2018-08-01

#1769: Tokijský ghúl 10 - 50 %


Tokijský ghúl 10 (東京喰種)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako čísla 90 až 100 série "Tōkyō Gūru" (japonsky 東京喰種) v roce 2014. České vydání má 204 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Sui Išida
Kresba: Sui Išida

Série "Tokijský ghúl" je rozhodně z těch, které mě začaly bavit postupně. První díl mě nijak výrazně neoslnil, ale s tím, jak se série postupně rozvíjela, ať už proto že to začínalo být místy pořádně temné, anebo třeba proto, že docházelo zvratům, které nebyly špatné, stejně jako docházelo k vývoji postav, jenž měl zajímavé směřování, k vývoji, který se týkal především hlavní postavy, kterou je Ken Kaneki. Série se ale rozrostla na celkem velké množství postav, což ukazuje i přehled v úvodu knihy, což ale nutně nevede k něčemu dobrému, spíše naopak. Znovu a znovu se objevují nové postavy, které už tolik nezaujmou, příběh se začíná trochu plácat na místě a nikam moc to nevede.

Už v knize "Tokijský ghúl 9" došlo k takovému zvolnění, které jsem ale považoval jen za něco, co je dočasné, co následně povede k tomu, že se série zase pořádně rozběhne. Jak ale ukazuje kniha "Tokijský ghúl 10", bude to asi trvat o trochu déle, než jsem čekal. Kniha "Tokijský ghúl 10" je prozatím tou nejhorší, ve smyslu nejméně záživnou, knihou, která v sérii doposud vyšla. A je to i tím, že děj celkově nabral takový divný směr a zbytečně se zde objevují postavy, které mají narušit relativně temný stereotyp, a to aspektem, který mi zde nijak zvlášť nechyběl. Tím aspektem je humor. Jako by byl humor v knize "Tokijský ghúl 10", jako kdyby tam byl jen proto, že Sui Išida chtěl čtenářům ukázat, že umí být i zábavný.

Jenže on dokázal být zábavný i ve chvíli, kdy nebyl vtipný, prostě bavil tím, že byl jeho komiks temný, bavil tím, že byl akční. Jenže to se teď začalo rozmělňovat, především pokud se toho hororového týká. Komiks "Tokijský ghúl 10" je akční jen lehce, hororový skoro vůbec, a tak se Sui Išida obrátil na humor a na vkládání postav, které nemají prozatím moc vliv na hlavní dějovou linii, ale mají být tím vtipným zpestřením. Takovou postavou je Naki, který mě opravdu nebavil. Ale pak se zde objeví Kosatka, což je postava celkem zajímavá, alespoň z toho akčního hlediska. A jasně, že musí dojít k tomu, k čemu dojde. Ken Kaneki je přece jen pořád nováček se svými schopnostmi, a někdo ho musí trochu porubat.

Komiks "Tokijský ghúl 10" má ale i potenciál v odhalování toho, co se dělo v pozadí, co vlastně vedlo k tomu, že se Kaneki stal tím, čím v současné době je. Ale ani v tom nedojdeme moc daleko, protože je příběh uzavřen celkem rychle, a to ještě scénou, která nás zaujme, ale v jiném směru. Jako kdyby přišlo něco velkého, něco nebezpečného, něco zlého, ale na opravdový projev si budeme muset počkat až na další svazek, který snad bude celkově zajímavější a dokáže čtenáře více dostat a strhnout. "Tokijský ghúl 10" není vyloženě špatnou knihou, ale nemá to v sobě potřebný náboj, jen sem tam připomene ty lepší díly, které v rámci série vyšly.

Žádné komentáře:

Okomentovat