2014-10-13

#761: Liga spravedlnosti 2: Zrození zla - 40 %

Liga spravedlnosti 2: Zrození zla (Justice League: The Villain's Journey)
Vydalo nakladatelství BB/art v pevné a brožované vazbě a v limitované edici (52 kusů) v roce 2014. Původně vyšlo jako čísla 7 až 12 série "Justice League" u DC Comics v roce 2012. Souborné vydání vyšlo u DC Comics poprvé v roce 2012. České vydání má 176 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč (brožovaná), 599 Kč (vázaná) a 999 Kč (limitovaná).
Knihou koupíte v knihkupectví Minotaur se slevou.

Scénář: Geoff Johns
Kresba: Jim Lee, Scott Williams, Gene Ha, Carlos D'Anda, Ivan Reis, Ethan Van Sciver a David Finch

Když jsem četl další díl ze série "Liga spravedlnosti", moc jsem se snažil najít něco pozitivního, co by šlo na komiksu vyzdvihnout. A samozřejmě, že jsem něco našel, o až zas tak špatný komiks nejde. Snažil jsem se také o to, aby se nijak neprojevily moje předsudky, že to, co je mainstreamové, není dobré. Ono to někdy dobré je, ale v tomhle případě... no, prostě to pořád osciluje kolem průměru. Pokud máte za sebou první díl, knihu "Liga spravedlnosti 1: Počátek" - což ale není nutně podmínkou - asi se nebudete moc ztrácet. Ale ono není moc v čem se ztratit. Geoff Johns nevytváří něco, co by mělo mít epický charakter, jímž příběh přeroste do něčeho skutečně velkolepého.

Sledujeme sedmičku, s kterou jsme se seznámili v první knize. Superman, Batman, Green Lantern, Flash, Wonder Woman, Cyborg a Aquaman. Tým jede v zajetých kolejích, pomáhá světu, lidé je milují. Jenže se něco chystá. Čtenář o tom ví, hrdinové se to mají dovědět později. V jedné z hlavních rolí by však měl stanout Steve Trevor, který je spojovacím článkem mezi lidmi a superhrdiny, takový mluvčí, stále silně zamilovaný do Wonder Woman, která mu jasně dala najevo, že chce práskat bičem někoho jiného. Trevor je velkou slabinou a toho se rozhodne využít jeden velký nepřítel, který se najednou odněkud zrodil.

Geoff Johns se strašně moc snaží o to, aby to vypadalo, že superhrdinové potkávají svou velkou Nemesis, že je zde konečně záporák, který stojí za to. A ono to tak skutečně je, protože když se s ním Liga poprvé v boji sejde, je to jejich totální debakl. Jenže samozřejmě, že tuhle sedmičku někdo hned tak nedodělá. A tak Johns pět sešitů připravuje čtenáře na něco velkého, co je pak vyřešeno v jednom sešitě poměrně klasicky. Já vím, že ono není možné si s těmi postavami moc hrát, ale to opravdu není možné během roku vymyslet jeden skutečně pořádný zvrat? No dobře, on tu jeden je, ale to mi přijde spíše jako výsměch vyprávění. Docela zajímavé jsou ale pak ochutnávky z toho, co čeká čtenáře v následující sezóně. Že by v tomhle přinesl scénář něco lepšího?

Problém není jen v tom, jak je celkově vyprávění vedeno, ale problém je i v tom, jak jsou charakterizovány postavy. Každá v podstatě jedním slovem: Batman - zasmušilý, Superman - správňácký, Wonder Woman - nejistá, Aquaman - arogantní, Green Lantern - vtipálek, Flash - přicmrndávač, Cyborg - všechno ví (no dobře, to jsou dvě slova). To je ale strašně málo. Ty postavy tady nemají hloubku a děje se to, co v "Expendables 3" - skvělé postavy, ale ani jedna nemá dostatek prostoru k tomu, aby skutečně nějak zásadně zasáhla do příběhu. A tak je třeba se soustředit na tým, což je asi i účel, ale ani ten tým není nijak skvělý a prochází si vlastně stejnými problémy jako v minulosti třeba Avengers. Že by už nápady byly opravdu vyčerpané?
Obálka limitované edice

Abych tomu Geoffovi zase tak moc nekřivdil, sem tam se mu povede, že je konverzace mezi postavami, hlavně mezi těmi superhrdiny, docela vtipná. Johns prostě umí hláškovat, což je patrné i z dalších jeho komiksů. Ani jednou mě však nepřesvědčil o tom, že je až takovou hvězdou. Asi dává fanouškům to, co chtějí - postavy, které milují, a prostor pro skvělou kresbu, kterou mají tentokrát na starost skutečně velká jména. Tedy on první knihu kreslil Jim Lee, což samo o sobě stačí, když má po ruce souputníka Williamse, ale tentokrát se přidala ještě jména jako Gene Ha nebo Ethan Van Sciver. Kresba je přesně ta mainstreamová, kterou si čtenáři přejí, ale sem tam mám pocit, že je to až moc samoúčelné. A tím účelem je zaplácání stránek. Je bomba, že Wonder Woman roztřískala Lanternův konstrukt, ale proč to musela udělat na dvoustránce? To je to až tak skvělá scéna?
On za to může - Geoff Johns

Jsem kritický, ale nemohu si pomoct. Tohle by měla být jedna z vlakových lodí nakladatelství DC, pokud ne vlastně ta hlavní, protože tady je opravdu ta největší síla superhrdinů. Jenže pod rukama Geoffa Johnse se z toho stává sladkobolné melodrama, nebo možná rovnou telenovela, která je sem tam prodchnuta nějakou tou efektní akcí anebo alespoň dobrou hláškou. Proč znovu sledovat, jak si sedm nejmocnějších lidí nemůže poradit s něčím, co se vzalo odnikud, i když je zde samozřejmě daná minulost, aby pak najednou, v jedné rychlé akci, která má ještě morální poselství, mohlo být všechno vyřešeno, a šlo se dál, k podobnému záporákovi? Ano, jsou zde nějaké následky, jsou zde nějaké prvky, které mohou mít i vliv na další dění, ale jak říkám, tohle má být vlajková loď, to má být skvělé, ale ne, aby to jen celkem skvěle vypadalo.

Komiks "Liga spravedlnosti 2: Zrození zla" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou v brožované verzi a ve vázané verzi.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "Liga spravedlnosti 1: Počátek".

Žádné komentáře:

Okomentovat