2018-01-03

#1603: Thorgal 13: Mezi zemí a světlem - 80 %


Thorgal 13: Mezi zemí a světlem (Thorgal: Entre Terre et Lumière)
Vydalo nakladatelství Egmont v brožované vazbě v roce 2017. Původně vyšlo v roce 1988 jako "Thorgal: Entre Terre et Lumière". České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 179 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Jean Van Hamme
Kresba: Grzegorz Rosiński

Přiznám se, když je kniha "Thorgal 13: Mezi zemí a světlem" finále čtyřdílného příběhu "Země Qaa", čekal jsem asi trochu větší pecku, ale jako kdyby to byl jen díl, který se snaží uzavřít příběh, jehož skutečné vyvrcholení bylo v knize "Thorgal 12: Město ztraceného boha". Teď jsme ve světě, kde již není ani jeden bůh, i když ti, co žili pod Tanatlokem se nechtějí jen tak snadno vzdát a vidí možnost, jak se obohatit a jak získat moc, kterou doposud neměli. Když už tedy není kniha "Thorgal 13: Mezi zemí a světlem" vrcholem celého čtyřdílného příběhu, je alespoň dobrou sociální kritikou a ukázkou toho, jak jsou někteří ochotni udělat skutečně cokoli, aby měli trochu moci, ať už skutečně nebo domněle. V tomhle případě to znamená, že bude zneužito dítě k jejich mocichtivým úmyslům.

Tím dítětem, které má být zneužito k nekalým záměrům, je samozřejmě Jolan, syn Thorgala a Aaricie. V předchozích dílech mu bylo odhaleno, že po svém otci, jehož původ je sám o sobě zajímavý, mohl zdědit schopnosti, o kterých ani Thorgal nevěděl, že je vlastně má. A jelikož to zjistili i nesprávní lidé, rozhodli se využít Jolana ke svým účelům. Takový malý, ještě hodně naivní chlapec se nechá celkem snadno umluvit k činům, které sám nedokáže pochopit, a to i v případě, kdy by se měl obrátit proti svým rodičům a dalším lidem, které má rád. A tak skutečně dojde k tomu, že si Jolan o sobě samém začne trochu moc myslet a svého otce i matku považuje za lidi, kteří mu jen překážejí v rozletu, kterého by mohl dosáhnout po boku svého nového rádce. Naštěstí si brzy svou chybu uvědomí.

I když by se mohlo na první pohled zdát, že jsou postavy trochu karikaturou, přece jen máte pocit, že jsou živoucí a mají svou hloubku. Na nich Jean Van Hamme ukazuje, jak je schopným scénáristou, i když si myslím, že zrovna v knize "Thorgal 13: Mezi zemí a světlem" trochu ujel od poměrně vážného ražení příběhu a je vidět, že jsou zde oddechové, místy skoro až zábavné momenty, jejichž strůjcem je třeba i Thorgal sám, i když jeho s humorem zase tak moc spojeného nemáte. Ale docela to funguje, navíc jsou zde hodně zajímavé scény, třeba ta v Ústech slunce je prostě skvělá, i když minimálně polovina toho, jak je výborná, je dána kresbou Grzegorze Rosińského. Ten se zde opět vyznamenal a slabší příběh svou kresbou posouvá na vyšší úroveň, kde vás dokáže svými panely doslova uchvátit.

Sešit "Thorgal 13: Mezi zemí a světlem" relativně důstojně zakončuje čtyřdílný příběh "Země Qaa", i když se spíše jedná o takovou mezihru mezi tímto příběhem a dalšími, které následovaly. Velmi potěšující skutečností je ale fakt, že nakladatelství Egmont by chtělo ve vydávání "Thorgala" pokračovat, a to dalšími čísly, která ještě česky nevyšly. Mělo by se jednat o sešity Thorgal 17: Strážkyně klíčů" a "Thorgal 18: Sluneční meč". Minimálně v roce 2018 se tedy můžeme těšit na dalšího "Thorgala" a doufat, že plány skutečně vyjdou a že se podaří vydat nejen dva nové sešity, ale i další, kterých je na trhu ještě dost. V současné době se jedná o 35 dílů v klasické sérii, ale jsou zde i další spin-offy, které na Thorgala a jeho svět navazují. Fandové evropského komiksu tak nemají zrovna přímo žně, ale situace se zlepšuje a je to dobře.

Komiks "Thorgal 13: Mezi zemí a světlem" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Žádné komentáře:

Okomentovat