2013-12-30

#431: Komiksový rok 2013 v pozitivech

Stejně jako recenze, je i tohle názor jednoho člověka. To, že máte jiný názor, v žádném případě neznamená, že se nutně mýlíte, stejně jako se nutně nemýlím já. To jen kdyby mě chtěl náhodou někdo kamenovat. Tady je tedy soupis 10 věcí, které považuji v roce 2013 na českém komiksovém trhu za nejvýznamnější, nejlepší, nejzásadnější, apod. Nejedná se pouze o vydání konkrétních knih, ale i obecně o to, co se stalo. Nedělám žebříček, pouze vypisuje oněch deset NEJ.

Pupíky 6
Už na serveru Vlčí bouda jsem se vyjadřoval k tomu, že tohle je prostě komiks, který mě naprosto nadchnul. "Pupíky 6" jsou neuvěřitelným pokračováním skvělé série, pokračováním, které v sobě má mnohem více napětí, mnohem více z thrilleru než předchozí díly, ale pořád dokáže naprosto jedinečně kombinovat tuhle drsnější stránku s humorem. Přitom všechno sedí, baví a má nadále skvělé nápady. Dojem z tohoto na první pohled nijak zásadně zajímavého komiksu neochabl ani po několika týdnech od doby, co jsem ho přečetl.

Zámek a klíč
Podobně je to i s knihou "Zámek a klíč 2: Hlavohrátky". Z knihy jsem nadšený už jen proto, že se objevila na našem trhu, ale také proto, že je prostě kvalitní. Ano, někomu může kresba připadat klišovitá - nebo klíčovitá? - někdo bude mít výhrady ke scénáři. Vždycky je někdo bude mít. Dlouho jsem ale neviděl takhle fungující nereálný svět s postavami, které ani trochu nešustí papírem, ale chovají se tak, jak se lidé chovají. Ano, podobně se chovají i postavy v jiných dílech, ale nikde v téhle podobě, v tomhle prostředí. Originální dílo, které se nesoustředí jen na fantastično, ale hlavně na příběh.

Kreslený svět podle Annie
Přemýšlel jsem, jestli sem nedat raději "Pozemšťana!", který je také skvělou ukázkou toho, jak může vypadat trochu jiný komiks. Nebo ještě lépe "Staří mistři". To je nádherná ukázka jiného, kvalitního komiksu. Vybral jsem ale právě "Kreslený svět podle Annie", který především ukazuje, že pokud v sobě něco máte, pokud máte něco, co vás nutí tvořit, tvořte. Svět by jinak mohl přijít o zajímavé autory a zajímavá díla.

Batman Scotta Snydera
Jednoduše nejlepší mainstream, který u nás v roce 2013 vyšel. "Batman: Soví tribunál" je naprosto ohromující v tom, co je v mainstreamu vlastně možné, "Batman: Soví město" už jen ukazuje, že to pořád jde kvalitně, i když se používají celkem zažité a až klišovité prvky. Ano, americký superhrdinský mainstream má kvalitní příběhy, jen se na ně musí trochu čekat a je potřeba vybírat.

Komiksy Petra Kopla
V roce 2013 vyšly konkrétně tyto: Sherlock Holmes: Poslední případ a Sherlock Holmes: Skandál v Čechách. Osobně jsem rád, že se jim daří, protože tohle by přece jen mohla být cesta k vytvoření českého mainstreamu, tedy komiksu pro masy. Zatím se nic takového neděje, ale spolu s Danem Černým, Karlem Jeriem a vlastně i Pavlem Čechem se přece jen začínají formovat autoři, kteří by mohli zaujmout větší spektrum čtenářů, a to jak žánrově, tak i věkově.

První číslo sice vyšlo ještě v roce 2012, ale většina doposud vydaných čísel se na trh dostala právě v roce 2013. Mezi lidi se dostávají více jak stostránkové komiksy v pevné vazbě za 199 Kč co dva týdny. Neskutečná cena za kvalitní vydání. To, že některé komiksy za to vydání nestojí, je věc druhá, ale aspoň se k nám dostávají různorodé ochutnávky. Problém je v tom, že se jedná právě jen o ochutnávky, což je někdy škoda. Pokračování se ve většině případů nedočkáme. Přesto je tohle projekt, který přivádí ke komiksu nové lidi, a to je strašně dobře. V budoucnu to snad pomůže i dalším nakladatelstvím.

Projekty podpořené na crowdfundingových serverech
Nejedná se pouze o projekty na Startovači, které byly celkem čtyři ("Divočina", "Mračna", "O sněhu" a "Šaufenster galerie"), ale také na hithit.cz byl úspěšně financován komiks "Hovory z rezidence Schlechtfreund", který by měl být v budoucnu také recenzován na Comics Blogu. Podpora komiksu v České republice rozhodně existuje a já jsem docela zvědavý, zda se osmělí i další autoři a rok 2014 bude v tomto směru podobně úspěšný a my se dočkáme i děl, která bychom jinak nečetli. Neříkám, že to je cesta pro každého, ale v oblasti komiksu zde ten potenciál určitě je.

Obrovské množství vydaných komiksů
Může za to projekt "Ultimátní komiksový komplet" a nakladatelství Crew a BB/art, ale jsou tu i další. Jednoduše myslím, že rok 2013 byl co do počtu nejúspěšnějším rokem z hlediska komiksu. Vyšlo obrovské množství knih a sešitů, což dokazují i záznamy na comicsDB, kterých je za rok 2013 téměř 400 a to si nejsem jistý, že tam jsou všechny. Nádherné. Bohužel se ukazuje, že náš trh je pořád malý a ne každý komiks se bude prodávat s úspěchem, o čemž svědčí i nevyprodané limitované edice, kterým se chci věnovat i v článku o negativech roku 2013. Jinak ale je krásné, jak se náš trh rozrůstá.

Pavel Čech a Magnesia Litera
Tohle je hlavně úspěch jednotlivce, ale Pavel Čech ukázal, že osobitý styl, nápad a snaha mohou vést k tomu, že si lidé, kteří většinou komiks přehlížejí, tohoto média všimnou a ocení ho. Je to jen malý krok a nemusí nic znamenat, ale je dobré vědět, že komiks přestává být úplně v pozadí a všímají si ho i kritici, kteří se zajímají hlavně o literaturu psanou jen textem.

Evropský a japonský komiks
Dostává se k nám stále více komiksů nejen z Ameriky, ale i z dalších koutů světa, především pak z Evropy a Japonska. Je dobře, že se různorodost komiksu rozrůstá. Manga zde má naprosto skvělou základnu, bohužel s tím evropský komiksem je to trochu horší, protože došlo k zastavení některých výborných sérií. Snad se ale bude základna stále rozšiřovat a ty komiksy se jednou vyprodají a bude zde prostor pro další. Rozhodně ale musí vyzdvihnout takové komiksy jako jsou "Svoboda!" nebo "Borgia".

Žádné komentáře:

Okomentovat