2013-12-30

#432: Knoflíková válka 1: Poklad - 85 %

Knoflíková válka 1: Poklad (La guerre des boutons: Le trésor)
Vydalo nakladatelství CooBoo v brožované vazbě v roce 2010. V tomto vydání vyšlo jako "La guerre des boutons: Le trésor" v roce 2005. České vydání má 32 stran a prodává se v plné ceně za 149 Kč.
Knihu se slevou zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Mathieu Gabella podle Louise Pergauda
Kresba: Valérie Vernay

V anotaci k první knize je uvedeno, že "Knoflíková válka" Louise Pergauda je téměř zázračná kniha. To je krásně řečeno. Ilustrováno je to tím, že dnes již více jak 100 let (byla poprvé vydána v roce 1912) okouzluje čtenáře všech věkových kategorií. A je to pravda. Rozhodně se téhle knize nemůže vzít, že by neměla co říct. Kromě toho, že dokáže svým příběhem oslovit děti, které se snadno vžijí do různých postav, ať už těch méně silných, tak i těch statečnějších, jeho krása tkví i v tom, že má co říct dospělým, pokud ti ji nebudou brát jen jako obyčejný dětský příběh, ale uvědomí si i společensky kritickou rovinu. Přece jenom, pořád jde o válku, že?

Příběh je poměrně známý, ale přesto neuškodí si ho trochu přiblížit. Nedaleko od sebe stojí dvě městečka. Longeverne a Velrans, jak se obce původně jmenují (v komiksu jsou uváděny jako Lovern a Velrany, stejně jako v českém románovém vydání), jsou skutečně nedaleko od sebe, ale proč mezi nimi existuje tak velká řevnivost, to nikdo pořádně nechápe, respektive si to nikdo pořádně nepamatuje. Děti se ale od svých rodičů učí rychle, a tak i ony přijmou rozdělení jejich malého světa. Velranští automaticky nesnášejí loversnké a naopak. Vzhledem k tomu, že děti vždycky berou všechno vážněji, tak i tohle vzájemné řevnění berou smrtelně vážně. A tak dojde na skutečnou válku, která je rozpoutaná v podstatě maličkostí, jak už to tak bývá. Válka může začít. Aby to byla válka se vším všudy, musí být i kořist - knoflíky.

Troufnout si na adaptaci tak klasického a oblíbeného románu do komiksové podoby, to chce trochu víc, než jenom obyčejné převyprávění v podobě sekvenčního grafického záznamu. Této úlohy se v případě první knihy ujali francouzští tvůrci Mathieu Gabella a Valérie Vernay a nutno říct, že odvedli až neuvěřitelnou práci. Převedli klasiku do podoby, která je i pro současníky zábavná a rozhodně z toho není tušit nic o tom, že by se jednalo o román starý sto let. Ono i prostředí je stylizované spíše do 60. let. To komiksu také docela pomáhá, protože je bližší současné době. Ta základní premisa však samozřejmě zůstává stejná. To se týká i pojetí příběhu, který je velmi zábavný. Natolik, že byste to možná ani od komiksové adaptace nečekali.

V případě sešitu "Knoflíková válka 1: Poklad" je hlavní problém v tom, že se skutečně jedná o poměrně úzký sešit - má pouze 30 stran (stejně jako druhý díl) a je to znát. Dočtete ho v podstatě hned. Dokončení pak následuje ve druhém díle s podtitulem "Pevnost". Komiksu se ale nemůže vzít, že je vtipný, což je docíleno mimo jiné i tím, jak chlapci mluví. Jsou zde hlášky, které byste v podobném komiksu možná ani nepředpokládali. Skvělé je pak také zachycení toho, jak se chlapci mění ve stratégy, jako kdyby byli skutečnými generály, kteří rozhodují o tom, jak budou jejich národy postupovat ve válce. Přirovnání k Napoleonovi je pak až možná příliš okaté, ale aspoň úplně nakopne. Skvěle zpracovaný scénář pak doplňuje i zajímavá kresba, která se nesetkala s tuší, ale Valérie Vernay rovnou začala komiks kolorovat, což i díky odstínům vytváří velmi specifický styl, který s příběhem skvěle ladí. Dostanete tak sice útlou, ale přesto výbornou komiksovou adaptaci, která se pyšní tím, že má něco navíc, což je obecně u komiksových adaptací nezbytné proto, aby se staly něčím větším, než jen zpracováním originálu. V tomhle případě se to povedlo opravdu na výbornou.

Komiks "Knoflíková válka 1: Poklad" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství CooBoo.

Žádné komentáře:

Okomentovat