2013-10-14

#327: Sherlock Holmes: Poslední případ - 90 %


Sherlock Holmes: Poslední případ
Vydalo nakladatelství ZonerPress v brožované vazbě v roce 2013. Vydání má 192 stran a prodává se v plné ceně za 329 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Petr Kopl podle Arthura Conana Doyla
Kresba: Petr Kopl

Tohle je komiks, na který se hodně těšili nejen komiksáci, ale také ti, kteří si za svůj život zamilovali postavu geniálního detektiva Sherlocka Holmese. Petr Kopl totiž ukázal, že je velmi schopným a novátorským autorem, který dokáže postavu detektiva Sherlocka Holmese adaptovat nově a zajímavě, navíc ještě zábavně, a to aniž by ze Sherlocka dělal trapnou karikaturu a groteskní postavu. Sherlock je v jeho podání pořád tím géniem, pořád má svoje nešvary, ale navíc k tomu je ještě vtipný. Vtipy pramení právě z toho, jakým je, ale přece jen máte sem tam pocit, že ten šibal se na vás zpod toho svého černého obočí šibalsky usmívá.

"Sherlock Holmes: Poslední případ" - jak už název napovídá - je komiksovou adaptací klasického příběhu z pera Sira Arthura Conana Doyla, příběhu, ve kterém se své postavy pokusil zbavit. V Reichenbašských vodopádech měl Sherlock Holmes zemřít rukou profesora Moriartyho, génia zločinu Nemesis, která se Sherlockovi v genialitě minimálně vyrovnala. Přiznám se, že předlohu jsem nečetl, a tak nemohu úplně soudit, ale přijde mi, že samotné adaptování románu do komiksové podoby je hlavní a jedinou slabinou tohoto komiksu, pro který jsem nemohl dát plný počet procent.

Profesora Moriartyho známe jako postavu, která je nesmírně zajímavá, která je rovná Sherlockovi, velice inteligentní muž, ale z Petrova podání je to v podstatě pouze obrovský orangutan. Tohle je s nadsázkou, ale ta stylizace v orangutana je dle mého celkem na místě. Petrovi se nepodařilo nám vysvětlit, proč je Moriarty vlastně tak zásadní postavou. Ano, je zde scéna, kde můžeme pochopit, že to není jen tak někdo, ale pro nás jen tak někým zůstává. Nevidíme jeho zásahy, není zde dostatek prostoru, který by byl Moriartymu věnován. Tušíme ho za tím, co se stalo v příběhu "Pes baskervillský", ale Moriarty je pro nás jen nějakým člověkem, který zabil Sherlocka Holmese. Nebo tak něco.

Příběh asi nemůže být moc velkým překvapením, protože v současné době je Sherlocka Holmese opravdu hodně. Jsou to filmy s Robertem Downeym Jr., ale také seriál "Sherlock" s Benedictem Cumberbatchem a Martinem Freemanem. V obou těchto hraných dílech jsme byli svědky konfrontace Moriartyho a Sherlocka, a tak víme, jak tahle konfrontace dopadne. Proto chápeme, že to, co nám Petr popisuje, má význam, ale on nepřišel s verzí, která by nás ohromila. V jeho podání je tak mnohem lepší první příběh - kniha se totiž skládá z celkem tří příběhů.

Tím prvním je "Vyděrač", kde Petr ukazuje to, proč je tak oblíbeným a tak dobrým autorem. Je zde všechno, co ho zdobí. Zajímavá detektivní zápletka, skvělé převedení do komiksu, humor, zajímavé postavy a výborné momenty. "/Poslední případ" není ani vlastně tak ani případem, jako samotnou Sherlockovou smrtí. Pak je zde ale ještě jeden příběh, "Záhada zamčeného pokoje". Zde se všechno vysvětlí a navíc je zde výborná detektivní zápletka. Jako celek kniha funguje dobře, ale stále mi zůstává pocit, že postava profesora Moriartyho nebyla dostatečně využita. Je to škoda, protože Sherlock by si i v Petrově podání zasloužil skutečně zajímavého protivníka.

Co osobně ale velmi chválím, tak to je Petrův kresebný styl. Nikdo rozhodně nemůže říct, že by se nevyvíjel. Nevím, jestli Petr vyslyšel nářky některých čtenářů, kteří si na jeho cartooning stěžují, anebo prostě jen chtěl zkusit něco nového, dát příběhům z "Victoria Regina" (cyklus komiksů, které Petr vytváří, a které jsou dohromady propojeny různými společnými prvky) správný dobový nádech. Rozhodl se pro vodové barvy a jejich rozmývání a vypadá to skvěle. Opět se ukazuje, jak je cartooning tvárný a že jsou v něm obrovské možnosti. To, že vám nebude sedět, to už je čistě jen subjektivní pocit. Když vám neseděl u předchozích knih, nebude vám sedět ani nyní. Pokud se ale budete Petrovi vyhýbat jenom proto, přijdete o jedny z nejlepších příběhů, které v českém komiksu v současné době vycházejí. I když jsem měl k příběhu výhrady, neznamená to, že bych se nebavil. Bavil jsem se královsky, protože Petr prostě zůstane skvělým vypravěčem.

