2014-12-22

#811: Predátor Omnibus 4 - 65 %

Predátor Omnibus 4 (Predator Omnibus, vol. 4)
Vydalo nakladatelství BB/art ve spolupráci s nakladatelstvím Crew v pevné vazbě v roce 2011. Obsahuje následující příběhy (v původním vydání):
  • Predator: Primal (1997)
  • Predator: Nemesis (1997-1998)
  • Predator: Homeworld (1999)
  • Predator: Xenogenesis (1999)
  • Predator: Hell Come a Walkin' (1998)
  • Predator: Captive (1998)
  • Predator: Demon's Gold (1998)
Souborně jako "Predator Omnibus, vol. 4" vyšlo u nakladatelství Dark Horse v roce 2008. České vydání má 352 stran a prodává se v plné ceně za 890 Kč.

Scénář: Kevin J. Anderson, Gordon Rennie, James Vance, Kate Worley, Ian Edginton, Nancy Collins, Ron Marz
Kresba: Scott Kolins, Colin McNeil, Toby Cypress, Mel Rubi, Dean Ormston, Claudion Castellini

Tak jsem se dostal až ke čtvrté knize s Predátorem a musím říct, že tenhle omnibus není až tak špatný jako ten předcházející. Není to žádné terno a pořád se jedná jenom o samostatné příběhy, ale některé jsou dost dobré na to, aby vás strhly. Hned první příběh "Divočina" je z těch lepších. Dobře se čte, je akční, zajímavý, rychlý a má skvělou anabázi s medvědy. Tady se krásně ukazuje, že komiks dovolí i to, co by ve filmu stálo skutečně hodně peněz. Vypadá to dobře a destrukce, jak je tady popsána, k příběhu skvěle sedí. Druhý komiks, "Nemesis", je naprosto jiný, ale i on je zajímavý a kvalitativně dobrý. Dostává se do Anglie v době po řádění Jacka Rozparovače a se speciálně zvoleným člověkem se musíme dostat na stopu Skákajícího Jacka, který ve městě vraždí. Ne, není to Jack Rozparovač, ale samozřejmě Predátor, kterému historické londýnské kulisy svědčí.

Nejlepším příběhem v celém čtvrtém omnibusu je komiks "Domovský svět", který má zajímavou kresbu, jež vás dostane jako první, ale pak budete docela koukat, že i scénárista byl nápaditý a popisuje nám události zajímavou formou. Jsou zde dva mluvčí, svědci, kteří se ve výpovědích doplňují, až se jejich výpovědi setkají. Mnoho je řečeno retrospektivou, dost jen v bublinách a má to přesně ten správný efekt, jaký by to mělo mít. Silný příběh, krutý a takový, kde ty nápady doslova vidíte. "Xenogeneze" je pak zase jiný soudek a hodně razantní změna kresby na velmi mainstreamovou a trochu moc dětinskou, a to i barvami. Nesedne to každému, ale příběh se zde promítá do sci-fi budoucnosti, kde je vytvářena speciální jednotka. Příběh by si možná zasloužil rozpracování v pokračováních, ale na ta nedošlo, stejně jako zůstaly otevřené další příběhy v rámci celé série "Predátor".

"Xenogeneze" je nejdelším příspěvkem v knize. Za ní následuje kratší příběh "Ďábel přichází", který se odehrává v době americké občanské války. Jsou zde celkem dobře podány problémy, které Amerika v té době měla, ať už se jednalo o problémy rasové, nenávist vůči Severu a Jihu, anebo prostě jen problémy spojené s tím, že stát nebyl jednotný. Tohle funguje jako koření příběhu, který je zajímavý, lidský, je vám přístupný a navíc má kresbu Deana Ormstona, která je natolik specifická, hlavně krátkými čárami šrafování, které ale není nijak husté, že když si na ten styl zvyknete, komiksy vás doslova pohltí. Anebo se vám nebudou líbit, i to je možné. Stejný kreslíř totiž dělal i komiks "Polapen", další z těch kratších. Tady už neměl ale k dispozici tak zajímavého scénáristu, respektive zajímavý scénář. Je to strašně klišovitá věc, která sem tam nefunguje ani logicky. Strašně to šustí papírem. Kresba je ale na některých panelech příjemné oživení.

Poslední, komiks, který se ve čtvrtém a také posledním omnibusu objevil, je "Démonovo zlato". Jedná se pouze o osmistránkový komiks, který je černobílý. Scénář se snaží sdělit něco víc, ale primárně je tenhle komiks skvělý tím, že tam vystupují nacisti. No, co si budeme povídat, to je to jediné, proč je tenhle komiks skvělý. Je to jen taková rychlovka, která neurazí, ale hlavou se vám bude honit, jak by to asi vypadalo, kdyby se Predátor s nacisty setkal v něčem větším. Nacisti většinou příběhy vylepší. V tomhle případě jsou třešinkou na závěr tohoto omnibusu, který je polepšením v rámci série, a já jsem za to rád, když už se s touhle postavou na nějakou dobu loučím. Ještě mě ale čeká "Vetřelci vs. Predátor", tak uvidíme. Tohle je jeden z těch omnibusů, které stojí za to přečíst, pokud se chcete na chvíli zabavit. Ani nepotřebujete znát příběhy z těch předchozích.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Predátor Omnibus 1"
"Predátor Omnibus 2"
"Predátor Omnibus 3"

Žádné komentáře:

Okomentovat