2014-11-20

#789: Galaxia (román) - 40 %


Galaxia (román)
Vydalo nakladatelství XYZ v pevné vazbě v roce 2014. Vydání má 256 stran a prodává se v plné ceně za 299 Kč.

Text: Václav Šorel
Ilustrace: František Kobík

Románové zpracování komiksu "Vzpoura mozků" mi uniklo a zatím jsem ho nečetl, ale "Galaxii" jsem si ujít nenechal, protože mě docela zajímalo, jak se Václavu Šorelovi podařilo převést tenhle výborný komiks, který mám osobně velmi rád, do prozaického útvaru. Strašně se mi líbila béčkovost námětu, která byla skvěle podána a zapadala do sci-fi příběhu, kde měli pánové Šorel a Kobík velmi propracovanou technologickou stránku. Tohle se promítlo do románu, ale přece jen trochu jinak, což nakonec vedlo i k tomu, že román nemá takovou sílu jako komiksové provedení a dojem se z něj celkově ztrácí.

Příběh zůstal zachován a došlo k jeho částečnému prodloužení. Jsou zde scény, které se do komiksu nevešly, scény, které by byly v komiksu navíc, ale v románu fungují. Anebo by fungovaly, pokud by byl román psán jinak. Já nechci tvrdit, že má Václav Šorel špatný styl, na to ho mám moc v úctě, ale jeho pojetí, které vychází z osobního přesvědčení, vede k tomu, že román není pro současného, moderního čtenáře příliš zajímavý a špatně se mu bude číst. Bohužel román nefunguje moc ani jako nostalgická vzpomínka. Ono je pořád lepší si vzít ten komiks a vrátit se k němu, protože ten je prostě skvělý.

Příběh vypráví o dvojici astronautů, kteří po průletu červí dírou (po událostech v románu "Vzpoura mozků") jako jediní přežijí zkázu lodi Galaxia. Ta má naštěstí funkční ještě postranní raketu a v dalších částech fungují některé prvky, které jsou nezbytné pro přežití. Díky malému modulu se přenesou na blízkou planetu, která se velmi podobá Zemi a kolem které obíhá vesmírná laboratoř. Nejprve navštíví laboratoř, aby zjistili, že je prázdná, ale že obyvatelé planety byli podle všeho vyspělí. To se ovšem podle všeho změnilo, protože během přistání na planetě zjišťují, že místo lidí tu žije obrovský hmyz. Nakonec se setkají i s lidmi, ale ti jsou v menšině a musejí se ukrývat před obřími pavouky a sršni, nemluvě o tom, že ještě dál číhá hrozba větší, nebo minimálně početnější.

Jak říkám, příběh je totožný, jde pak primárně o záchranu lidí, které na planetě naleznou. Hodně se zde akcentuje to, co člověk dokáže udělat, a tak místy vyznívá sci-fi jako ekologická agitace, ale není to až tak podtrháváno, aby to vyloženě otravovalo. Problém je naprosto někde jinde. Václav Šorel je skvělý v technických popisech, v tom jak vypadá loď, její části, to, co mají na sobě astronauti, jaké zbraně používají. Bohužel tahle techničnost narušuje plynutí děje, který se místy hodně zadrhává. A ač mě to mrzí, není to jediný problém. Václav Šorel je z podstaty takový skaut, a tak je jeho dílo nesmírně korektní, což jednoduše vyznívá naivně a zastarale. Vyhýbá se násilnějším a kontroverznějším scénám, raději se věnuje technickým popisům, případně delším pasážím, kde se moc nemluví. Podobně pak dopadá i romance, která je taková konzervativní, skoro austenovská, s náznakem nějaké chemie, která není rozvedena.

Václav Šorel rozhodně není špatný autor, ale jednoznačně je mnohem lepším komiksovým scénáristou než prozaikem. Alespoň pokud bych měl soudit na základě této knihy. Kniha se nečte příliš dobře, nedokáže strhnout. Velkou výhodou nejsou ani vložené kresby Františka Kobíka, které někdy nejsou ani vhodně volené a nejsou dokreslením děje. Tohle samozřejmě nepadá na vrub autora, ale toho, kdo dával knihu dohromady. Je to škoda, ale tak dnes je trend retra, tak se vracíme ke starším věcem. Výraznějším počinem však rozhodně bylo opětovné vydání Šorelových komiksů, které jsou i po letech skvělé. "Galaxia" v románovém provedení nemá čím oslnit. Bohužel.

Román "Galaxia" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Na Comics Blogu můžete najít recenzi na komiks "Galaxia".

Žádné komentáře:

Okomentovat