2016-03-15

#1122: Hellboy 3: Spoutaná rakev a další příběhy - 80 %

Hellboy 3: Spoutaná rakev a další příběhy (Hellboy: The Chained Coffin and Others)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako "The Chained Coffin", "Hellboy Christmas Special", čísla 1 až 2 minisérie "Almost Colossus", "The Corpse and the Iron Shoes" a jako "The Wolves of Saint August" u Dark Horse Comics. Souborně v originále komiks vyšel jako "Hellboy: The Chained Coffin and Others" v roce 1998. České vydání má 160 stran a prodává v plné ceně 599 Kč.

Scénář: Mike Mignola
Kresba: Mike Mignola, James Sinclair, Matthew Hollingsworth a Dave Stewart

Nějakou dobu jsem měl pocit, že "Hellboy" už není ta série, která mě bavila na začátku, když jsem si ji pro sebe objevil a přečetl si první příběhy. Ale je to právě kniha "Hellboy 3: Spoutaná rakev a další příběhy", která mi ukazuje, proč jsem si tuhle sérii kdysi oblíbil a proč si ji oblíbily i milióny lidí po celém světě. Mike Mignola je dobrý vypravěč a představuje příběhy, které nikde jinde nedostanete. Pravda, už se nějak nedovedu dostat do nálady, kdy by mě kniha s Hellboyem naprosto odrovnala, ale pokud se vám třetí kniha, respektive její dotisk, dostane do ruky, tak dostáváte něco, co je pořád jedinečné, co je pořád skvělé a co vás bude bavit. Ty příběhy jsou dobré a představují se vám pověsti a legendy, které možná znáte, ale spíše takové, které pro vás budou nové a v tom hellboyovském pojetí skvělé.

V knize najdete celkem sedm příběhů, kdy šest z nich je kratších a ten sedmý je trochu rozsáhlejší, zabral původně dva komiksové sešity. Ostatní většinou vydají na jeden nebo i méně. Myslím si, že jednotlivé povídky sedí Hellboyovu světu stejně jako delší příběhy. Někdo bude mít raději krátké historky, které nemají zásadní vliv na Hellboyův svět a jeho vývoj, někdo bude mít raději ty příběhy, které jsou delší a mají pro Hellboyův příběh zásadní dopad. Takovým příběhem je třeba "Baba Yaga", což je postava, kterou nejspíš budete znát i bez znalosti komiksu, no a pak také příběh "Bezmála kolos", jenž určuje, jak se dál bude vyvíjet tým úřadu.

Osobně mám právě raději tyto příběhy, které budují něco většího. Ale ony mohou překvapit třeba i ty příběhy menší, které se na první pohled nezdají tak důležité. Takovým příběhem je právě "Baba Yaga". Na první pohled vypadá jen jako komiks o tom, jak se musel Hellboy utkat s dalším nepřítelem. Jenže když budete číst sérii dál, uvědomíte si, že to je jeden ze zásadních příběhů, které formují to, kam se vlastně Hellboy vydává a jaká bude jeho cesta. Ty příběhy přesto zůstávají tak zvláštně rozkouskované a vy některou jejich zápletku doceníte až ve chvíli, kdy si je všechny přečtete v nějakém kratším horizontu. Alespoň z mého pohledu tohle sérii trochu škodí, a proto ji v poslední době nedovedu ocenit na více procent.

Kresba Mika Mignoly je ale jedna z těch, které si zapamatujete. Tady možná více než kde jinde. Jeho hřbitovy jsou naprosto úchvatné. Obecně je to právě architektura, která dodává jeho příběhům ten správný nádech. Je to hororové, ale přitom je to akční. Je to trochu na hranici hororu a fantasy příběhu, ale drží se to té hranice dobře. Zůstává přístupný a jeho příběhy mají ten správný nádech legend, z kterých také velmi často čerpá. Když ale Mignolu čtu, někdy mám pocit, že neměl pevně danou koncepci a směr, že jel podle toho, co mu zrovna uvízlo v paměti, nebo o co někdy náhodou zavadil. Tahle roztříštěnost se mi k Hellboyovi nějak moc nehodí. Ano, přiznám se, byl bych raději, kdyby v každém příběhu byl patrnější nějaký směr, kterým se celá série vyvíjí. A to prostě necítím, tedy ne z každého příběhu.

Nic to nemění na tom, že kniha "Hellboy 3: Spoutaná rakev a další příběhy" je dobrá, že je to komiksové čtení, které jinde nenajdete. Mignolův svět je natolik specifický a natolik svébytný, navíc Mignola si ho řídí ve smyslu stylu a vypravěčských prvků, že to funguje a vy máte pocit jednoty. Pořád je to ve srovnání s většinou superhrdinské produkce nesmírně kvalitní a potřebná konkurence. Díky knize "Hellboy 3: Spoutaná rakev a další příběhy" se dozvíte mnohé zásadní pro následující dění, a i když je primárně zaměřeno na Hellboye, sem tam se objeví i nějaký další člen týmu, což je příjemné. Tohle je jedna z těch knih, jejichž dotisk už byl třeba a já jsem rád, že se k němu nakladatelství Comics Centrum rozhodlo. Přece jen to svědčí o zájmu o sérii. A to je dobře.

2 komentáře:

  1. To časté používanie slova Prostě, najmä v poslednom odstavci odkazuje na slogan ANO Prostě to uděláme?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za upozornění, klasické výplňové slovo ve skutečně nadměrném množství:-( Nemyslím si však, že je důvod k tomu vztahovat politiku, to případně můžete využít na jiných diskusích na vhodnějších stránkách

      Vymazat