2016-09-05

#1251: Usagi Yojimbo 18: Na cestách s Jotarem - 100 %

Usagi Yojimbo 18: Na cestách s Jotarem  (Usagi Yojimbo: Travels with Jotaro)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2012. Původně vyšlo jako čísla 61 až 68 série "Usagi Yojimbo" u Dark Horse. Souborně vyšlo v roce 2004 v nakladatelství Dark Horse. České vydání má 212 stran a prodává se v plné ceně za 249 Kč.

Scénář: Stan Sakai
Kresba: Stan Sakai

V tomhle první odstavci si dovolím trochu spoilerovat, takže pokud jste náhodou nečetli předchozí knihy, tak raději tento odstavec přeskočte. V knize "Usagi Yojimbo 17: Souboj v Kitanoji" jsme byli svědky toho, jak došlo k velkému souboji mistra Katsuichiho s jeho vyzyvatelem, ale co je možná ještě důležitější, to je skutečnost, že Usagi získal na nějakou dobu do opatrovnictví Katsuichiho učně Jotara, který je celý Usagi. Však také, jak dobře víme, pokud jsme četli předchozí díly, je to ve skutečnosti Usagiho syn. Usagi to moc dobře ví, jsou zde další, kteří to poznají na první pohled, ale Jotaro to zatím netuší, a tak je zde prostor pro zajímavé situace, kdy se Usagi dostává do konfrontace právě s touto pravdou. Příběhů na to má celkem dost, protože kniha "Usagi Yojimbo 18: Na cestách s Jotarem" obsahuje celkem šest příběhů. A to putování této dvojice ani zdaleka nekončí.

První příběh se jmenuje "Ze stínů" a setkáváme se zde s jednou postavou, která přežila svou smrt. Chizu žije, ale Neko ninjové jsou jí na stopě. Hlavně proto, že dokud ona nezemře, tak ani nemůže dojít k tomu, že bude nový vůdce právoplatně uznán. Chizu se tak stává uprchlíkem a Usagi s Jotarem se jí připletou do cesty zrovna ve chvíli, kdy po ní někdo jde. Skvělá konfrontace přátelství a nepřátelství s jednou parádní scénou, která musí na ústech každého vyloudit úsměv. Ale je to jen první příběh, po něm následuje další s názvem "Duchové válečníků". Je to klasický příběh, kdy se Usagi připlete k něčemu, od čeho by se měl držet dál. Ale tentokrát chce z vlastní vůle pomoct vesničanům od útlaku, a tak se postaví místnímu pánovi. Má plán, ale ani jemu plány vždy nevyjdou tak, jak by si přál. Komiks má ale výbornou psychologickou rovinu, která má vyústění v závěru.

V knize "Usagi Yojimbo 18: Na cestách s Jotarem" se Usagi setkává poměrně často se starými známými, a tak i v příběhu "Komainu" dojde na jedno takové setkání. Jotaro má poznat Kitsune a my zase její společnici, která si se svou učitelkou nezadá. Jotaro musí během cesty s Usagim dostat cenné lekce, a právě v "Komainu" na něj jedna taková čeká. Hezký akční i úsměvný příběh s ponaučením, že některým ženám se prostě nedá nikdy věřit. "Tamago" je také setkání se starými známými, ale v trochu jiném smyslu. Stan Sakai zde navíc otevírá dveře pro celkem temné a nebezpečné pokračování. Na cestách Usagi potkává roztodivné postavičky a právě s jednou takovou další se má setkat. Příjemně tajemný příběh, kde se toho za rouškou skrývá trochu víc, než je z počátku řečeno.

"Usagi a tengu" přesně sedí do putování Usagiho a Jotara, kdy by se měl Jotaro o svém dočasném učiteli něco málo dovědět. Je to pohled do minulosti a na to, jaký byl Usagi v mládí zbrklý a jak těžké bylo, aby se stal samurajem, jakým v současné době je. Je ale vidět, že se ze svých chyb poučil. A hlavně mu nikdy nechyběla odvaha, což se právě v tomto příběhu krásně ukazuje. Příjemné ohlédnout, kde vás trochu může překvapit kresba. I Stan si dovolí maličko zaexperimentovat, ať už tenčí linkou, menšími detaily, anebo nečekaným designem, který představuje právě tengu. Ale to už na vás čeká nejdelší příběh s názvem "Sumi-e". Řekli byste, že je to obyčejný příběh o jedné skříňce na tuš, ale tak jednoduché to rozhodně není.

"Sumi-e" je krásným vrcholem této sbírky, a to jak po stránce scenáristické, tak i kresebné. Tady se objevují příšery, které jsem si ve Stanově podání přál vidět. A rozhodně mě nezklamal. Co je ale ještě lepší, to je skutečnost, že se vrací postava Sasukého, tajemného lovce démonů, o kterém bych tohoto rozhodně chtěl vědět víc. Díky tomu, že je zde Sasuké, tak je příběh mnohem více fantaskní a tím se i odlišuje od ostatních povídek v této sbírce. Stan Sakai prokázal, že je schopen se i trochu odvděčit fanouškům a pohrát si s japonskou mytologií, i kdyby to měla být ta modernější. On ale udělal ještě jednu věc, která pro něj není až tak častá. Nechal zde vyloženě otevřený konec, který vás nutí k tomu, abyste si co nejdříve objednali a přečetli knihu "Usagi Yojimbo 19: Otcové a synové", protože tam bude rozhřešení. V konečném důsledku je komiks "Usagi Yojimbo 18: Na cestách s Jotarem" jednoznačně dalším pohlazením po duši.

Komiks "Usagi Yojimbo 18: Na cestách s Jotarem" zakoupíte na stránkách obchodu Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat