2014-06-23

#662: Hellboy 8: Temnota vábí - 70 %

Hellboy 8: Temnota vábí (Hellboy: Darkness Calls)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě a v brožované vazbě v roce 2012. Původně vyšlo jako čísla 1 až 6 v minisérii "Hellboy: Darkness Calls" Dark Horse Comics. Souborně v originále komiks vyšel jako "Hellboy: Darkness Calls" v roce 2008. České vydání má 192 stran a prodává v plné ceně za 449 Kč (brožovaná) a 599 Kč (vázaná).

Scénář: Mike Mignola
Kresba: Duncan Fegredo

A zase jedna z recenzí, které jste si mohli přečíst už na serveru Necronomicon. Ale nebojte, zítra už bude i recenze nová. Mike Mignola je jistota. Pokud chcete mít pohromadě spoustu mýtických, bájných a pohádkových příšer, nehledě na folklor různých zemí, jednoho pořádně namachrovaného hrdinu, lovecraftovské kresby a příběh, který je hodně tajemný, nejednoznačný a mytologický, určitě sáhněte po "Hellboyovi", nezklame vás. Stejně tak bych ale mohl začít, pokud už vás něco podobného nebaví. Ani v tom případě vás "Hellboy 8: Temnota vábí" nezklame.

Komiks došel jedné zásadní změny. Mike Mignola přestal kreslit a jen si udržel kresebný dohled nad celou sérií. Samozřejmě, protože "Hellboy" by se bez něj nejspíš spustil. To je holý fakt. Takhle má příběh přesně takový směr, jaký Mike chce, stejně jako takový chce i fanoušek. Alespoň většinou. Kresby se tedy musel chopit někdo jiný. Volba padla na Duncana Fegreda. Je to člověk, který už má v komiksu něco za sebou, o to více překvapí, že se jeho kresba změnila na dokonale mignolovskou. Mike by očividně nedopustil, aby Hellboyova kresba vypadala nějak závratně jinak, místo toho se snaží kreslíře předělat podle svého. Hellboy musí mít jednotný styl, který se nesmí příliš měnit. Fanoušek na jednu stranu dostává pořád stejnou kvalitu, na druhou stranu se potlačuje originalita jednotlivých tvůrců, kterými jsou i komiksové osobnosti.

Myslím si, že je trochu škoda, že Mignola nedovolí trochu více volnosti. Člověk ale má prostě jistotu, že dostane, co chce. Více méně. Problémem pak může být příběh, ten by měl být totiž v tomhle případě hodně dobrý, ale... Jen si to trochu shrňme. Hellboy za dobu své přítomnosti na Zemi vykonal spoustu skutků a některé nesprávné lidi/tvory/monstra/démony pořádně rozzuřil. Co má říkat taková Baba Jaga, kterou připravil o oko? Vzpomínáte na sbírku "Hellboy 3: Spoutaná rakev"? Tak tam se to stalo. No a Baba Jaga je jednou z těch, které se chtějí pomstít. Jak se říká, oko za oko.

Příběh je mnohem složitější, alespoň v tom smyslu, proti komu vlastně Hellboy stojí. Není to jen jedna postava, ale hned několik, které jako kdyby přišly rovnou z ruských Bylin. Rozhodně se nejedná o náhodu, protože Mignola už se dávno proslavil tím, že miluje příběhy z různých národních mytologií a postavy z těchto příběhů konfrontuje právě se svým jedinečným Hellboyem. Je v tom krása, je v tom nápad, je v tom síla. Vytváří tak dokonale pevný svět, nový a autorský, který se jen tak nerozsype. "Hellboy 8: Temnota vábí" je komiksem, který nám navíc o Pekelníkovi ozřejmí nové skutečnosti, které dokáží vyrazit dech. Alespoň mně se to stalo. To jsem ale ještě ani netušil, co mělo přijít s knihou "Hellboy 9: Divoký hon".


"Hellboy 8: Temnota vábí" je komiksem, který skalního fanouška nadchne, protože se zde dále rozvíjí mytologie hellboyovského světa, ale zároveň může odradit ty, kteří o celé sérii pochybovali. Není zde nic zásadně nového, co by je mělo ohromit, nic, co by je mělo udržet a přimět si koupit další. Je zde prvek, který do nás vkládá očekávání toho, co přijde, protože se v podstatě nic nedořešilo, vyvstalo nebezpečí nové, ale pro některé čtenáře to může být jen nastavovaná kaše.

Co Mignolovi a Fegredovi vytknout nelze, to je atmosféra, v které se „Temnota vábí“ odehrává. Nadále zůstává fantastická a místy krásně hororová. Temné kouty jsou zde opravdu temné, souboje s příšerami jsou zase krásně akční. Smysl pro správnou atmosféru, pro správný panel, tohle je prostě síla Mignolových komiksů a nezáleží na tom, kdo vlastně komiks kreslí, protože je to vždycky právě Mignola, který má nad příběhem dohled a nenechává příliš prostoru pro originální, novátorské pojetí. Však je příběh také jeho. Objednáte si Hellboye a toho také dostanete.

Komiks "Hellboy 8: Temnota vábí" zakoupíte se slevou na stránkách Comics Centra ve vázané podobě nebo v podobě brožované.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Hellboy 1: Sémě zkázy"
"Hellboy 2: Probuzení ďábla"
"Hellboy 6: Podivná místa"
"Hellboy 7: Pražský upír a další povídky"
"Hellboy 9: Divoký hon"

Žádné komentáře:

Okomentovat