2013-11-28

#397: Šaufenster galerie - Nová výstava komiksu za plexisklem

Možná jste si i vy všimli projektu Galerie Šaufenster, který se objevil na Startovači. Projekt se zafinancoval a poskytly se tak finanční prostředky na provoz této unikátní galerie, která je volně přístupná každému pod širým nebem. Nebo alespoň každému, kdo se podívá do Brna. Pod plexisklem se od 29. listopadu do 31. prosince 2013 ocitnou komiksy autorů Petra Nováka, který je známý jako Ticho 762 a Martina Šinkovského uváděného jako Bohumír Tabák. A teď už k propozicím výstavy:


HUSOVA 18, brno (NÁDVOŘÍ PRAŽÁKOVA PALÁCE MORAVSKÉ GALERIE v Brně)

Ticho 762 / bohumír tabák



29. 11. – 31. 12. 2013





Kosmonaut Ox pluje vesmírem. Kontakt s posádkou domovského raketoplánu, z kterého se při výstupu do volného kosmu utrhl, stále udržuje, ačkoliv ta je již dávno zpátky na Zemi. Ox není z těch, co by dobývali vzdálené galaxie a zachraňovali planetu Zemi před mimozemšťany nebo meteority. Tohle kosmonauté s knírem v popisu práce nemají. Podoba s Ol Jensenem ze Vzpoury mozků je opravdu jen čistě náhodná… Ox zachraňuje sám sebe. Nesmířen se situací, do které se bez vlastní vůle dostal, užívá slastí i strastí, které vesmírný prostor a jeho vlastní skafandr nabízí. Má na to pět hodin… než mu dojde kyslík!

Martin Šinkovský aka Bohumír Tabák jako scénárista a Petr Novák aka Ticho 762 jako ilustrátor spolupracují od roku 2009. Od jednoduchých stripů se velmi rychle vypracovali ke scénáristcky a výtvarně náročnějším tématům. Zejména jejich komiksy o české historii mají ambice stát se srozumitelnými zprostředkovateli dějepisu nejen pro školní osnovy, ale i oslovit širokou veřejnost, podobně jako naposledy komiksový sborník Ještě jsme ve válce. 

Výběr ze společné komiksové tvorby: Hustý týpci (2009), Kamioňák Karel (od 2010), Oxygenius (od 2011), „Láska“ nie znaczy laska ve spolupráci s Petrem Vlčkem (What a Material!, 2012), Tupá jehla rejdí po hliněných letokruzích (KomiksFEST! revue 05, 2011), Československo 38–89 (interaktivní komiks, více o projektu zde, 2013), Kde domov můj... (2013), Aktaión podle Ovidia (Zombie Killaz Remix) (videomapping, ukázka zde, 2013), Jak Masaryk vymyslel Československo (2013). Oba autoři žijí a pracují v Olomouci.
Více o tvorbě Ticha 762 na http://www.ticho762.com/, textů Bohumíra Tabáka je plný internet. 

Vernisáž komiksu proběhne dne 28. 11. 2013 od 19 hodin na nádvoří Pražákova paláce Moravské galerie v Brně za účasti autorů.
Kurátory výstavy jsou Tomáš Řepa a Lucie Valdhansová. www.saufenstr.cz, FB
Výstava vznikla za podpory Moravské galerie v Brně a 4AM/Fóra pro architekturu a média. 
Dále za přispění 27 startérů: Mankina, Ash Kostheie, Jana Pospíšila, Máka Hustolese, Martina Rusňáka, Miri, Slávka Rejthara, Miroslava Kindla, Petry Čechové, Sylwie Okrasy, endlich76, Rostislava Oboni, Vlastimila Slováka, Martina Štefka, BurzumVBKS, Martina Foreta, Davida Jirotky, Aneprašové, Davida Nekoly, Mikiho a sedmi anonymních dárců. 
    

Žádné komentáře:

Okomentovat