2016-12-27

#1337: Indiana Jones Omnibus: Další dobrodružství 1 - 60 %

Indiana Jones Omnibus: Další dobrodružství 1 (Indiana Jones Omnibus: The Further Adventures 1)
Vydalo nakladatelství BB/art v pevné vazbě v roce 2011. Obsahuje následující příběhy (v původním vydání):
  • Raiders of the Lost Ark
  • The Further Adventures of Indiana Jones (sešity 1-12)

Souborně jako "Indiana Jones Omnibus: The Further Adventures 1" vyšlo u nakladatelství Dark Horse v roce 2009. České vydání má 368 stran a prodává se v plné ceně za 890 Kč.

Scénář: Různí
Kresba: Různí

Asi nebudu úplně z těch, kdo jsou z tohoto komiksu maximálně nadšení, i když si myslím, že je to nadprůměrná zábava, která dá člověku přesně to, co od Indiana Jonese očekává. Trochu humoru, pořádnou dávku akce, tajemné artefakty, dobrodružství a lehce namachrovaného hrdinu, který má více štěstí než rozumu. Ale tohle k Indymu prostě patří. Navíc, v tomto omnibusu dostanete komiksovou podobu filmu "Dobyvatelé ztracené archy". Jestli si chcete omnibus koupit, tak rozhodně kvůli ostatním příběhům, protože převyprávění "Dobyvatelů ztracené archy", i když v kresbě Johna Buscemy, je jen takovou marketingovou rychlokvaškou, která nepřinese v podstatě žádný zážitek. Vše je podáno nesmírně uspěchaně a atmosféra Indyho dobrodružství se z toho vytrácí.

Naštěstí následuje série "Další dobrodružství Indiana Jonese" a zde najdeme celkem dvanáct původních sešitů, které se věnují dalším Indyho příběhům, jež už fabulují a na původní film navazují jen tím, že jsou zde využity stejné postavy, kdy kromě Indiana Jonese a Marcuse Brodyho je to také moje oblíbená Marion Ravenwood, jež má v komiksové sérii příjemný vývoj, který pak oceníte v následující knize "Indiana Jones Omnibus: Další dobrodružství 2". I v této ale najdete dostatek příběhů k tomu, proč se na nějakou tu hodinku zabavit, navíc v kresbě, která je sice někdy tak trochu jednodušší, ale nic to nemění na tom, že dovede ta dobrodružství znázornit dostatečně akčně a strhujícím způsobem, čemuž pomáhají i různé zvukové efekty, které se mi zrovna k Indymu docela hodí.

S Indym se tentokrát podíváme za zlatými soškami, při jejichž hledání bude zrada čekat na každém kroku a naopak pomoc může přijít od velmi nečekaných osob. Téměř se dotkneme nesmrtelnosti, abychom následně zjistili, jaké je skutečné tajemství Stonehenge. O nacisty přitom není nouze. Vrátíme se ale do Ameriky, abychom se znovu shledali s Marion při otevírání jednoho klubu, které nedopadne zrovna nejlépe. Jak také jinak. Čekají nás francouzské vinice, ale hned na to africká džungle, kde žije civilizace, která má neskutečnou moc. A nacisté o tom také vědí. Nebezpečí číhají v Africe stejně jako doma v Americe, ale také v přítomnosti i minulosti. Minulost se prostě někdy vrací, aby dávala rány. Už je ale na čase se podívat do Barcelony a najít čtvrtý hřeb, kterým mělo být probodeno srdce Ježíše Krista.

Kniha "Indiana Jones Omnibus: Další dobrodružství 1" nabídne čtenáři samotného Indiany Jonese, dobrodružství, akci, smrtelné nebezpečí, které je mnohdy vyvráceno skutečně kýčovitými způsoby, mnoho exotických lokací a ono tajemno, které se do děje sem tam vmísí. Tohle je všechno, co chcete a co je sem tam podáváno s větší nebo menší kvantitou i kvalitou. Nebýt komiksové adaptace filmu "Dobyvatelé ztracené archy", budu knihu hodnotit ještě kladněji, ale to je skutečně tak zbytečná adaptace, která vůbec nic nepřinese, že mi celkový dojem z knihy prostě zkazila. Jinak jsem se ale bavil a další, nové příběhy jsem hltal.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Indiana Jones Omnibus 1"
"Indiana Jones Omnibus 2"

Žádné komentáře:

Okomentovat