2018-05-22

#1702: Thorgal 18: Sluneční meč - 65 %


Thorgal 18: Sluneční meč (Thorgal: L'épée-soleil)
Vydalo nakladatelství Egmont v brožované vazbě v roce 2018. Původně vyšlo v roce 1992 jako "Thorgal: L'épée-soleil". České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 179 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Jean Van Hamme
Kresba: Grzegorz Rosiński

Ne každá kniha série "Thorgal" musí být skvělá, a tak se ukázalo, že sešity "Thorgal 17: Strážkyně klíčů" a aktuální - tedy aktuální v českém překladu - "Thorgal 18: Sluneční meč" patří spíše k tomu slabšímu. Sešit "Thorgal 18: Sluneční meč" bude tím nejslabším, který se v sérii česky zatím objevil, a to jednoduše proto, že si Jean Van Hamme zvolil až moc jednoduchý příběh, který se rozhodl prezentovat. V podstatě je to jen jedna taková zastávka na cestě, která dění nikam moc neposouvá, jen ukazuje, jaké následky měly minulé události, které se staly především v knize "Thorgal 13: Mezi zemí a světlem". Vlastně je docela dobře, že u nás vyšly sešity "Thorgal 13: Mezi zemí a světlem" a "Thorgal 18: Sluneční meč" relativně brzy po sobě, protože si nemusím události nějak moc připomínat.

"Thorgal 18: Sluneční meč" bere následky ale i z knihy předchozí, kdy v části "Thorgal 17: Strážkyně klíčů" došlo k tomu, že se Thorgal rozhodl odejít od rodiny, aby ta nebyla v neustálém nebezpečí. A vydal se na cesty. A právě na takové cestě ho zachytíme ve chvíli, kdy pomůže jedné malé holce, která je málem sežrána medvědem. Holka ale stačí utéct než Thorgal medvěda zažene. Asi je ale jasné, že tahle dívka bude mít ještě význam pro další dění. Thorgal se chce jen zastavit na noc u jednoho sedláka, požádá ho o pomoc, ale ráno se v podstatě probudí v okovech. Alespoň má možnost zjistit, jak to v zemi, kam se dostal, chodí.

Stává se otrokem a zjišťuje, že muž, který všemu vládne, má velmi speciální zbraň, kterou je schopen zabíjet svoje nepřátele. Muž se jmenuje Orgoff a je samozvaným místním vládcem, který se ale objevil teprve v nedávné době. Jeho kouzelná rukavice, z které ale střílí smrtící paprsky, mu dává dostatek respektu. Už si ale stačil vytvořit skupinu vzbouřenců, kteří jdou proti němu. Thorgal se rychle dostává ze zajetí, aby byl překvapen tím, kdo vzbouřence vede. I tady mi přijde, že Jean Van Hamme už trochu vařil z vody a jen potřeboval dostat nějaké postavy na místo, kde je chtěl pro další dění. Tak nějak to funguje, ale ani rozuzlení příběhu "Thorgal 18: Sluneční meč" není nějak vyloženě překvapivé.

Komiks "Thorgal 18: Sluneční meč" opět hodně zachraňuje Grzegorz Rosiński, kdy už na obálce je vidět že si s jednotlivými ilustracemi dokázal krásně vyhrát. A jeho zarostlý Thorgal je prostě dobrý. Stejně tak jsou ale výborná prostředí, která se zde střídají, ať už je to krásně zelený les, suchá půda, kde lidé otročí, anebo vlhká hnijící bažina, kde lidé umírají. Grzegorz Rosiński je tím, co Thorgala táhne dál, i když je scénář trochu slabší. Doufal jsem, že se Jen Van Hamme po sešitu "Thorgal 17: Strážkyně klíčů" trochu vytáhl, ale nezadařilo se a příběh je ještě o něco slabší. V podstatě jen takový výplňový příběh před něčím větším, co by snad mohlo přijít. Teď zůstává jen otázkou, jestli to přijde i v češtině.

Komiks "Thorgal 18: Sluneční meč" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Žádné komentáře:

Okomentovat