2018-02-06

#1627: Hellboy 5: Červ dobyvatel - 100 %


Hellboy 5: Červ dobyvatel (Hellboy: Conqueror Worm)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě v roce 2017 (jedná se o druhé vydání). Původně vyšlo jako "Conqueror Worm" v roce 2002. České vydání má 144 stran a prodává v plné ceně 599 Kč.

Scénář: Mike Mignola
Kresba: Mike Mignola

Nemůžu si pomoct, ale tohle je přesně takový Hellboy, jakého jsem si zamiloval, a to je důvod, proč se mi třeba pátá kniha líbí víc než kniha poslední. I když je kniha "Hellboy 12: Bouře a běsy" vyvrcholením celé série, prostě mi to tak nesedlo jako kniha "Hellboy 5: Červ dobyvatel", na níž oceňuji skutečnost, že to je zároveň béčkové, stejně jako je to lehce hloubavé a filosofické, kdy hlavně v závěrečné části jsou ty myšlenky hlubší a nejde opravdu jen o bezmeznou akci. Ale přesto obojí funguje skvěle dohromady, a proto je tohle podle mě jedna z nejlepších knih, které v sérii "Hellboy" vznikly. A jsem rád, že jsem se k ní, díky druhému vydání, konečně mohl dostat, protože mi doposud unikala. Stejně jako jsem rád, že jsem si mohl doplnit sbírku a mít tak celou sérii kompletní.

Hellboy je spolu s Rogerem vyslán na misi. Nezdá se, že by to měla být mise, která je nějaká vyloženě náročná, prostě je potřeba prozkoumat, co to míří k zemi. Ono se to tedy trochu ví. Je to jakási raketa, která na sobě má pořádný hákový kříž. Ano, vracíme se k nacistům, a to hned v úvodu, kde sledujeme jeden jejich experiment, jež se ještě datuje do druhé světové války. Experiment, který byl narušen Humrem Johnsonem. Tohle je další důvod, proč se mi kniha "Hellboy 5: Červ dobyvatel" tak líbí, protože Humr mám jako postavu moc rád a vzhledem k tomu, že má vždy spíše kameo, než nějaké větší vystoupení, je o to lepší, že v téhle knize dostává více prostoru. Ale zpět k experimentu, který se nepovedl. Došlo k výbuchu a nikdo pořádně neví, co se stalo. Ani Hellboy to neví, když se vrací na místo určení, do hradu, který explodoval, a zbyly po něm trosky.

Hned na začátku mise Mike Mignola ukazuje, kde je jeho síla. Rozehraje tu takovou celkem nenápadnou, ale přesto silně emotivní scénu, kde se Hellboy s agentem Ú.P.V.O. dohaduje o tom, kdo je vlastně člověk a kdo ne a jaká má práva, respektive jak se s ním může zacházet. Není to vyloženě scéna, která by měla vyznít do ztracena, to vůbec ne, ale přece jen je to jedna ze scén. Vzhledem k následujícímu vývoji má ale nesmírnou důležitost a je to jedna ze zásadních scén celé knihy "Hellboy 5: Červ dobyvatel". Hellboy se ale nejprve s Rogerem musí dostat na hrad v Rakousku, kde došlo k neštěstí a před jedenašedesáti lety a kde by měla znovu přistát německá vesmírná kapsle. Asi je jasné, že to nebude znamenat nic dobrého, alej je potřeba zjistit, jak moc velké zlo s sebou tahle raketka nese.

Jak jsem napsal výše, kniha "Hellboy 5: Červ dobyvatel" v sobě má skvělou béčkovou atmosféru, klasické scény, kde se Hellboy rube s nácky nebo opicemi, což je přesně to, co chcete, ale stejně tak je to příběh, kde se Hellboy zamýšlí nad svým místem a zjišťuje, že vlastně neví, kde je, co dělá a kam by měl směřovat. Teď nemyslím, že by ztratil paměť, ale že prostě ve svém životě tápe. A tohle z něj dělá tak skvělou postavu. Na jednu stranu je to mlátička, monstrum, ale na druhou stranu je lidštější než mnozí lidí, což právě kniha "Hellboy 5: Červ dobyvatel" ilustruje velmi dobrým způsobem. Kromě toho je kniha "Hellboy 5: Červ dobyvatel" stále ještě knihou, kterou dělal Mignola sám a na atmosféře, jež se na vás s kresby přenáší, je to hodně vidět. Celou dobu je zde taková nepříjemná lezavá temnota, která se už už chystá vás pohltit. A nakonec se jí to třeba povede. Hellboy se v tomhle podání neomrzí.

Žádné komentáře:

Okomentovat