá tentokrát byla spolupráce scenáristy a ilustrátora, protože takhle mohl komiks vzniknout pouze v případě, že se na něm podílel Karel Jerie. Dal komiksu nejen zajímavou atmosféru, která pro něj není typická, ale dal mu i specifickou vizuální podobu, kdy jsou jednotliví představitelé, ať už československé komunistické strany anebo představitelé Sovětu, antropomorfními dinosaury. Tohle samo o sobě je skvělá metafora, ale co budete ještě více obdivovat, to je skutečnost, že se Karlovi podařilo v těch dinosaurech zachytit i rysy jednotlivých osobností a ony jsou v nich skutečně rozpoznatelné.

V podání Pavla Kosatíka a Karla Jerieho tak dostáváte příběh o tom, jak to vlastně bylo na politické scéně v den vpádu sovětských vojsk do Československa a v dnech následujících po této události. Nedíváme se na rok 1968 z pohledu obyčejných lidí, tedy těch, z jejichž pohledu vpád většinou sledujeme, ale díváme se na něj z pohledu těch, kteří byli u moci, kteří ale nevěděli o tom, že k něčemu takovému má dojít. Komiks zde ale není proto, abychom litovali jednotlivé aktéry, oni se dostali do pozice svou vlastní vinou, většinou, případně vírou v někoho, komu se prostě věřit nedalo, ale komiks je zde především proto, abyste měli trochu jiný pohled a abyste viděli, co za molocha se zde vlastně roztahoval a jakou moc měl. A přitom vše řešil "diplomaticky".

Abych byl trochu trendy, tak bych komiks "Češi 1968: Jak Dubček v Moskvě kapituloval" přirovnal ke "Hře o trůny", přičemž komiks "Češi 1968: Jak Dubček v Moskvě kapituloval" se obejde bez krve a incestu. Těch intrik zde ale je neméně. A právě z těch intrik se vám bude dělat šoufl, z toho, že i když to člověk myslí dobře, tak má prostě smůlu, protože není dost silný. I kdyby to dobře nemyslel, tak stejně skončí špatně, protože oni - ti nahoře - si prostě řekli, že tam toho člověka nechtějí a hotovo. Není úniku. Pokud jdete moc vysoko a neposloucháte, semele vás to. Je jen na vás, jestli se necháte semlít, nebo ne. Těch, co to nesemlelo, je skutečně málo. A dopadli ještě hůř. Důvod je jednoduchý - chcete žít. Za každou cenu chcete žít, chcete, aby vaše rodina dál měla určitá práva, nechcete se zničit. A tak ustupujete. A tak kapitulujete.
Karel Jerie

I když se jedná o historickou událost, která je v knize "Češi 1968: Jak Dubček v Moskvě kapituloval" popisována, dá se to vztáhnout na každého. Je na každém z nás, abychom si uvědomili, kam až chceme dojít, kde chceme být, kam až to chceme dotáhnout. A jak se pak zachováme ve chvíli, kdy se ocitneme v situaci, kde jsme být nechtěli, ale kam jsme stejně směřovali. Komiks má velmi depresivní atmosféru, což není pro Karla Jerieho typické, ale právě i ta temná stránka mu sedí skvěle a dovedl zachytit pot, únavu, temnotu v duši těch, kdo zde vystupují. Vůbec nevadí, že vypadají jako dinosauři. Naopak, je to jeden z důležitých aspektů tohoto komiksu, který opět dokazuje, že tu máme nadané autory, kteří se jen potřebují dostat k zajímavé látce, k zajímavým projektům. "Češi" už zajímavým projektem jsou.

Komiks "Češi 1968: Jak Dubček v Moskvě kapituloval" můžete zakoupit na stránkách Kniha.cz.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Češi 1918: Jak Masaryk vymyslel Československo"
"Češi 1942: Jak v Londýně vymysleli atentát na Heydricha"
"Češi 1952: Jak Gottwald zavraždil Slánského"
"Češi 1989: Jak se Havel stal prezidentem"
"Češi 1992: Jak Mečiar s Klausem rozdělili stát"

Žádné komentáře:

Okomentovat