2018-05-30

#1708: Útok titánů 15 - 75 %


Útok titánů 15 (Shingeki no Kyojin 15)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako kapitoly 59 až 62 v sérii "Shingeki no Kyojin" (japonsky 進撃の巨人), souborně v roce 2014 u Kodansha. Kniha v originále nese název "Shingeki no Kyojin 15". České vydání má 200 stran a prodává se v plné ceně za 189 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Hadžime Isajama
Kresba: Hadžime Isajama

Kniha "Útok titánů 15" je pro mě přece jen trochu překvapením. Jasně, už předchozí díly zase začínaly získávat trochu více bodů za kvalitu, za to, jak se příběh vyvíjí, ale tentokrát Hadžime Isajama ukázal, že je skutečně schopným autorem a že ví, kam s příběhem směřovat a že rozhodně nevyčerpal všechny svoje nápady. A je to vlastně jen proto, že nám konečně trochu odkrývá další prvky ze svého světa a z příběhu, ale také proto, že naplno vrátila společenská kritika, která tomuto komiksu skutečně sedí. A Hadžime ji rozjel naplno. Je vidět, že v tomhle si docela libuje a vlastně vůbec nevadí, že je kniha "Útok titánů 15" velmi málo akční. Dějový vývoj v této knize to plně vynahrazuje.

Kniha "Útok titánů 15" má velmi zajímavý děj, který se objede bez Erena - tedy téměř, protože na konci už má zase trochu prostor - a vlastně je to docela dobře, protože se zde dějí velké věci, které jsou nečekané. Z průzkumníků se stává lovná zvěř, i když my dobře víme, že není jejich chyba, co se stalo, že někdo umřel. Za všechno může vojenská policie. I když za všechno, ona byla nástrojem, a je jasné, že tu je někdo výše postavený, kdo všechny ovládá. A tam se konečně dostáváme, k vládě, která se snaží chránit obyvatelstvo před tím, co je venku. Anebo je všechno jinak? Tady Hadžime Isajama ukazuje, že to měl skutečně skvěle promyšlené a odhalení - i to, jak je provedeno - jen potvrzují, že má svým komiksem co říct a neztratil se ve zbytečné akci a zdlouhavých výpravách.

Že by Hadžime Isajama konečně začal trochu více vysvětlovat, že by se konečně dostával k podstatě věci? Že by konečně docházel k nějaké konkluzi? Ne, vzhledem k tomu, že série již má 25 knih a stále vychází, asi to tak jednoduché nebude. Ale tahle kniha nám ukazuje, že to se série "Útok titánů" není vůbec špatné a že tu je prostor pro to, aby se ještě zlepšovala, aby strhla čtenáře zase pořádně na svou stranu. Podařilo se, i když se v ději docela skáče, podařilo se, i když si myslíte, že je to chvílemi celkem nuda a nic pořádného se nestane. Ono se to stane, a to je na tom to skvělé. Najednou přijde překvapení, které nečekáte. A ke všemu je to vypravěčsky velmi dobře vystavěno. Jsou zde flashbacky ve chvíli, kdy je potřebujete, ale přitom víte, že to navazuje na dění předcházející.

Popravdě se přiznám, že jsem nad sérií "Útok titánů" začínal trochu lámat hůl, ale jsem rád, že se zde zase více osvětluje, že je zde více společenské kritiky. Sedí to k sérii, je díky tomu jiná, není to jen obyčejné fantasy, kterých je v poslední době hodně. Je stále docela zajímavé přemýšlet o tom, jestli je svět zcela smyšlený, anebo má nějakou spojitost s naším. "Útok titánů 15" je správným krokem kupředu a já doufá, že Hadžime Isajama udržel podobnou kvalitu ještě pro následující knihy, protože čtenář si to rozhodně zaslouží, a co si budeme povídat, příběh také ocení, pokud se bude vyvíjet podobně promyšlenou cestou, která dokáže na čtenáře zapůsobit.

Žádné komentáře:

Okomentovat