"Sherlock Holmes: Poslední případ" v sobě opět obsahuje mnoho odkazů na různé jiné Petrovy komiksy, ale také na další díla, která se ještě stanou součástí jeho projektu "Victoria Regina". Jen se podívejte na poslední stranu příběhu "Poslední případ" (strana 134). Na tom panelu najdete hned několik odkazů na literární díla. Platí to pro celý komiks, kde se setkáte i s Brokem Špindírou a jeho "Štěky". Petr si vytváří vlastní komiksový svět, skoro se mi chce říct impérium, a já jsem rád, že jako čtenář i jako kritik mohu být součástí toho impéria. Jak poznamenal president České společnosti Sherlocka Holmese Aleš Kolodrubec k vydání této knihy: "Mírně ironizující typicky český přístup k tématu." Tohle je věta, kdy se nemusím stydět za význam slovního spojení "typicky český". My se můžeme zatím těšit na to, že snad brzy vyjde i "Skandál v Čechách" a také "Ztracený svět", který by se měl venku objevit v prvním čtvrtletí roku 2014.

Komiks "Sherlock Holmes: Poslední případ" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství ZonerPress.

9 komentářů:

  1. K recenzi jen dodávám, že to, co recenzentovi v tomto dílu Victorie Reginy chybělo - tedy tajemná šedá eminence vlivu páně Moriartyho - najde přehršel v Skandálu v Čechách. Zde se také mnohé vysvětlí a přijde se na to, jak Sherlock k tomu jménu obávaného Napoleona zločinu přišel. Očekávejte opravdový skandál!
    Mimochodem: na křestu Skandálu budou vylosovaní další čtenáři, kteří si v příštím komiksu Victoria Regina zahrají vedlejší roli, tak přijďte, neboť losovat se bude pouze z přítomných!
    Petr Kopl

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem rád, že se moje recenze dostala až k autorovi :-) Líbí se mi, jak celou sérii Victoria Regina pojímáte a těším se na každý další díl. Na další křest bych se určitě rád dostal, tak snad se zde uvidíme!

      Vymazat
    2. Nápodobně!

      Vymazat
  2. vím, že jsi nečetl původní povídku, podle které je to nakreslené a možná je to škoda. Profesor Moriarty ti schází v celém díle proto, že je to psané z pohledu dr. Watsona. Moryarty byl skutečně stvořen pouze proto, aby zabil Sherlocka Holmese a definitivně tak zbavil Doyla povinnosti psaní dalších povídek. Na živo se v žádné povídce před tím a kromě pár zmínek potom opravdu neobjeví a Watson se s ním ani nesetká. To, že dal Kopl do souvislosti jeho vliv na Baskervillském panství a spojil s ním i vyděrače, je kousek vskutku geniální! V původních povídkách Moriarty ožívá a umírá s povídkou Poslední případ. U Kopla bych se zaměřil na něco jiného: baví mě, jak do toho nechal prosakovat českou literaturu, víš, kde se vzala Emilie Márty? Reklama na RUR je dokonalá a to nemluvím o tom, že se podle všeho taky kromě války světů schyluje i k válce s mloky! Nevšiml sis? Koplaova práce graduje! Strašně se těším, co odhalí ve Skandálu v Čechách. Nemůžu se dočkat! Podle jeho stránek to jde časově před psa baskervillského, tam by se měl poprvé potkat s Irenou Adlerovou, to je bomba! koplovy komiksy si fakt užije nejvíc ten, kdo zná předlohu. Jsou to povídky. To přečteš za hodinku. Věnuj tomu chvilku a uvidíš, jak Kopl neuvěřitelným a geniálním způsobem původní dílo obohatil!

    OdpovědětVymazat
  3. Ale to je přece podstata celého projektu Victoria Regina, který Petr tvoří. O tom, jak kvěle propojuje jednotlivá díla, česká i zahraniční, už jsem se rozepisoval u jiných recenzí jeho knih. Například Tajemný hrad v Karpatech, na který se hodně naráží. Tohle provázání miluji,stejně jako jsem ho miloval v případě Ligy výjimečných Alana Moora. Kdyby vyšel první Skandál, nejsoíš neřeknu nic, ae takhle mi přišla postava Moriartyho nevyužita, ač je to v předloze pravděpodobně pouze prvoplánový záporák. Petr už prokázal, že dílo umí překopat, a tak jsem si prostě jen posteskl nad jedním aspektem, který mě neseděl. A ano, vím, kde se vzala Emilie Marty a jsem rád, že došlo na Karla Čapka ve větší míře.

    OdpovědětVymazat
  4. Tomu říkám diskuze! No tak nehádejte se :) Přijďte na křest! Už jenom z těchto důvodů:

    http://www.petrkopl.cz/news/skandalni-odhaleni-/

    A vyříkáme si to z očí do očí, co vy na to?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokusím se dorazit a uvidíme, co z konfrontace vzejde :-)

      Vymazat
  5. V recenzi jiz nefunguji obrazky :-(

    OdpovědětVymazat