2016-08-08

#1231: Usagi Yojimbo 14: Maska démona - 100 %

Usagi Yojimbo 14: Maska démona (Usagi Yojimbo: Demon Mask)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2011. Původně vyšlo jako čísla 31 až 38 série "Usagi Yojimbo" a jako součást "Dark Horse Presents 140", "Dark Horse Presents Annual 3", "Wizard magazine 97", "Oni Double Feature 11" a "Dark Horse Extra 20–23" u Dark Horse. Souborně vyšlo v roce 2001 v nakladatelství Dark Horse. České vydání má 232 stran a prodává se v plné ceně za 259 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Stan Sakai
Kresba: Stan Sakai

Rozmanitosti se meze nekladou, a tak nám tentokrát Stan Sakai přináší kupu příběhů různých žánrů, různých délek a s velmi různorodými postavami. Hned prvním příběhem nazvaným "Hostinec na kopci měsíčního stínu" nám ukazuje, že má smysl pro horor, stejně jako smysl pro humor. Vývoj příběhu nečekáte, na začátku to může být skutečně cokoli. A pak se Usagi vybarví jako správný šprýmař a nebojí se i sem tam někoho lehce zneužít, když je to vlastně tak, že by jinak mohl být zneužit sám. Z úplně jiného soudku je pak příběh "Živit se kaší", který následuje. Jedná se o příběh s ponaučením, který ukazuje, že některé cíle prostě nejsou dost malé na to, aby se na ně člověk vykašlal a snažil se dosáhnout něčeho jiného.

"Dezertéři" jsou příběhem bez Usagiho, který se vrací k Neko ninjům. Jedná se o krátký příběh, ale když si jej přečtete, bude vám jasné, že tohle je sice jen vložka, ale taková, která bude mít své následky v následujícím dění. V podstatě jako bajka je pak vyprávěn příběh "Hrnčířův příběh", který se zaměřuje na jednoho hrnčíře a jednu velkou náhodu, která jemu a Usagimu přivedla do života jeden drahý kámen, o kterém ani jeden neví. Skvěle vystavěný příběh, který je zábavný a zároveň lehce nostalgický. Příběhem s ponaučením, ale také jedním z těch, které budou mít následky v dalším dění, je "Dopis". Setkáváme se zde s Usagiho mistrem Katsuichim, který nám tak v budoucnu ještě do příběhu promluví.


"Záhada masky démona" je nejdelším příběhem knihy "Usagi Yojimbo 14: Maska démona" a jedná se o historickou detektivku, v které Stan Sakai prokazuje své mistrovství v tom, jak ovládá různé žánry. Příběh je vystavěn tak, aby zapadal do celkového dění, ale přitom je to skvěle fungující samostatná kapitola. Mistrovství autora je ale v tom, že dovede rozehrát zápletku a nechá vás pochybovat o tom, kdo je vlastně vrah. Dává dostatek indicií k tomu, abyste vraha odhalili ještě před jeho skutečným odhalením, ale nechává jich tolik, že vrahem může být více postav. Až do konce si tak nemůžete být stoprocentně jistí, a tak čtete dál, aby ta jistota přišla. Ale to není všechno, Stan do toho dává ještě silný vedlejší příběh otce se synem, který je takovou pěknou třešinkou tohoto příběhu. Vrchol i tak skvělé sbírky povídek.

A zase jdeme do jiné žánru. Příběh "Kumo", což jsou pavouci, se soustředí na představení nové postavy, kterou je lišák Sasuké. Velmi tajemná postava, která Usagiho cestu na chvíli posouvá až do fantastické roviny. Nové, v rámci série osvěžující. Navíc doufáte, že se Sasuké brzy znovu objeví.  A některé dějové prvky... paráda! "Shledání" nás pak konečně zavádí tam, kam jsme se chtěli vrátit - do chrámu za Genem a Sanshobem. Jenže ani zde nečeká na Usaghiho klid a je jasné, že někdo ví o existenci Ostří trav a jeho současné poloze. Ani tady Stan Sakai příběh nevypustil a prezentuje zajímavou zápletku, která nám dává tušit, že je potřeba se vydat na cestu a meče se zbavit. Abychom se ale do většího příběhu hned nepouštěli, následuje hříčka "Smrt a daně", která opět prokazuje Stanův smysl pro humor.
Stan Sakai s Eisnerovou cenou za lettering 2015

Příjemně nostalgickým pohledem do minulosti je krátká povídka "Zábavná příhoda cestou na turnaj", který se vrací k jedné události, již si ani Usagi sám nepamatuje, ač je v jeho životě důležitá. Třístránkovou a velmi smutnou jednohubkou je "Netsuké". Je až neuvěřitelné, jak se Stanovi na tak malém počtu stránek daří vzbudit ve čtenáři smutek. V podstatě stripem, který má pouze jednu stránku, je "Skákající ninja". Vtip s pointou. Nic víc, nic míň. A na závěr opět trochu stripový formát, navíc na šířku, a to v příběhu "Tsuru" o tom, jak mohou být některá setkání nejprve příjemná a záhy nepříjemná. Ke knize "Usagi Yojimbo 14: Maska démona" prostě nejde říct nic víc, než že je to další skvělý Usagi, který vám jen potvrdí, jak moc žánrů Stan Sakai zvládá, a to z bravurou, před kterou se musí smeknout.

Komiks "Usagi Yojimbo 14: Maska démona" zakoupíte na stránkách obchodu Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat