2017-10-30

#1556: Tokijský ghúl 6 - 70 %


Tokijský ghúl 6 (東京喰種)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako čísla 49 až 58 série "Tōkyō Gūru" (japonsky 東京喰種) v roce 2013. České vydání má 204 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Sui Išida
Kresba: Sui Išida

Musím říct, že série "Tokijský ghúl" pro mě šestou knihou získává trochu zajímavější náboj a já jsem se čtením skutečně bavil a skoro bych si i myslel, že se může série vyšvihnout ještě výš, aby byla úplně strhující. Zatím se do takové fáze nedostala, ale není už moc daleko. Jen to chce, aby se Sui Išida trochu ustálil a věděl, na co se vlastně chce více zaměřit. Jestli na drsný detektivní příběh, anebo takový lehký fantasy horor, který je až moc ukecaný a vysvětlující na to, aby měl skutečně pořádnou atmosféru. Právě ta atmosféra je narušována skoky v ději, kdy v jednu chvíli se autor zabývá tím, ve druhou chvíli tím, ale není schopen obojí spojit do funkčního celku. Jako kdyby zde byly dvě linie, kdy ta detektivní mi prozatím přijde trochu navíc, ne tolik zajímavá, ač v ní potenciál rozhodně je.

Ken Kaneki je takovou klasickou postavou trouby, kterého si zamilujete proto, že je nevinný, ale je postavený před velmi náročný úděl, o který se neprosil, ale který naplno změní jeho život. Trochu něco jako hlavní postava série "Bleach", kdy východisko je v podstatě stejné, jen od chvíle, kdy postavy získaly schopnosti, se jejich úděl hodně změnil. Navíc série "Bleach" je spíše akčně humornou mangou, kdežto "Tokijský ghúl" se přece jen snaží o to, aby byla série hororová, aby měla spíše temnější ladění, i když se Išidovi vyloženě nedaří vytvořit tak temnou atmosféru, aby se se při čtení skutečně báli. Ale to je dáno tím, že je série určena nikoli pouze pro dospělé, ale i pro mladší čtenáře.

Ken Kaneki se ne vlastní vinou dostává do situací, které ohrožují jeho život. A k tomu dojde i v šestém díle, kde se zase všechno změní a Ken se dostává do pořádného nebezpečí. Najednou je zde obrovské množství nových postav, jako kdyby se skutečně muselo změnit všechno od začátku. Ale není to nepřehledné, dává to smysl a na pozadí cítíte, že to je důležité pro celý svět, který je v manze prezentován. Detektivové zde pak nedostávají dost prostoru, což je na jednu stranu škoda, protože zde jsou zajímavé postavy, na druhou stranu když ho dostanou, je vidět, že se je Sui Išida snaží využít hlavně k tomu, aby vysvětlovat, aby dál představoval, co svět "tokijského ghúla" vlastně obnáší. A ano, tentokrát se nějaké ty novinky dozvíme.

Právě díky vysvětlovacím pasážím mi přijde, že je příběh trochu moc tříštění a že si ho čtenář tolik neužije, hlavně proto, že je vidět, že se některé důležité části posouvají dál. K něčemu v knize "Tokijský ghúl" dojde, ale díky tomu, že to je dlouhodobě vycházející série, je potřeba si trochu šetřit karty na další dění. Přesto je zde vývoj, který dovede zaujmout a ano, do hororu se celkem umně vkládá i humor, který nemusí sednout každému. Není ho ale tolik. Je však vidět, že hororová atmosféra se z tohoto dílu lehce vytratila. Možná to právě sedlo Išidovi trochu lépe a mohl se více uvolnit. Na druhou stranu jsou zde scény, které jsou s tímto humorem v kontrastu, a které nejsou sice vyloženě mrazivé, ale dovedou překvapit svou krutostí.

Komiks "Tokijský ghúl 6zakoupíte na stránkách obchodu Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Tokijský ghúl 1"
"Tokijský ghúl 2"
"Tokijský ghúl 3"
"Tokijský ghúl 4"
"Tokijský ghúl 5"

Žádné komentáře:

Okomentovat