2013-05-09

#51: Hellboy 6: Podivná místa - 65 %

Hellboy patří k nejoblíbenějším komiksovým postavám u nás, a tak na něj rozhodně nesmím zapomenout. V jeho případě je pevná vazba skoro povinností. Článek je převzat ze stránek Necronomicon (Horor Web), kde jsem doposud zveřejňoval své komiksové recenze. Původně recenze vyšla na adrese: http://www.horor-web.cz/clanky/hellboy-podivna-mista.html (recenze je mírně upravena a rozšířena)


Hellboy: Podivná místa (Hellboy: Strange Places)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě a ve vázané vazbě v roce 2009. Původně vyšlo jako čísla 1 až 2 v limitované sérii "Hellboy: The Third Wish" (červenec a srpen 2002) a čísla 1 a 2 v limitované sérii "The Island" (červen a červenec 2005) u Dark Horse Comics. Souborně v originále komiks vyšel jako "Hellboy: Strange Places" v roce 2006. České vydání se prodává v plné ceně za 299 Kč (brožovaná vazba) a 599 Kč (pevní vazba).

Scénář: Mike Mignola
Kresba: Mike Mignola

"Hellboy: Podivná místa" je již šestým souborným svazkem o pekelníkovi, který v České republice pod hlavičkou Comics Centra vyšel. Nutno říct, že se dějově jedná o jeden z nejslabších Hellboyů, které jsou v sérii vůbec k vidění. Proč je tomu tak? Hned se k tomu dostanu. Nejprve něco málo k tomu, co o Hellboyovi už víme. Hellboy byl vyšetřovatelem Úřadu paranormálního výzkumu a obrany. Na Zemi se dostal při rituálu během 2. světové války. Místo pravé ruky má kamennou paži. Jo, a je to Hellboy, prostě pekelný kluk a dokonce tak vypadá, kromě toho, že si tupíruje rohy.
"Hellboy: Podivná místa" je sbírkou, která se skládá pouze ze dvou příběhů, které jsou téměř stejně dlouhé – oba dva vycházely jako dvoudílné ve Spojených státech amerických. První se jmenuje "Třetí přání" a ten druhý "Ostrov". Oba příběhy mají společnou jednu zásadní věc – odehrávají se na skutečně podivných místech a my si ani nejsme jistí, jestli se jedná o místa skutečná, anebo nereálná, která byla vytvořena v Hellboyově mysli.
Příběh "Třetí přání" je rozhodně tím lepším z obou dvou. Vypráví nám o tom, jak se Hellboy dostal do Afriky, aby zde poznal svůj vlastní osud, ale částečně i svou vlastní minulost, která je mu nadále skryta. Krása příběhu tkví v tom, že se jeho většina odehrává pod mořem. Hellboy je uvězněn řetězem z kostí člověka, kterého sám zničil, navíc má v jednom výrůstku zabodnutý hřeb. Je vydán na milost a nemilost mořské čarodějnici. Ale "Třetí přání" není jen o něm, ale také o mořské víle, která jej pomáhala zajmout. Ne každý je však jen černý nebo jen bílý, jen zlý nebo jen dobrý. Důležité ještě je, že se dovídáme více o tom, že Hellboy je skutečně nejspíš tím, kdo má svět zničit. Podrobnosti jsou nám zatím utajovány.
"Ostrov" je příběhem, který po stránce dějové není příliš zajímavý. Co si budeme povídat, Mike Mignola jen vytvořil určitý rámec, který potřeboval pro to, aby zde mohl konečně podat trochu více informací o tom, kdo ve skutečnosti Hellboy je, jak vznikl, jaký je jeho úděl a co pro svět skutečně znamená. "Ostrov" v podstatě přímo navazuje na "Třetí přání" a popisuje události, k nimž došlo poté, co se Hellboy osvobodil ze zajetí moře. Z povídky víme, kdo je Hellboyovým otcem, kdo je jeho matkou a že jeho úděl není nijak lehký, ale poprvé si všimneme, že sám Hellboy si uvědomuje, že není jen tak někdo. Že prostě není a nemůže být jen člověk. Vybojuje i svou další bitvu, ale i když jsou zde zajímavé momenty, rozhodně se nejedná o něco, co by příběh dokonale spojovalo dohromady.
Sám Mike Mignola v knize popisuje, jak pro něj bylo náročné "Ostrov" vytvořit, a je to patrné i na výsledku – není dokonalý. Jak říkám, oba příběhy jsou ve sbírce hlavně proto, že nám odkrývají něco víc o Hellboyovi a o tom, kam jeho život spěje. "Hellboy: Podivná místa" je doplněn o poměrně rozsáhlou galerii, která ukazuje Mikovy první pokusy s příběhem "Ostrov", zároveň jsou zde další náčrtky a samozřejmě také Mikovy komentáře, které jsou už něčím jako pravidlem. Osobně je mám velmi rád, protože se vždy rád dozvím něco málo o tom, jak byl příběh vytvářen.
Dave Stewart, který za kolorování příběhu "Třetí přání" získal v roce 2003 Eisner Award
Comics Centrum odvedlo dobrou práci, i když u paperbackové verze časem dojde k tomu, že se začne mírně rozlepovat, především obálka nedrží úplně dokonale. S tím se prostě musí počítat. Pokud chce fanoušek lepší verzi, sáhne po vázané, která nemá chybu. Skvělý je i překlad Jana Kantůrka – no, je pravda, že jsem od něj nic úplně špatného ještě nečetl. Škoda jen, že příběh uvnitř knihy není o něco lepší.

Komiks "Hellboy: Podivná místa" si můžete s výraznou slevou zakoupit na stránkách Comics Centra v brožované verzi. Pevná verze je téměř vyprodaná, ale v Comics Pointu ještě uvádějí, že jim mají.

Na Komiksovém deníku je již recenze na knihu "Hellboy: Sémě zkázy".

Žádné komentáře:

Okomentovat