2016-12-23

#1335: Bílý láma - 100 %

Bílý láma (Le lama blanc)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě a v pevné vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako čísla 1 až 6 série "Le lama blanc" v letech 1985 až 1993. České vydání má 304 stran a prodává se v plné ceně za 789 Kč (brožovaná vazba) a 1 099 Kč (pevná vazba).
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Alejandro Jodorowsky
Kresba: Georges Bess

Už když jsem komiks bral do ruky, věděl jsem, že se mi bude líbit. Přece jen, je to Jodorowsky, a i když nejsou jeho předchozí díla, která vyšla česky, kvalitou vždy úplně vyrovnaná, a to myslím i v rámci jedné knihy, v každém případě jde vždy o zážitek, který je do jisté míry jedinečný. Kniha "Bílý láma" ale ještě dovedla překonat moje očekávání a já jsem hltal každou část. Sbírka se skládá z celkem šesti původních sešitů, které vyšly ve francouzském originále. Ke všem napsal scénář Alejandro a všechny ilustroval Georges Bess, který se prostřednictvím tohoto komiksu na českém trhu představuje poprvé. I když poprvé... Podle toho, co jsem dohledal, měl kreslit komiks, který česky vyšel jako "Fantom 6" v roce 1992, ale kdo z vás ho má doma? Já bohužel nikoli.

I když je kresba zásadním prvkem tohoto komiksu, stejně jako jakéhokoli jiného komiksu (ale v tomhle případě je opravdu dobrá), je to především příběh, který mě dostal a díky kterému jsem tenhle komiks nemohl zavřít. Jedná se o poměrně rozsáhlý příběh, což v případě Jodorowského také není nic neobvyklého. Tentokrát není pokryto mnoho generací, ale vlastně jen jedna, respektive život jednoho člověka. Asi je jasné, že je to ten, který je uvedený v titulu a vyvedený i na obálce. Bílý láma. Bílý jednoduše proto, že je to bílá opice, jak je některými Tibeťany mnohokrát zopakováno. Že vám to k Tibeťanům moc nepasuje? Však se k tomu také dostanu.

V Tibetu je duchovní hlavou dalajláma Mipam, který už je ale starý. A vzhledem k tomu, že ví, jaké těžké časy mají přijít, uvědomí si, že v současné inkarnaci není schopen svému národu pomoct. A tak se rozhodne pro ještě jednu reinkarnaci. Určí, v jakém domě se narodí jeho následovník. Náhoda - nebo osud - tomu ale chce, že v tomto domě se mají narodit dvě děti. Jedno tibetským rodičům, jedno bílým cizincům. Události se nečekaně vyvinou a vy sledujete zajímavé zvraty, které nakonec vedou k tomu, že přežije jen jedno z dětí. To je začátek cesty mladého chlapce, která je velmi spletitá a která má vést k naprosto zásadnímu poznání a k vývoji postavy, který je složitý a prodchnutý buddhistickou filozofií, ale i dalšími prvky, včetně západních.

"Bílý láma" v sobě obsahuje nesmírné množství myšlenek, představuje nám tibetskou kulturu a její myšlení, ale činí tak na základě kontrastů. Tibetské mnichy většinou nevnímáme jako zlé, pyšné, hrabivé, ale scénář nám ukazuje, že také oni jsou obyčejní lidé a mohou trpět stejně negativními vlastnostmi jako Evropané či jiní lidé. V tomhle je síla komiksu, protože dovede vykreslovat obyčejné lidi v kontrastu s magií, s ušlechtilými myšlenkami a s tím, co nedovedou pochopit, protože se nechají jen řídit tradicí. Pak je zde ale někdo, kdo by mohl být skutečně spasitelem. Příběh "Bílý láma" je silný i v tom, jak dokáže prezentovat filozofii způsobem, který je čtenářsky zajímavý, a to i přesto, že té filozofie a také magie zde není málo a některé prvky se snáze pochopí až ve chvíli, kdy jste trochu obeznámeni s buddhismem.

Ale jak jsem uvedl už na začátku, nebyl by to komiks, kdyby neměl svého kreslíře. Tím je Georges Bess, u nějž snadno rozpoznáte vliv Moebia. Přesto je Bess svůj, čehož si všimnete hlavě na barvách, které používá, kdy například jím kreslené aury jsou naprosto úchvatné. Ale je to i v tom, jaké odstíny využívá a kdy. Dotváří tak atmosféru příběhu, která například skvěle vygraduje na samotné konci, kdy vás bude z posledních událostí mrazit, a to i přesto, že jste na ně byli úvodem připraveni. "Bílý láma" je kniha, která byla naprosto zaslouženě zařazena do "Mistrovských děl evropského komiksu", protože takovým opravdu je. Asi je to trochu pozdě, ale pokud to ještě stíháte, tohle by byl pro komiksového fanouška naprosto skvělý dárek pod vánoční stromeček. Crew si na konec roku nechala skutečnou bombu.

Komiks "Bílý láma" zakoupíte na stránkách nakladatelství Crew v brožované vazbě i pevné vazbě.

Žádné komentáře:

Okomentovat