2018-06-08

#1715: Tokijský ghúl 9 - 65 %


Tokijský ghúl 9 (東京喰種)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako čísla 80 až 89 série "Tōkyō Gūru" (japonsky 東京喰種) v roce 2013. České vydání má 204 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Sui Išida
Kresba: Sui Išida

Díl "Tokijský ghúl 8" se mi velmi zamlouval, protože tam došlo k zajímavému vývoji a konečně se série někam pořádně pohnula. V tomhle ohledu pak kniha "Tokijský ghúl 9" musí být lehce zklamáním, ale to jen proto, že jsme se skokově v ději posunuli o několik měsíců dál, abychom se mohli věnovat dalším událostem, které následovali po Kanekiho obrození a změně v něco, co ani mnozí ghúlové nechápou. A tak se na začátku knihy "Tokijský ghúl 9" nesetkáváme ani s Kanekim, ale rovnou se podíváme, co se nového děje ve sboru, který po ghúlech pase. A že toho zrovna není málo, co se nám v Úřadu pro potírání ghúlů odhaluje. V první řadě jsou to nějaká povýšení, následně jsou to nové dvojice, které se zde vytvoří a které úplně nefungují, ale také jsou to odhalení, která jsou nečekaná, ale možná malinko nucená. Funguje to však a rozjíždí se další kolotoč.

Samozřejmě, že se v knize "Tokijský ghúl 9" Kanekiho nezbavíme. Je to hlavní postava, ale už je v trochu jiném postavení. Když ho srovnáte s Kanekim z knihy "Tokijský ghúl 1", je to diametrální rozdíl. Není to jen v tom, že se Kaneki změnil vizuálně, i když i ta samotná změna je hodně cool, ale je to tím, že je jiný svou povahou, že se změnil v naivního, nechápajícího kluka, v postavu silnou, sebevědomou. A musím se přiznat, že přesně takové vývoje se mi líbí, i když je mi jasné, že pořádné zkoušky na něj teprve ještě čekají. Ale to nevadí, jen ať přijdou a jsou pořádně odolné. Alespoň ty souboje budou stát za to.

V knize "Tokijský ghúl 9" ale Sui Išida trochu překvapuje, protože rozhodně není tak akční, jak by si jeden myslel. A přitom se zde jeden masakr popisuje. Skoro by si to říkalo o názorné ztvárnění, ale Sui Išida v tomhle případě jede spíše na flashbacky a postupné odhalování toho, co se stalo a z jakého důvodu. Nejedná se ale vyloženě o detektivní příběh, spíš jen o popis událostí, kdy každá postava něco nakousne, až si nakonec můžete udělat celkový obrázek o tom, co se stalo. A pak zjistíte také další zajímavé skutečnosti, především díky tomu, jak Kaneki pátrá po pravdě a po tom, kdo stojí za jeho přeměnou a za dalšími podivnými událostmi, které se v ghúlí komunitě dějí. A že toho v poslední době není zrovna málo.

Sui Išida nám dává postupně různé zkazky, představuje nám různé ghúly, ale vlastně jen tím, že se o nich mluví. Nechává nás trochu napjaté a vytasí se s těmi postavami, až to bude všechno skutečně ve správnou chvíli. To ale neznamená, že by v sobě kniha "Tokijský ghúl 9" neměla nějaké to překvapení. Naopak, má ho a je až na poslední stránce. A je to docela dobrá rána pro čtenáře. Kniha "Tokijský ghúl 9" vás nechá trochu vydechnout, autor zvolil pomalé tempo, ale tím posledním panelem vám říká: "Smůla, že už je konec, co?" A je to škoda. O to víc se ale budete těšit na jubilejní desáté číslo mangy, která se vypracovala v dobře akční horor, který má dost fantasy prvků a je přijatelný i pro širší publikum. Je to dobře, protože si tam každý najde to, co potřebuje.

Žádné komentáře:

Okomentovat