2015-01-26

#836: Češi 1942: Jak v Londýně vymysleli atentát na Heydricha - 60 %

Češi 1942: Jak v Londýně vymysleli atentát na Heydricha
Vydalo nakladatelství Mladá fronta v brožované vazbě v roce 2014. Kniha má 80 stran a prodává se v plné ceně za 269 Kč.
Knihu můžete zakoupit na stránkách Minotaur.

Scénář: Pavel Kosatík
Kresba: Marek Rubec

Projekt "Češi", alespoň v tom komiksovém provedení, rozhodně není něco, co sedne každému. Nejsem si jistý, jak je to s historickou přesností, proto nebudu hodnotit komiks jako historik, ale zaměřím se skutečně na to, jaké jsem měl pocity, které na mě doléhaly, když jsem knihu četl. V rukou totiž budete třímat něco, co je beletrizací dokumentu, který se věnuje historické události, jež nakonec vedla k atentátu na Heydricha a následně k vyhlazení Lidic a Ležáků. A i když si možná myslíte, že v komiksu najdete odpověď na to, jak v Londýně vymysleli atentát na Heydricha, budete asi tím, co si přečtete, zklamáni.

Pavel Kosatík se nevydal cestou popisu důležitých událostí, ty jsou v podstatě jenom pozadím, ale zaměřuje se na osobnosti a na jejich úděl, primárně pak na jejich psychologii, což je trochu problém, protože se z komiksu stává poměrně rozvláčné čtení, které může nudit. Ale pokud znáte nějaké předchozí díly, tak asi nečekáte, že budete mít v ruce akční komiks. Skoro si ale říkám, že to je škoda, protože události, které by zde mohly být popsány, jsou skutečně zajímavé, jedná se o velké události českých dějin. Pavel Kosatík ale primárně popisuje to, jak jsou dané události dvojsečné a jak je možné se na ně dívat odlišně.

Toto se týká především osobností, které ve scénářích podle Kosatíka vystupují, protože na nich je strašně moc vidět, že nejsou popisovány pouze jako čestní lidé, nebo naopak jako lidé, kteří mají jen jeden rozměr. Postavy, i takové, jako jsou třeba Edvard Beneš, jsou zde nazírány s trochu jiné stránky, než jak se o nich mluví v dějepise. Tohle samo o sobě je docela zajímavé. Udělat z hrdinů osoby, které jsou mnohem lidštější, i když se nám to nemusí líbit. Bohužel je zde ale jeden problém. Nosný příběh v podstatě chybí. Je to jen sled událostí, které mají sice význam, ale jsou podány celkem suše a jednoduše nebaví - a myslím, že zabavit, zaujmout byl smysl komiksu. Pobavit čtenáře, kteří se mají seznámit s osobnostmi našich dějin z trochu jiného pohledu.

Projekt je specifický také tím, že každý díl série (celkem jich bude devět) je kreslený jiným kreslířem. Pro spolupráci na roce 1942 se ke Kosatíkovi přidal Marek Rubec, kterého, přiznám se, nějak moc neznám a nesleduji ho. Jeho kresba se mi líbila hlavně z hlediska barev, protože to ostatní už tak skvělé není. Celkem mě překvapilo, že tímhle stylem bylo možné dostatečně rozlišit jednotlivé osobnosti a není vůbec těžké poznat, že se jedná o Edvarda Beneše a ostatní. Použité textury, které jsou téměř všude, podle mého už tak temné vyznění stránek ještě více ztmavují, což je něco, díky čemuž jednotlivé panely zanikají. Musím říct, že celkově se mi kresba moc nezamlouvala, což jsem měl podobně i s knihou "Češi 1918: Jak Masaryk vymyslel Československo".

Projekt "Češi" se mi myšlenkou líbí, hlavně proto, že je to doplnění k seriálu České televize, ale tato třetí kniha, která zatím vyšla, je pro mě rozpačitá. Z hlediska psychologického a popisu postav, je to dobré, to mi sedí, ale z hlediska zábavního, je to moc unylé a zdlouhavé, kdy rozhodně ne všechny rozhovory, které jsou zde prezentovány, vedou k nějakému smysluplnému vyústění. Zrovna z téhle látky se dalo vytěžit o hodně více, přece jen je to jeden z nejstatečnějších činů s nejděsivějšími následky v našich dějinách.

Komiks "Češi 1942: Jak v Londýně vymysleli atentát na Heydricha" můžete zakoupit na stránkách Kniha.cz.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Češi 1918: Jak Masaryk vymyslel Československo"
"Češi 1952: Jak Gottwald zavraždil Slánského"

Žádné komentáře:

Okomentovat