2013-05-25

#88: Pozemšťan! - 90 %


Pozemšťan! (Earthling!)
Vydalo nakladatelství Mladá fronta v pevné vazbě v roce 2013. Původně vyšlo jako grafický román "Earthling" u Chronicle Books v roce 2012. České vydání se prodává v plné ceně za 279 Kč.

Scénář: Mark Fearing a Tim Rummel
Kresba: Mark Fearing

Některé komiksy si tím naším trhem proletí skoro nepovšimnuty, jiné nadělají více rozruchu. "Pozemšťan!" je spíše prvním případem, i když zájem ze strany serverů zde rozhodně je. Nechybí recenze na Komiksáriu, i když pravda, mnoho dalších jich zase není. Když se podíváte na profil knihy na ComicsDB, ani zde zrovna nenajdete mnoho komentářů ani hodnocení. O to více mě překvapil nezájem samotného nakladatelství. Dvakrát jsem psal, zda nemají zájem o propagační článek, zda by nebylo možné poskytnout alespoň ukázky, ale očividně jsou prodeje natolik dobré, že propagace přes komiksové stránky a blogy není nutná. Je pravda, že kvalitou by si to knížka zasloužila, na druhou stranu nevěřím, že jen kvalita, která není na první pohled patrná, komiks prodá. Přesto jsem se rozhodl, že chci knihu recenzovat, protože má kvality, na něž je třeba upozornit.

Mark Fearing je člověk, který se měl živit animací, ale jak to tak dopadlo, nakonec se dal jen na kresbu a místo krátkého asi desetiminutového filmečku se pustil do kreslení knihy, která nese jméno "Pozemšťan!". Obálka by mohla odradit zástupy mainstreamových fandů, protože tohle rozhodně není mainstream a rozhodně to není superhrdinský komiks. Bud je totiž úplně obyčejný školák, který se akorát dostal do nezvyklé situace. Ocitl se na jiné planetě. Že to začíná být divné? No tak, popusťte uzdu fantazii. Tohle je jeden z nejhezčích sci-fi příběhů, jaké kdy budete číst. Navíc je kniha určena již dětem od 8 let, a tak máte způsob, jak dítě seznámit s komiksem jinak, než přes Spider-Mana a jeho časopisecké vydání.

"Pozemšťan!" je příběhem, jak už název napovídá, o jednom pozemšťanovi, který omylem nastoupí do špatného školního autobusu. Místo toho, aby byl odvezen do nové školy, protože se právě se svým otcem, vědátorem, přestěhoval, najednou zjistí, že je v autobuse plném mimozemšťanů, navíc mimozemšťanů, kteří nenávidí pozemšťany a mají z nich hrozný strach. Je to dáno masáží, které je na všechny činěna. Pozemšťan je pro ně zrůda, něco neskutečně děsivého, zakázaného. Přesto si Bud dokáže najít kamarády, a to především v Gortovi a jeho dvou spolužácích. To jsou už plnohodnotní ufouni. Alespoň pro nás. S nimi se pak ocitá ve vesmírné akademii, kde se musí vydávat za někoho jiného, aby nebyl suspendován nebo vyhozen. (Tohle je mimochodem pěkný jazykový vtípek, který bych nerad prozrazoval.) Společně se přátelé snaží o to, aby se Bud dostal zpátky domů, ale je to těžší, než se zdá. Hlavně proto, že nikdo pořádně neví, kde Země leží.

