2013-11-26

#394: Svoboda! 1 a 2 - 90 %

Svoboda! 1 a 2 (Svoboda!)
Vydalo nakladatelství Meander v pevné vazbě v roce 2013. Původně vyšlo jako dva sešity série "Svoboda!" (ano, skutečně je to originální název) - v roce 2011 sešit "De Prague à Tcheliabinsk" a v roce 2012 sešit "Iekaterinbourg, été 1918". České vydání má 96 stran a prodává se v plné ceně za 320 Kč.
Knihu můžete zakoupit na stránkách Minotaur.

Scénář: Kris
Kresba: Jean-Denis Pendanx a Isabelle Merlet

Pavel Kořínek v závěru komiksu uvádí, že komiks "Svoboda!" je na českém trhu jako zjevení. On to udává do souvislosti s tím, že mnoho aktuálního z frankofonního světa tu nemáme. Není to úplně pravda, protože tu máme současné humoristické série, jako jsou "Pupíky", nebo dětský komiks "Malý princ". Pro mě je ale komiks "Svoboda!" zjevením z naprosto jiného důvodu. Když jsem se o komiksu dověděl poprvé, a to v souvislosti s tím, že vyšel v České republice, myslel jsem, že je to něco, co vyšlo ve spolupráci s českým autorem. Ano, Kris sám uvádí, že má přátele v Česku a Slovensku a že si s nimi dopisuje, ale sám je Francouz. Stejně tak i kreslíř. A přesto se komiks v originále jmenuje "Svoboda!" (žádný francouzský název) a věnuje se československým legiím a jejich osudu. České vydání v sobě spojuje dvě knihy, které doposud byly vydány ve Francii. V době českého vydání jsou to zatím jediné dva sešity, které vyšly.
Když se do komiksu začtete, uvědomíte si, že se Francouzům podařilo něco naprosto neskutečného. Vytvořili příběh, který je napínavý, je akční, je zajímavý, historicky poměrně přesný, ale zároveň v sobě má českého ducha. Není to jen v tom, že zde vystupují české postavy, ať už smyšlené nebo skutečné (zajímavá je na první pohled postava Jaroslava Švejka), ale v tom, že se zde opravdu podařilo zobrazit českého ducha té doby. Posilováni hlasy o tom, že se národ zvedá, že je zde možnost svobodné země, kterou prosazuje TGM a další, jsou vojáci legií ochotni udělat v podstatě cokoli. A tak rozvrácené Rusko (rozvrácené po Velké říjnové socialistické revoluci) napadají přímo v jeho středu a pokoušejí se o to, aby sen o svobodném československém státu nepadl, ale rostl, a to i bez toho, aby měli skutečně zaručené zprávy o tom, jak se situace vyvíjí, informace o tom, jak se vůbec dostanou domů.
Kris vytvořil naprosto dokonalé postavy a dal jim ještě něco navíc. Najednou si uvědomujete, že tady před vámi jsou čeští a hrdinové, jsou vykresleni skutečně jako Čechové a Slováci, ale ještě ke všemu mají to hrdinství, které si s našimi národy ne vždy tak silně spojujeme. Jsou zde období, kdy se hrdinové objevili i mezi námi a je neskutečně paradoxní, že to zjišťujeme prostřednictvím francouzského komiksu. Ano, v současné době vzniká i v našich končinách projekt "Češi", který se věnuje důležitým událostem moderních českých dějin. Přesto je "Svoboda!" ukázkou toho, jak vytvořit moderní komiks, který je výpravný, je v něm dobrodružství, jsou v něm dějiny, a navíc pohledy, které nenadržují jedné straně. Tohle se zatím projektu "Češi" nepovedlo, protože opět razí cestu, která je bohužel v našich končinách obvyklá - je to cesta experimentálně umělecká.
Původní obálka druhé knihy
"Svoboda!" vypráví příběh malíře Josefa Černého, který těsně před začátkem druhé světové války vzpomíná na to, jak hrdinně se on a jeho spolubojovníci zachovali během první světové války, vzpomíná na dobu, kdy byl pyšný na svou milovanou zemi - Francii. Ano, komiks se vyjadřuje poměrně nepěkně k tomu, jak se k nám Francie při mnichovském diktátu zachovala. Francouzští autoři velebí československé vojáky, kteří se chtěli postavit za první světové války na její stranu - a také to udělali - a odsuzují vlastní zemi za to, co při mnichovském diktátu, ač nebyla samojediná, provedla. Neskutečné. A my tu máme zatím Masaryka, kterému srší blesky z očí... Nechci tvrdit, že projekt "Češi" šlápnul vedle, ale když to mám srovnávat se "Svobodou!", jsem ve velkých rozpacích.
"Svoboda!" je v první řadě komiks dobrodružný. Jsou zde příběhy obyčejných lidí, kteří se ocitli v prostředí, které neznají, v prostředí, které nezná ani samo sebe. Přesto jsou ochotni povstat a bojovat za něco, o čem jsou přesvědčeni, ale kde nemají žádnou jistotu, že to skutečně získají. Jsou ochotni bojovat nejen za svobodu, ale i za sebe navzájem, za malého chlapce, který by se mohl stát zbytečnou obětí války. Jsem rád, že se k nám tenhle komiks dostal, protože je krásnou ukázkou toho, jak udělat zajímavý historický komiks s postavami, které jsou realistické a přesto čestné. Ano, jde to mainstreamově, což se zdá těžko pochopitelné, ale prostě je to tak. Trochu mě mrzí, že nás o vlastních dějinách musí učit Francouzi, ale ještě víc mě mrzí, že nás musí učit o tom, že komiks není jen rádoby zajímavá kresba, ale je to především příběh, dobrý příběh, který je možné zachytit i tenkou linkou s nádhernými exteriéry. Bonusové materiály v podobě kreseb hlavní postavy jsou pak zajímavou třešinkou na dortu.

Komiks "Svoboda! 1 a 2" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Meander.

Žádné komentáře:

Okomentovat