2018-03-21

#1658: Tokijský ghúl 8 - 80 %


Tokijský ghúl 8 (東京喰種)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako čísla 69 až 79 série "Tōkyō Gūru" (japonsky 東京喰種) v roce 2013. České vydání má 204 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Sui Išida
Kresba: Sui Išida

Se sérií "Tokijský ghúl" mám opačnou zkušenost než se sérií "Útok titánů". Série "Útok titánů" mě ze začátku bavila, líbilo se mi, jaký je zde prezentovaný svět, líbilo se mi, že to v sobě má celkem silný společensko-kritický podtext, že je zde odlišná kresba. Bylo v tom něco tajemného, ale jak se děj posouval dál, zjistil jsem, že to není něco, co by mě tolik bavilo a že se můj vztah k sérii zhoršuje. V případě série "Tokijský ghúl" jsem měl na začátku pocity opačné. Měl jsem pocit, že to je sice fajn, skoro hororové, ale že je to spíše o tom, aby se popsal ghúl a všechny jeho vlastnosti, aby se popsala pravidla prezentovaného světa. Když k tomu ale došlo, tak se série celkem pořádně rozjela a právě kniha "Tokijský ghúl 8" je takovým vyvrcholením - alespoň prozatím - téhle gradace.

"Tokijský ghúl 7" nám ukázal, že série dovede být akční, že souboje tu mohou mít grády, už některé předchozí díly nám předvedly, že "Tokijský ghúl" dovede být také celkem drsný. A v tomhle trendu se pokračuje. Kniha "Tokijský ghúl 8" nám ukazuje, že tohle je skutečně série, která v sobě nemá jen hororový potenciál, ale má v sobě rovnou celkem hororové scény, kdy se nutně nejedná o scény násilí, které je velmi dobře vykresleno, ale také o psychologická dramata, která jsou zde velmi intenzivní. V tomhle případě se například jedná o příběh Tóky, flashback, který se vrací k její minulosti a který toho hodně vysvětluje.

Není to ale jen o tom, i když má tenhle flashback docela dost prostoru. Ale je to otevření pro skvělý souboj, který zde svede Kaneki, jenž je skutečně velmi zajímavou postavou, jež dostala konečně pořádné grády. A ano, jsem rád, že se vyvinul tímhle způsobem. Dost se dění věnuje i druhé straně, holubicím, dovídáme se o jejich minulosti, o tom, co dokázali. Ale tady je vidět, že už se Sui Išida hodně vykecal z toho, jaká jsou pravidla jeho světa, jak všechno funguje, a tak se může zabývat tím zajímavějším, a to je příběh. Ten funguje. Měl zde dost postav, kterým se musel věnovat, ale všechno to vedlo k tomuhle parciálnímu vyvrcholení. Teď se může začít odvíjet trochu jiný příběh, a já jsem docela zvědavý na to, jak bude vypadat.

Vzhledem k tomu, že původní série má 14 knih, tak jsem už za půlkou a směre míříme ke konci, ale ona je zde ještě navazující série, která v Japonsku zatím vychází. Rozhodně se jedná o mangu, která je dobrá a která přináší zase trochu něco nového, tedy alespoň myslím v českém překladu. Je to dáno tím, že to má ty správné hororové nuance, které osobně dokážu ocenit, a které zas tak často v komiksu nevidíme, i když v Japonsku to rozhodně nic tak neobvyklého není. Naštěstí i v češtině máme další autory, kteří nám horor přinesli. "Tokijský ghúl" je ale rozhodně nejdelší hororovou manga sérií, která u nás česky vyšla. A to je skvělé. Navíc je zde dobrý příběh, který si vás získává stále více a více. "Tokijský ghúl 8" mě dostal v tom nejlepším smyslu slova.

Žádné komentáře:

Okomentovat