Jak jsem napsal, Mark Fearing je tím, kdo má komiks na svědomí, a to jak po stránce scenáristické, tak po stránce kresebné. U scénáře je ještě uveden Tim Rummel, což je spíše producent, který Marka dokopal k tomu, aby se vykašlal na animovaný kraťas a pustil se do kresby nepohyblivé. Kdybyste měli zájem se dovědět, co ještě Mark vytvořil a případně si to i přes net v angličtině koupit, můžete tak učinit na jeho  celkem minimalistických, ale oficiálních stránkách. Nemálo se však dovíte i z komiksu samotného, protože poznáte, jak je Mark nadaným člověkem, který se skutečně nemusí bát kreslit snad nic. Vždy přesně dokáže vystihnout atmosféru. Rád bych to prezentoval na několika částech knihy a na tom, o co mu šlo:
  • Hororová pasáž - Například strany 74 a 75, kdy jde Bud do ředitelny. Jen dvě strany, ale z té cesty chodbami dostanete strach. Přesně, jak je zamýšleno, protože ředitel téhle školy je skutečně divný a zlý.
  • Sportovní utkání - Hlavně v závěru, kde už jde o všechno, budete týmu fandit, budete mu držet palce, protože jednotlivé panely, jejich pojení, střih a záběry vás přimějí si myslet, že jste skutečně na hřišti a že jde o všechno.
  • Sci-fi - chvílemi je to jako "Star Trek", pak zase "Den nezávislosti" a nakonec i trochu původní "Total Recall". Je neskutečné, jak všestranný dokáže Mark Fearing být, ale hlavně, vy mu každou tu scénu budete věřit, protože přesně ví, jak ji nakreslit tak, aby vytvořil ten správný dojem.


"Pozemšťan!" je zvláštním komiksem a je jen těžko možné ho přesně zařadit. Rozhodně je to sci-fi, ale také je to z podstatné části sportovní příběh, no a nesmíme zapomenout ani na sociální drama a také komedii. Ano, jsem si jistý, že u nějakého toho vtipu se zasmějete i nahlas. Knížka má neskutečně přesah a vzhledem k tomu, že je určena pro děti, je možné zde najít dost moralit, ale obutých do těch správných bot. Komiks se zabývá předsudky a tím, že není třeba poslouchat dogmata, je třeba si udělat i vlastní názor. Kniha naráží na xenofobii, rasismus, odmítání něčeho cizího, ale zase ukazuje, že přátelstvím a snahou je možné tyhle vztahy a stavy změnit. Forma moralizování je velmi nenásilná a přátelská jako celý komiks, který se ale díky příběhu povyšuje na něco, co rozhodně nejde brát jen jako dětskou knihu. Jsou zde vtipy a narážky, které dítě nepochopí, ale dospělý si je užije. Krásný příklad toho, že komiks může být pro všechny věkové skupiny, nikoli pouze pro jednu a každé může dát něco. Mladším čtenářům se bude líbit hezký příběh, zábavné vtípky a kamarádské postavy v souboji dobra se zlem, dospělý čtenář si zase bude užívat imaginaci komiksu a jeho zajímavé grafické pojetí.
Podobizna Marka Fearinga podle Marka Fearinga
I když Mark Frealing používá hodně tuše, i když se jeho linie nejsou tenké a postavy jsou stylizované, nikdy si je nespletete a díky skvělému kolorování všechno parádně sedí na svém místě.  Když jsem komiks četl a on mě okouzlil, říkal jsem si, že je to podobné jako s komiksem "Američan čínského původu". Ani od jednoho jsem nic zásadního nečekal, ale v obou případech jsem dostal něco naprosto unikátního a krásného. V porovnání s Fearingovou kresbou je ta, kterou použil Gene Luen Yang sterilnější, formálnější, ale ke každému příběhu se daný typ hodí. Zvyknete si na ně, ale ono jde hlavně o příběh. Pokud se jím necháte unést, pokud nasednete do autobusu a přistoupíte na hru fantazie, užijete si děj, stejně jako si užijete jednotlivé postavy a jejich charaktery, které jsou skvěle napsané. Mark Fearing ukázal, že není ceněn zbytečně, ale že má co nabídnout. Není to klasický komiks, na který jsme u nás zvyklý z americké produkce, ale přesto si myslím, že by měl být bližší českému pojetí komiksu.

Komiks "Pozemšťan!" si můžete zakoupit na stránkách Mladé fronty.

Žádné komentáře:

Okomentovat