2018-05-21

#1701: O půlnoci zemřu - 65 %


O půlnoci zemřu (I Die at Midnight)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2006. Komiks původně vyšel jako "I Die at Midnight" v roce 2000. České vydání má 64 stran a prodává se v plné ceně za 249 Kč.

Scénář: Kyle Baker
Kresba: Kyle Baker

Kyle Baker není zrovna autor, který by byl u nás nějak moc známý a jeho největším dílem, které u nás vyšlo, je právě komiks "O půlnoci zemřu", který vyšel u Crew v roce 2006 a bohužel se mu povedlo zapadnout natolik, že ani v současné době není vyprodaný a pořád je celkem snadné ho sehnat. Není to nijak moc rozsáhlý komiks, má jenom 64 stran, kdy komiks, jenž je zde prezentovaný, je kreslen digitálně, což každému nesedne, stejně jako každému nemusí sednout skutečnost, že tohle je komiks bez bublin. Text je pod obrázky nebo vedle nich. Ale ono to stejně nějakým způsobem funguje.

Celkem chápu, proč tohle zapadlo. Kyla Bakera skoro nikdo nezná, kresba na první pohled není vyloženě úchvatná, i když obálka dovede být tajemná, protože prostě není schopna říct, co uvnitř vlastně najdete. Navíc je zde ještě skutečnost, že tohle ani není vyprávění o někom známém. Prostě je to příběh, který si Kyle Baker vymyslel, napsal ho a nakonec mu byl u Vertiga vydán. Je to příběh, který je spojen s fenoménem, jenž většina z nás nepocítila. Tím fenoménem bylo Y2K, které ale ani v případě knihy "O půlnoci zemřu" není hlavním tématem, jen sedění odehrává právě poslední noc roku 1999, kdy s dalším dnem se přecházelo na 2 na začátku roku.

Hlavní postavou je Larry. Larry má smůlu, protože se s ním rozešla jeho milovaná Muriel. Tohle není zrovna nejlepší tav na Silvestra, což v Larryho případě platí, protože si právě vzal prášky, kterých spolykal dostatečné množství. Nechá po sobě dopis, že bez Muriel nemůže žít a všechno se vyřeší ve spánku. Byl by to klasický sebevražedný příběh, kdyby nedošlo k tomu, že mu těsně potom, co spolyká prášky, na dveře nezaklepe nikdo jiný než Muriel. A chce k němu zpátky. No jho, jenže jak holce, kterou milujete a kterou chcete zpátky, vysvětlíte, že v sobě máte jed, který vás tak možná do hodiny, možná později, možná dřív, zabije? Larry se ocitl v situaci, která není záviděníhodná. A navíc je celkem neschopný, takž si zavaří ještě víc.

Komiks "O půlnoci zemřu" je plný skoro až absurdních situací, které ale vycházejí ze života, vycházejí z toho, jak se lidé někdy chovají. Tady jsou jen dovedeny k maximální absurdnosti, takže to vyznívá skoro až šíleně. A některé scény skutečně jsou šílené, dovedou překvapit, zaskočit, i když komiks rozhodně není nijak kontroverzní. Naopak se Kyle Baker vrací i k tradicím a v jeho komiksu najdeme i grotesku. I přesto, že vás komiks "O půlnoci zemřu" nenadchne svou kresbou, právě díky ní dovede být autor vtipný. Tohle je ale spojeno s celým komiksem "O půlnoci zemřu". Není to něco, co vás musí na první pohled dostat. Pokud to ale zvládne, nejspíš si tu ujetou jízdu pěkně užijete.

Komiks "O půlnoci zemřu" zakoupíte na stránkách Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat