2017-06-09

#1455: Hellboy 12: Bouře a běsy - 80 %

Hellboy 12: Bouře a běsy (Hellboy: The Storm and the Fury)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako "The Storm and the Fury" v roce 2012. České vydání má 176 stran a prodává v plné ceně 599 Kč.

Scénář: Mike Mignola
Kresba: Duncan Fegredo a Dave Stewart

A je tady konec. Alespoň tedy konec hlavní série "Hellboye". Kniha "Hellboy 12: Bouře a běsy" je tou poslední, která v sérii vyšla, respektive obsahuje ty poslední příběhy, které vyšly v rámci klasické série "Hellboy". To samozřejmě neznamená, že se Mignola své výsostné postavy vzdal, ještě se k ní vrátil, ale to už je zase jiný příběh. Třeba se i u nás dočkáme uzavřené série "Hellboy in Hell", kterou Mignola sám kreslil, anebo stále vycházející série "Hellboy and the B.P.R.D.", která se vrací k Hellboyovu působení u Úřadu paranormálního výzkumu a obrany, a to konkrétně do 50. let. Popravdě, tohle by mohlo být docela zajímavé čtení, protože Hellboy se mi v týmu líbí o něco víc než sám.

Kniha "Hellboy 12: Bouře a běsy" je rozdělena na dvě části. Tou první je ona "Bouře", která vyšla v originále jako "The Storm" - konkrétně se jednalo o čísla 47 až 49 v sérii "Hellboy". Tato část tvoří první tři kapitoly knihy. Druhou pak tvoří "Běsy", v originále "The Fury", což je část která vyšla jako čísla 55 až 57, tedy skutečně jako poslední díly série "Hellboy". A Hellboyův příběh se zde skutečně uzavře. Na tomhle ukončení je zajímavé to, že to není proto, že by se postava vyčerpala, ale jednoduše proto, že celou dobu ze série cítíte, že má Hellboy nějaké směřování a že bylo potřeba to s ním někam dotáhnout. A to Mignola udělal. Říká se, že by se mělo končit v tom nejlepším. Více méně to na "Hellboye" sedí.

První část knihy, tedy první tři kapitoly, jsou v podstatě jakýmsi bilancováním a vzpomínáním, kdy z toho přímo cítíte, že musí dojít k nějakému finále, že něco přichází. Ale nebudu tvrdit, že to je finále, které vás dovede vyloženě naplnit. Záleží na tom, jak se na Hellboye díváte. Pokud jako na akční postavu, tak v tom případě dostanete to, co očekáváte, ale není to vyloženě epických rozměrů. Akce zde nechybí. Pokud se na sérii díváte spíše jako na dílo, které v sobě má ideje a je přemýšlivé, i vy dostanete to, co očekáváte. Finále není rozhodně jen plácáním zloduchů a krvavou řežbou. Tak prvoplánový zase Hellboy není. Nejvíc si knihu ale užijete, když vám sedí oba přístupy a chcete béčkovou akci spolu s trochu hlubšími myšlenkami.

Nebudu tvrdit, že jsem ze série "Hellboy" a z knihy "Hellboy 12: Bouře a běsy" vyloženě u vytržení, protože nejsem. Ale tohle je hodně způsobeno tím, že se mi Hellboy v posledních knihách trochu odcizil. Je to dáno i tím, že považuji  sérii "Ú.P.V.O." za lepší a v jejím vývoji celkově zajímavější. "Hellboy" trochu strnul v tom svém směřování někam. Když konečně došlo k jeho naplnění, je to dobré, ne že ne. Mignola se podržel toho, že celá série začala na mýtech. A na nich také skončila. Může se vám jeho pojetí líbit, ale také nemusí. Není to však nic kontroverzního. Mignola vyprávěl příběh, který skončil. Byl to dobrý příběh a jsem si jistý, že se k němu ještě vrátím. A vy nejspíš také. Ale je dobře, že už skončil.

Žádné komentáře:

Okomentovat