2014-07-11

#690: Gudrun a chrám z mramoru - 85 %

Gudrun a chrám z mramoru
Vydalo nakladatelství Garamond v pevné vazbě v roce 2014. Vydání má 112 stran a prodává se v plné ceně za 330 Kč.

Scénář: Pavel Pleskač
Kresba: Pavel Pleskač

Přiznám se, docela mě rozladila debata, která se strhla kolem tohoto díla na Komiksáriu. Jak se hned našly hlasy, které "Gudrun" a vlastně jejího autora odsoudily za to, že to na první pohled vypadá... divně. Že takhle vypadá každý druhý komiks, který v České republice vychází a že čeští autoři neprodukují něco, co bychom chtěli nazvat mainstreamem. S tím mainstreamem souhlasím. U nás nejsou pro mainstream podmínky, a tak autoři dělají to, co je baví, anebo to, na co jim někdo dá peníze. Pavel Pleskač je z hlediska svého věku zajímavým debutantem, ale proč by někdo nemohl svůj první komiks stvořit až okolo padesátky? Pavlovi se to podařilo a já jsem za to rád, protože se k nám dostalo zase jedno velmi zajímavé dílo.

Příběh "Gudrun" se odehrává v předválečné a válečné Jihlavě, městě, které jako mnohá jiná bylo také rozděleno na německou a českou část - s nástupem Hitlera se tohle rozdělení stalo ještě markantnější. Právě skutečnost, že se jedná o komiks, který popisuje válečnou Jihlavu a i místa v regionu, je patrně jedním z hlavních důvodů, proč komiks získal podporu statutárního města Jihlavy a mohl být financován z jeho rozpočtu. Komiks rozhodně ale není možné nazvat poplatným městu, láska k Jihlavě je z něj však naplno znát. Pokud jsou zde nějaká skutečná místa - hlavně budovy - je poznat, že si na nich dal autor záležet a v porovnání s kresbou postav je zde až moc velký kontrast, který trochu kazí dojem. Některé panely je pak možné skoro srovnat s kresbami na fotografii.

Gudrun je mladá holka, která nemá zrovna radost z toho, co dělá Hitler, ale stejně tak není ráda za to, co se stalo s Marxovými myšlenkami v Rusku. Očividně je to velmi přemýšlivá dívka, která ráda čte "Kapitál", aniž by ho někdy měla dočíst. Škola je pro ni přítěží a snaží se jí vyhnout, což není až takový problém, protože její otec stejně velkou část dne protápe v alkoholovém omámení. Gudrun si pak žije vlastním životem, potlouká se po Jihlavě a okolí, sleduje dobu, kterou poměrně bryskně komentuje. Její svět je zábavný, její chování místy absurdní, ale přitom poměrně uvědomělé. Je to dítě, které muselo rychle dospět, chce si užívat, ale má myšlenky na záchranu světa. Svým způsobem. Různé kontrasty, ale i formy chování hlavní hrdinky, stejně jako styl kreslení, nakonec vytvářejí celkem vtipné situace, kdy jsem si říkal, že místy je komiks rafinovaný a velmi promyšlený.

V některých částech je Pavel Pleskač velmi informativní a dává komiksu naprosto jiné tempo, protože ten se mění v jakousi zkrácenou kroniku hlavních událostí, které jsou spojené s válkou nejen v Jihlavě. Válka tak místy vstupuje do popředí a stává se hlavní hrdinkou, aby následně zase ustoupila do pozadí a to hlavní se dělo za přítomnosti Gudrun. Sledujete její dospívání a místy možná budete překvapeni, co si autor dovolil. Jsem rád, že se Pavel Pleskač komiksu nebál a použil i méně cudné obrázky. Ono to totiž v tomhle případě pomáhá pochopení toho, co se z Gudrun děje. Kromě toho, že vnímáme válku jejíma očima, chápeme i to, jak se z holky s představami stává žena činu. Nesledujeme pouze změny světa ve vymezené době, ale i změny jednoho člověka vlivem stárnutí. V tomhle směru Pavel Pleskač vytvořil hrdinku, která je velmi uvěřitelná a je i smyslem celého příběhu a jeho osou.

Mluvit o komiksu jako o špatném jen proto, že se mi nezamlouvá kresba, je něco, co je prostě moc alibistické, moc jednoduché. Nechci odsuzovat dílo jen proto, že na první pohled nevypadá ohromujícím způsobem. Když jsem poprvé otevřel "Mause", musel jsem se do četby hodně nutit, ale to dílo pak mluvilo za sebe. A mluvilo velmi silně. Nechci srovnávat "Mause" a "Gudrun" po stránce kvality, ale na to, že je "Gudrun" český komiks, a na to, že se jedná o debut, je tohle komiks nesmírně kvalitní, který má myšlenku, má děj, který zaujme, a má hrdinku, s kterou se dá celé dění projít. Byl jsem až zaskočen tím, jak moc skvěle se zde snoubí humor s temným pozadím. Závěr pak může být trochu zklamáním, na druhou stranu se k postavě a jejímu způsobu života, jak je vykreslen, dokonale hodí.

Komiks "Gudrun a chrám z mramoru" koupíte se slevou na stránkách Garamondu.

Žádné komentáře:

Okomentovat